Visgi neturite savęs be gailesčio pliekti už tai, kad prasikaltote savo vieninteliam nugrimzdusi į gilų miegą. Žinokite, jog nesate žlugęs žmogus vien tik todėl, kad jūsų pasąmonei kartais nelengva taikstytis su monogamija ir ji nusprendžia papokštauti.

„Sapnuose jokios ribos neegzistuoja“, – teigia psichologijos ekspertė Deirdre Leigh Barrett, dėstanti sapnų analizės kursą Harvardo universitete ir išleidusi šiai temai skirtų knygų.

Susapnuoti, kad yra neištikimas, gali kiekvienas – net tie, kurių laimingą santuokinį gyvenimą iliustruojančios nuotraukos puikuojasi socialiniame tinkle „Instagram“ ir kelia pasibodėjimą, tačiau vis tiek yra populiarios. Net 60 proc. moterų, pasirodo, bent sykį yra sapnavusios, kaip apgaudinėja savo partnerį. Tokią išvadą leidžia daryti 2018 metais miegamojo tekstilę platinančios įmonės „Leesa“ surengtos beveik tūkstančio žmonių apklausos rezultatai.

Vylingas flirtas sapnų pasaulyje dar anaiptol nereiškia, kad jums parūpo klystkeliai realiame gyvenime, rašoma portale womenshealthmag.com. Net atvirkščiai – neištikimybės siužetu paremtas sapnas gali reikšti kone bet ką, sako D. L. Barrett. Tas pats pasakytina ir apie sapną, kuriame tenka įsitikinti, kad neištikimybės auka – jūs. Anot ekspertės, viską lemia žmogaus gyvenimiška patirtis ir tai, kas jam asocijuojasi su neištikimybe.

Jei siekiate išsiaiškinti, ką būtent reiškia sapne įvykęs nuklydimas į šoną, D. L. Barrett pataria įsivaizduoti, kad esate atvykėlė iš kitos planetos, ir pamėginti užduoti sau klausimą, ką reiškia neištikimybė. Pačia plačiausia prasme. Jūsų atsakymas gali svyruoti nuo nuosprendžio apie siaubingą išdavystę iki minties apie elementarų norą gundyti. Žinoma, galimas ir bet kuris tarpinis variantas.

Radusi sau priimtiną neištikimybės apibrėžimą, galite toliau save kamantinėti. Kokie konkrečiai jūsų veiksmai bylojo apie neištikimybę ir kaip jautėtės, kai elgėtės nederamai? Ar sapnavote vienkartinį nutrūktgalvišką epizodą, ar užsitęsusį romaną? Ar sapne jautėtės išduodanti savo partnerį? Ar sapne dalyvavo ir jūsų išrinktasis? O gal tiktai žinojote jį egzistuojant?

Dabar atėjo eilė svarbiausiam klausimui: ar kas nors realiame gyvenime sukelia tokius pat jausmus, kokius patyrėte sapne? Pasak D. L. Barrett, atsakymas į šitą klausimą yra tikrų tikriausias raktas sapno metaforai išlukštenti, kadangi jūsų galvoje užgimstančios asociacijos gali byloti apie polinkį į neištikimybę pačiai sau, o ne partneriui.

Kita vertus, sapnas tikrai gali būti įmigus pasiunčiamas SOS signalas. Toliau pateikta keletas ekspertų išskirtų tipinių neištikimybės siužetu pagrįstų sapnų išaiškinimų.

Jei neištikimybei sapne ryžtatės jūs, tai gali reikšti, kad...

...jaučiate kaltę dėl kokio nors poelgio arba veiksmų realiame gyvenime

„Remdamasi savo tyrimais ir patirtimi, įgyta mėginant padėti žmonėms išsiaiškinti, ką reiškia susapnuota neištikimybė, galiu pasakyti, kad pagrindinė priežastis, kodėl sapne išduodamas partneris, yra giliai viduje juntama kaltė arba nerimas dėl kažkokių veiksmų, kuriais užsiimant vagiamas laikas, priklausantis santykių su partneriu kūrimui“, – sako kvalifikuota sapnų analitikė Lauri Loewenberg, Tarptautinės sapnų studijų asociacijos (IASD) narė.

