Pakartoti tai kitą sezoną vilniečiams nebus lengva, nes pagrindiniams šiųmečio jų pergalės šokio choreografams – net 50 taškų ir beveik 60 naudingumo balų finale surinkusiems Augustui Marčiulioniui ir Ąžuolui Tubeliui – kitą pavasarį stuktels po 19 metų ir jie automatiškai nebegalės siautėti U-18 turnyre.

Bet net jei ir ne amžiaus cenzas, Ą. Tubelio ir jo brolio dvynio Tautvilo, kuris taip pat atstovavo „Ryto“ jaunimui, vis tiek daugiau nebeišvystume ginant sostinės klubo garbę – abu jie pasirinko JAV studentų lygą (NCAA) ir nuo šiol savo žaidimu džiugins Arizonos universiteto „Wildcats“ gerbėjus.

Jokia paslaptis, kad į Šiaurės Amerikos pusę dairosi ir A. Marčiulionis, kurio tėvas krepšinio legenda Šarūnas Marčiulionis yra vienas pirmųjų europiečių, savo kailiu išbandžiusių NBA lygį.

Ir tai – dar ne viskas. Į Eurolygos jaunimo turnyro nugalėtojų sostą 2018-aisiais Belgrade rytiečius užkėlę Deividas Sirvydis ir Marekas Blaževičius taip pat skleidžia savo sparnus kitur: Deivis jau persikėlė į Jeruzalės „Hapoel“ gretas, o Marekas pateikė dokumentus NBA naujokų biržai, be to, domina kelias garsias Europos komandas.

Ką apie galimą iškart net penkių „Ryto“ talentų nutekėjimą per tarpsezonį mano ekipos vadovybė?

„Visi matome, ką geba užauginti sostinės krepšinio piramidė. Tik vėliau visada ateina momentas, kai viskas priklauso ne tik nuo klubo, bet ir nuo žaidėjų bei jų aplinkos norų“, – teigia generalinis direktorius Rolandas Jarutis.

Pasirinkę FIBA Čempionų lygos kryptį „Ryto“ vadovai tikina, kad dabar sieks dirbti prioritetine klubo kryptimi – jaunimo sistemos ugdyme. Tačiau pirmieji tarpsezonio rezultatai – ne jų naudai.

Tiesa, užpildyti gerokai ištuštėjusios Vilniaus talentų auginimo fermos greitai buvo pakviesti keturi nauji veidai: Rokas Jocius, Tautvydas Baltrušaitis, Vilius Valuntonis ir Robertas Subotkevičius.

Kaip paaiškinti paskutinius „Ryto“ viražus ir ką jie atneš – šviesą ar sutemas? Kodėl ryškiausi talentai sostinėje šviesti nebenori? Ir trumparegiškas ar toliaregiškas vilniečių flirtas su FIBA?

Pokalbis apie tai – specialioje „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ su komentatoriumi Vaidu Čeponiu ir Vilniaus krepšinio piramidės atstovu, SKM treneriu Tomu Purliu.

– Tomai, kaip vertini „Ryto“ sprendimą iš Europos taurės peršokti į FIBA Čempionų lygą, taip bent kuriam laikui sudeginant tiltus su Eurolyga?

– Vienareikšmiškai manau, kad buvo paskubėta. Juk prieš trejus metus atėjusi nauja valdžia garsiai šnekėjo, kad pagrindiniai tikslai yra surinkti stiprią komandą su geru biudžetu, patekti į Eurolygą ir būti konkurencingiems „Žalgiriui“, kas tuo metu neatrodė kažkokia labai didelė utopija – juk vilniečiai ne vieną sezoną yra žaidę Eurolygoje, o Vilnius tikrai nėra ekonomiškai silpnas miestas – sukuria beveik pusę Lietuvos (BVP).

Tai klausimas vienas: kodėl ta komanda vis eina žemyn, o jos biudžetas tik traukiasi? Net nežinau, galima turbūt juokauti, kad kitas žingsnis bus NKL čempionatas. Aišku, čia sarkazmas.

Man tikrai nesuprantamas dabartinis „Ryto“ sprendimas: tu nori patekti į Eurolygą, bet išeini iš jų organizacijos. Jordi Bertomeu ne veltui pasakė, kad čia ne ta vieta, kur tu išeini ir grįžti, paskui vėl išeini ir vėl grįžti. Mano požiūriu, šis vilniečių žingsnis – visai nelogiškas.