Atsižvelgiant į konkrečias gyvenimo aplinkybes, priežastis, dėl kurios pasąmoningai save pliekiate, gali būti susijusi su atsidavimo reikalaujančiu darbu, gimusiu kūdikiu ar šiaip kokiu laisvalaikio užsiėmimu. Jei toks paaiškinimas jums tinka, susapnuotą neištikimybę turėtumėte laikyti ženklu, kad metas paieškoti balanso – racionaliai paskirstyti laiką įvairioms veikloms.

...graužiatės dėl neištikimybės ankstesniems partneriams

Galbūt dabartiniam savo partneriui esate ištikima iki beprotybės, tačiau kai bičiuliavotės su ankstesniais, davatkiškumu tikrai nepasižymėjote. Ši aplinkybė, pasak L. Loewenberg, gali tapti reikšminga interpretuojant sapnus.

„Neištikimybė gali sutraumuoti, o jos paliktos žaizdos sunkiai gyja. Net ir praėjus metams ar dešimtmečiams nuo prasižengimo, emociniai randai dažnai išlieka ir duoda apie save žinoti“, – aiškina ji.

Taigi, jei susapnavote, kad esate neištikima, nors iš tikrųjų panašiai pasielgėte senų senovėje, pats metas pamąstyti, kas gi dabar galėtų versti jausti kaltę, o gal net baimę, kad panašus atvejis gali pasikartoti.

„Kad ir kas tai būtų per dirgiklis, šią problemą tikra galima aptarti su partneriu“, – įsitikinusi L. Loewenberg.

Atviras pašnekesys apie nepraeinančia kaltę ir pasitikėjimo savimi stoką santykius su partneriu gali tik sustiprinti.

...kažko pasigendate dabartiniuose santykiuose

Antra pagal dažnumą neištikimybės sapne priežastis, anot L. Loewenberg, yra nuojauta arba suvokimas, kad dabartiniai santykiai stokoja aistros ir jaudinančio žavesio. Ekspertė priduria, kad susapnuota neištikimybė retai siejasi su seksu: kur kas dažniau, esą, tai yra negailestingai tiesmukas realiai besiplėtojančių santykių dinamikos atspindys.

Galbūt atrodo, kad pirminė draugėn suvedusi bendrystės kibirkštis seniai užgeso ir nebeįsižiebia? Nesistebėkite, tačiau tikrai gali būti, kad sapnuose regimas partneris – kitados karštai mylėto dabartinio partnerio atitikmuo. Logikos šioje prielaidoje tikrai esama: juk seniau aistringai mylėtas žmogus ir buvo tas, su kuriuo teko patirti nuostabių akimirkų.

...nesijaučiate esanti savimi

Kaip nenuginčijamai teisus buvo klasikas Williamas Shakespeare‘as įdėdamas į „Hamleto“ veikėjo Polonijaus lūpas šiuos žodžius: „Svarbiausia gi – būk ištikimas sau“. Atrodo, kad tai elementarus patarimas, tačiau jo nesilaikant sapnuose tikrai gali prisiveisti įvairiausio plauko šmėklų.

Taip jau yra, kad susapnuota neištikimybė partneriui gali reikšti visai kitokios prigimties nelojalumą. Tai gali būti nusigręžimas nuo savo šaknų, šeimos, su darbu susijusių įsipareigojimų nevykdymas ar netgi ilgai puoselėtų svajonių apleidimas. Gal visada norėjote įkurti savo įmonę, tačiau kažkodėl švaistote laiką darbui, kurio, tiesą sakant, negalite pakęsti. Jei taip ir yra, vadinasi, sapne įvykusią neištikimybę partneriui derėtų tapatinti su savęs apgaudinėjimu, nesiryžimu išnaudoti viso turimo potencialo.

...nusižengėte savo principams

Žinoma, ši priežastis artima jausmui, kad sėdite ne savo rogėse, bet ji – kiek abstraktesnė. Gali būti, kad nepajėgiate tiksliai pasakyti, kurioje būtent srityje elgiatės priešingai savo prigimčiai, bet klausimas, kaip nusiritote iki tokios apgailėtinos padėties, jus persekioja kone nuolatos. Sapne įvykusi neištikimybė gali padėti suvokti, kad nusižengėte etiniams savo nusistatymams, ir tai jus gniuždo, nors anksčiau ir bandėte save įtikinti, kad yra kitaip.
„Kasdien užgniaužiame ir ignoruojame begalę dalykų, kurių, logiškai mąstydami, nelaikome svarbiais arba atitinkančiais mūsų troškimus, – sako D. L. Barrett. – Mūsų sapnams tokia cenzūra, deja, nebūdinga, todėl į juos besigilindami, gauname vertingą progą sužinoti šį tą daugiau apie save pačius.“

...este apimta nekalto susižavėjimo

Gali nutikti ir taip: pradėjusi dirbti naujame darbe, imate ir susapnuojate, kad užmezgėte romaną su vienu iš bendradarbių. Nubudusi šalia partnerio, sapną pasistengiate išmesti iš galvos, nors jis ir privertė suprasti, kad jaučiate bendradarbiui tam tikrą prielankumą, apie kurį anksčiau nedrįsote prisipažinti. Visgi tiktai todėl, kad susapnavote apgaudinėjanti partnerį, nes leidžiatės į flirtą su konkrečiu asmeniu, tikrai nereiškia, kad taip, pasitaikius progai, pasielgsite.

Intymaus pobūdžio sapnų, kuriuose figūruoja nesąmoningai įsižiūrėtas personažas, tikimybė labai didelė. Kaip teigia D. L. Barrett, po sapnų, į kuriuos panirus apima konkretaus asmens dėmesio arba glamonių sukelti virpuliukai, dažniausiai elgiamasi dvejopai: arba siekiama su tuo asmeniu suartėti, arba vengiama jo kaip užkrato, galinčio apnuodyti santykius su oficialiu partneriu. Vadinasi, nuo jūsų pačių tikrai labai priklauso, kaipgi pakryps reikalai.

...jūsų santykiai ėmė šlyti, ir gali būti, kad jų nepavyks apsaugoti nuo prarajos

Jeigu sapne itin gerai suvokiate, kad esate susisaisčiusi su ilgamečiu partneriu, be to, susapnuotos glamonė su kitu vyriškiu neatrodo atsitiktinės, ypač jaudina ir kaitina, sapną, matyt, derėtų suprasti tiesiogiai.

„Pasąmonėje užgimusios asociacijos veikiausiai radosi dėl akivaizdžiai prastėjančių santykių su realiu partneriu“, – sako D. L. Barrett.

Priklausomai nuo to, dėl ko tie santykiai prastėja, gali pavykti juos išgelbėti. Žinoma, gali būti ir taip, kad toks sapnas tarsi prožektorius nušviečia iš esmės beviltišką padėtį.

Šiaip jau viską lemia intencijos. Tarp susapnuotos neištikimybės ir reguliariai besikartojančių intymaus pobūdžio sapnų yra didžiulis skirtumas, nors pastaruoju atveju nubudus taip pat galima pasijusti išdaviku.

„Sapne su kuo nors mylėtis gali reikšti norą persikūnyti į kokių nors savybių turintį žmogų. Toks sapnas gali neturėti nieko bendro su oficialiam partneriui puoselėjamais jausmais“, – aiškina specialistė.

Moteris

...jūsų netenkina intymioji santykių pusė

Sapnuose apie neištikimybę nebūtinai turi būti sekso scenų, tačiau netenkinanti intymioji santykių pusė – kokybės arba kiekybės požiūriu – iš dalies gali lemti tokius sapnus, ir juos reikia suprasti tarsi komentarus, nukreiptus kaip tik į šį santykių aspektą.

Svarbiausia čia – detalės. Pasistenkite prisiminti kuo daugiau tokio tipo sapno smulkmenų: partnerį, pozas, užliejusius jausmus, netgi veiksmo vietą. Kaip tik šios detalės dažnai pasufleruoja, kur glūdi problemos šaknys. Gal susapnuotas intymus nuotykis atogrąžų kraštų kurorte yra ne daugiau kaip troškimo aistringai pasismaginti su partneriu išraiška? Jei taip, tada atminkite, kad paprasčiausias gundymas daro tikrus stebuklus.

...baiminatės, kad galite pasekti motinai neištikimo tėvo (arba atvirkščiai) pėdomis (jeigu taip buvo)

„Jeigu pabudusi iš sapno pirmiausia pagalvojate, kad tai, ką prieš akimirką regėjote, atitinka motinos arba tėvo elgesį, galbūt mėginate susitapatinti su kuriuo nors iš tėvų arba negalite atsiriboti nuo jo polinkio į neištikimybę“, – sako D. L. Barrett.

Atminkite – istorija nebūtinai kartojasi, o jūs esate jūs, o ne kuris nors iš tėvų.