– Vaidai, o gal visgi, kadangi FIBA Čempionų lyga yra sparčiai augantis turnyras, po poros metų mes kalbėsime apie tai, kad „Rytas“ pasielgė drąsiai, bet labai teisingai?

– Aš nebūčiau toks kategoriškas. Manau, kad tik laikas parodys, kas čia teisus. J. Bertomeu pareiškė, kad „Rytui“ nėra užtrenktos durys, o galimybė grįžti atsiras tada, kai komanda bus pasirengusi būti elitine ir pagal savo pajėgumą belsis į duris.

Gal dabar „Rytas“ daugiau pergalių iškovos? O žiūrovams juk jos patinka. Be abejo, yra ir tokių, kurie vertina varžybų lygį.

Bet spėju, kad FIBA Čempionų lyga kitą sezoną bus panašaus lygio kaip Europos taurės turnyras. Žinome, kad prie FIBA jungiasi ir Bilbao klubas, ir Stambulo „Daruššafaka“, ir Bolonijos „Fortitudo“, taip pat viliojama daugiau žinomų vardų. Savo ruožtu Europos taurė, tikėtina, kad kaip tik silpnės. Žinome, kad Eurolyga dėl koronaviruso nukentės finansiškai.

– Tomai, žiūrint iš šono, atrodo tarsi „Rytas“ šiuo metu išsiparduoda: susirenka sumas už paklausius talentus ir ima pinigus iš tų, kas jiems dabar ką nors siūlo. Tarkime, D. Sirvydį „Hapoel“ išpirko už 3,5 mažesnės kainos, nei tą, kurią už jį turėtų sumokėti NBA klubas Detroito „Pistons“, jeigu jam jo įsireiks. Ar čia kartais nepadaryta klaida?

– Iš tikrųjų tai gaila. Kiek mes turėjome tokių žaidėjų, kaip Arvydas Macijauskas, Ramūnas Šiškauskas, Andrius Giedraitis, Robertas Javtokas ir kiti, kurie buvo kaip „Ryto“ simboliai.

Dabar Vilniaus klubo rankose buvo keturi NBA potencialo turintys krepšininkai: A. Marčiulionis, Ą. Tubelis, M. Blaževičius ir D. Sirvydis. Tai žaidėjai, kurie domina NBA skautus. Labai norėtųsi, kad toks jaunimas pažaistų Vilniuje ir įrodytų savo tikrąją vertę čia, kad tas laukiamas „Ryto“ pakilimas būtų susijęs ne su kažkokiais pataikytais legionieriais, o būtent su miesto krepšinio mokyklų auklėtiniais, kaip kad būdavo anksčiau.

O ką dabar matome? D. Sirvydis yra parduodamas panašaus lygio komandai iš FIBA Čempionų lygos, kas jam net nėra kilimas į viršų, o labiau kritimas žemyn, lyginant su Europos taurės kalibru. Tuo labiau, kad net agentai pripažįsta, jog prisivilioti jaunus gerus žaidėjus į Europos taurės klubą yra lengviau nei į FIBA turnyro atstovą. Todėl yra labai liūdna, kad tokie žaidėjai kaip D. Sirvydis nepraleidžia čia kelerių metų ir nekilsteli ekipos į naujas aukštumas, o yra parduodami net nepasiekę savo piko.

– Vaidai, ar pačiam neapmaudu dėl su Vilniumi atsisveikinusio Deivido?

– Šiek tiek paprieštarausiu. Manau, jam pačiam bus labai naudinga išeiti iš tos komforto zonos, nes matėme, kad šį sezoną jo proveržio beveik nebuvo. Krepšininkas – labai talentingas, o Jeruzalė, žinome, yra šventas miestas, ten jam bus mažiau pagundų.

– Tomai, o kokia apskritai yra padėtis su Vilniaus krepšinio talentais?

– Kalbant apie jaunimą, iš pastarųjų aštuonių Moksleivių krepšinio lygos (MKL) sezonų septynis laimėjo Vilniaus krepšinio mokyklos, o iš paskutinių trejų metų visų Lietuvos jaunimo rinktinių žaidėjų net 39 priklausė sostinei, kai Kaunui – 28. Tai kodėl tie jauni žaidėjai bėga iš „Ryto“?

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše, o dalis apie „Ryto“ viražus – nuo 34:30 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)