...mėginate suprasti neištikimąjį gimdytoją (jei kuris nors iš tėvų buvo neištikimas)

Sapnus apie neištikimybę gali lemti ir santykiai (arba jų nebuvimas) su tuo tėvu, kuriam retai pajuntate prielankumą. Paklauskite savęs, kodėl sapne stengiatės susitapatinti su tėvu (arba motina)? Koks jausmas apėmė įlindus į jo kailį? Ar dabar požiūris į jį ir į jo elgesį yra pasikeitęs? Sapnas gali padėti geriau suprasti savo tėvų veiksmus ir tų veiksmų priežastis. Magiškų galių atkurti nutrūkusį ryšį jis, aišku, neturi, tačiau gali suteikti jėgų pradėti santykių gaivinimo procesą.

...nusižengiate kokioms nors užsibrėžtoms taisyklėms

„Man teko susidurti su klientais, kurie neištikimybę partneriui ima sapnuoti tada, kai nusižengia užsibrėžto mitybos plano taisyklėms arba nenori pripažinti apie sugrįžusius ydingus įpročius arba priklausomybes“, – pamini L. Loewenberg.

Kaltė dėl apgavysčių (kurios prasiskverbia ir į sapnus) dar labiau paaštrėja, jei partneris įsivaizduoja, kad viskas klostosi puikiai. Laimei, ne viskas taip blogai.

„Įdomu tai, kad sapne kankinanti graužatis dėl konkrečių veiksmų dažnai sustiprina žmonių ryžtą laikytis užsibrėžtų taisyklių ir siekti išsikelto tikslo“, – tikina ekspertė.

Jei neištikimybę sapne galima aiškinti būtent taip, turite nepaprastai daug šansų sugrįžti į teisingą kelią, nors tiems, kuriuos kamuoja kokia nors priklausomybė, jėgų gali prireiki kur kas daugiau.

*************

Jei neištikimybės sapne auka – jūs pati, tai gali reikšti, kad...

Tikriausiai prisimenate klausimus, kuriuos galite sau užduoti, mėgindama išsiaiškinti, ką reiškia sapnuoti neištikimybę, kai neištikima esate jūs. Dabar pamėginkite apversti situaciją aukštyn kojom. Įsivaizduokite, kad norite išsiaiškinti, ką reiškia susapnuoti, kad pati tapote neištikimybės auka.

Taigi, pradėkite. Pirmasis klausimas – ką reiškia neištikimybė? Vėliau – konkretesni. Kaip pasijutote sužinojusi, kad partneris jums neištikimas, jei apskritai teko patirti tokį jausmą? Jei visgi taip, tai kaip seniai tai buvo? Ar susapnuotas partneris elgėsi taip, kaip realus jūsų partneris elgiasi realiame gyvenime? O gal jis priminė kokį nors kitą žmogų?.. Visi atsakymai, kaip jau minėta, padės išsiaiškinti konkrečią sapne užkoduotą žinutę. Na, o toliau pateiktos, ekspertų teigimu, dažniausios tokio sapno reikšmės.

...įžvelgiate santykius skurdinantį kliuvinį

Bene dažniausia priežastis, kodėl sapnuojate, kad partneris jums neištikimas, pasak L. Loewenberg, yra kokios nors aplinkybės, dėl kurių, jūsų įsitikinimu, darnūs santykiai gerokai nukenčia.

„Dažnai tai būna kas nors tokio, kam parneris skiria nemažai savo laiko ir dėmesio, o jūs, savo ruožtu, jaučiatės dėl to apleista – tarytum išduota“, – aiškina ekspertė.

Paprastai numanomu santykių kliuviniu tampa darbas arba koks nors laisvalaikio užsiėmimas, nors šiaip jau gali būti bet kas, kam, jūsų požiūriu, partneris gaišta laiką, kurį turėtų skirti jums.
„Jei su neištikimybės patirtimi praeityje susidurti neteko, kaip tik ši priežastis beveik visada ir būna tikroji“, – tikina L. Loewenberg.

...nepasitikite partneriu

Visgi jei neištikimybės atvejų būta ir anksčiau, t. y. jei kuris nors kada nors turėtas partneris (nebūtinai dabartinis) buvo jums neištikimas, tokio tipo sapnas gali labai aiškiai rodyti, kad nepasitikėjimas tarsi įaugęs jums į kraują, kad įtarumui randasi labai daug vietos jūsų sąmonėje.

Net ir tuo atveju, jei dabartinis partneris tikrai nieko neiškrėtė ir niekaip neprasikalto, nemalonūs prisiminimai ligi šiolei jus baugina ir daro neigiamą poveikį dabartinei jūsų būklei. Jei tai, kas pasakyta, jums atrodo teisinga, privalote rasti būdą, kaip užsigydyti senas žaizdas ir susigrąžinti pasitikėjimą.

...nervinatės dėl partnerio polinkio flirtuoti

Kartais sapnai prabyla į mus be užuolankų. Atsižvelgiant į jums sukylančias asociacijas (kurias atskleidžia atsakymai į pradžioje minėtus klausimus), sapnų interpretacija gali būti stebėtinai paprasta. Galbūt iš tiesų susierzinote, kad partneris ir vėl per eilinį vakarėlį smagiai šnekučiavosi su kokia nors žavia būtybe arba jau tūkstantąjį kartą entuziastingai pakomentavo kokios nors gražuolės nuotraukas socialiniame tinkle „Instagram“?

Jei pastebite, kad kitiems žmonėms partneris skiria kur kas daugiau dėmesio nei jums, žinoma, galite jaustis emociškai išduota – net ir tuo atveju, kai taip tikrai nėra. Derėtų pasikalbėti su partneriu apie savo sapną ir pamėginti išsakyti, kaip pastaruoju metu jaučiatės. Patikėkite, tikrai gali būti, kad partneris nė nenutuokia, jog jo elgesys traumuoja jūsų psichiką.

...įtariate, kad partneris tikrai gali būti neištikimas

Nepaisant to, kas pasakyta pirmiau, sapnai, aišku, gali būti ir simboliniai (o ne suprantami tiesiogiai). Todėl, palikusi sapną ramybėje, pamėginkite sau atsakyti į klausimą, ar jau ir taip įtarinėjate, kad partneris jums neištikimas. Ar pastebėjote kokių nors suabejoti jo sąžiningumu privertusių ženklų? Galbūt jis ir anksčiau buvo neištikimas? Jei bent į vieną iš šių klausimų atsakėte teigiamai, sapnas gali sufleruoti apie tam tikrus pavojaus signalus, kuriuos esate linkusi ignoruoti.

Galbūt sapnas verčia prisiminti kažkokią nugirstą frazę, kuri atrodė įtartina, bet vėliau buvo sąmoningai pamiršta?

„Kartais sapnas priverčia prisipažinti, kad sąmonės krašteliu įtariate, jog partneris yra neištikimas arba tikrai gali toks būti“, – sako D. L. Barrett.

Visgi aklai įtikėti sapnais šiukštu negalima: prieš metant kokius nors kaltinimus, būtina turėti juos pagrindžiančių įrodymų.

...jaučiatės nesaugi

Jei į visus prieš tai suminėtus klausimus atsakėte neigiamai, vadinasi, sapnas veikiausiai simbolizuoja jūsų pačios neužtikrintumą – dėl ryšio su partneriu arba gyvenime apskritai. Gal jūsų nepaaukštino darbe, todėl jaučiatės nepilnavertė, o gal partneris kas vakarą įsitaiso priešais televizorių, užuot turiningai leidęs laiką su jumis, todėl nesate tikra dėl jo jausmų.

Nesaugumo jausmas kartkartėmis aplanko kiekvieną žmogų. Tereikia prisiminti, kas stiprina jūsų savivertę. Jei savarankiškai susidoroti su problema nepavyksta, pasikalbėkite su partneriu ir pamėginkite paaiškinti, kodėl jaučiatės nesaugi. Galbūt abiem drauge pavyks daugiau nei vienai.

...jaučiatės taip, tarsi parteris būtų jus išdavęs ne seksualinėje plotmėje

Jei susapnavote, kad partneris jums neištikimas, galbūt slapta ant jo pykstate arba jaučiatės juo nusivylusi dėl to, kad išdavė jus neišpildydamas to, ką žadėjo, o ne nuklysdamas į kitos moters guolį. Jis, pavyzdžiui, galėjo nestoti jūsų pusėn įvykus ginčui su uošviais. Tą akimirką, be abejo, jautėtės išduota ir apvilta. Štai šios emocijos veikiausiai ir prasiskverbė į sapną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)