Lietuvos kino centro duomenimis, penki didžiausi kino rodytojai užima 95 proc. šalies rinkos. Tai – „Forum Cinemas“, „Multikino“, „Apollo Kinas“, „Cinamon“ ir „Pasaka“.

Kaip parodė advokatų kontoros „Sorainen“ atlikta Lietuvos kino rodytojų situacijos ekonominė analizė, net ir atėmus iš valstybės gautas kompensacijas, nuo karantino paskelbimo rinka patyrė apie 1 mln. eurų nuostolio.

Prognozuojama, kad per visus 2020 metus negautų pajamų suma sudarys apie 12 mln. eurų.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad kino rodytojų pajamos sudaro ne tik iš kino bilietų, bet taip pat ir iš kitų pardavimų, todėl dėl karantino ir po jo seksiančio lėto kino žiūrėjimo atsistatymo kino rodytojai 2020 metais neteks apie 4 mln. eurų kitų pajamų (gėrimai, užkandžiai ir t. t. skaičiuoti atsižvelgiant į vidutinę procentinę dalį šios pajamos generuoja kino rodytojams)“, – rašoma „Sorainen“ analizėje.

Ruošiasi atsidaryti

Estijos „Forum Cinemas“ Lietuvos filialas valdo penkis kino teatrus – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ bei „Vingyje“.

Įmonės vadovas Gintaras Plytnikas „Delfi“ sakė, kad dėl galimo atsidarymo laukia aiškesnių instrukcijų iš atsakingų institucijų.

„Pagal dabartinę interpretaciją esame priskirti renginiams, nors užsidarinėjome su aiškiu pavadinimu „kino teatrai“, kurie nėra renginiai ir trumpinti filmų, kaip rekomenduojama renginiams, nemokame ir negalime. Filmai trunka tiek, kiek trunka. Tad laukiame pasakymo „kino teatrai“. Siunčiame prašymus institucijoms patikslinti formuluotes“, – pasakojo jis.

„Forum Cinemas“ vadovas pasakojo, kad 2 kvadratinių metrų distancijos žmogui reikalavimas, jeigu jis liks ir kinams, įmanomas įgyvendinti, bet tai neleidžia užveiksminti mažesnių kino salių (didžioji dalis – 100 kėdžių), kur kvadratūra ir vietų skaičius konfliktuoja su kaštais, laikantis renginiams skirtų apribojimų.

„Kaimyninės šalys jau pradeda skelbti 50/50 (2+2-2 kėdžių) ribojimą kino teatrams, kas jau leidžia pradėti galvoti apie realistines atsidarymo datas su visomis papildomo saugumo priemonėmis (tinkamas valymas, distancija, rekomenduojama bilietų prekyba internetu, personalo saugumas, uždaros maisto pakuotės ir t. t), kurioms būsime tikrai pasirengę dieną X“, – sakė jis.

Lenkijos įmonės valdomos „Multikino Lietuva“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas sakė, kad jau artimiausiu metu paaiškės, ar kino teatras atsidarys kelių savaičių bėgyje, ar tik birželio pabaigoje.

Kaip žinia, Vyriausybė nuo birželio atvirose erdvėse leido renginius iki 300 žiūrovų, uždarose erdvėse – iki 100, užtikrinant 2 metrų atstumą tarp žiūrovų.

Kino teatrą Senamiestyje valdančios viešosios įstaigos „Kino pasaka“ vadovė Andrė Balžekienė sakė, kad kol kas susilaikys nuo atsidarymo, nors galėtų tai padaryti birželio pradžioje.

„Naujo kino turinio platintojai šiuo metu neišleidžia, o eiti žiūrėti vien senesnių filmų žiūrovai tikriausiai nesiryš. Tikimės žiūrovus į kiną pakviesti liepos mėnesį, tikimės, kad šį mėnesį situacija kino rinkoje pajudės ir į kino ekranus sugrįš nauji kino filmai“, – sakė ji.

Trūksta naujienų

Kino teatrą prekybos centre „Ozas“ valdančios „Multikino“ atstovas pasakojo, kad su premjeromis situacija kol kas labai prasta.

„Visame pasaulyje sustabdytos premjeros ir kol nebus aišku, kada startuos didžiausios kino filmų rinkos JAV, JK, tol naujų, niekur nerodytų filmų kino teatrų repertuaruose nebus. Tačiau turime itin platų katalogą, ir bus puiki proga prisiminti geriausius filmus iki karantino ir pamatyti juos vėl didžiajame ekrane. Pasirinkti tikrai yra iš ko“, – sakė R. Bilinskas.

Savo ruožtu „Forum Cinemas“ vadovas teigė, kad atsidarymo programą stengsis sukomplektuoti iš naujų pasaulinių ir nacionalinių premjerų.

„Jos derinamos su platintojais ir bus paskelbtos kartu su durų atidarymo dienos paskelbimu. Platintojų sprendimus pateikti naujus filmus kino teatrams taip pat varžo ribojimų nežinomybė ir kaštų neadekvatumas“, – sakė G. Plytnikas.

A. Balžekienė kol kas negalėjo atsakyti, kokius filmus galės pamatyti į sales grįžę žiūrovai.

Andrė Balžekienė

Darbuotojai prastovose

G. Plytnikas sakė, kad pagrindinė karantino problema yra nulis pajamų ir nuolatinis laukimas.

„Dėl COVID-19 karantino nebuvo atleistas nei vienas darbuotojas. Nuoširdžiai tikimės, kad žiūrovai saugiai sugrįš į jų laukiančias, atėjus laikui, gerai valomas ir ventiliuojamas sales, o mūsų kolektyvas – visa apimtimi – bus pasirengęs teikti profesionalias paslaugas. Naujų premjerų kiekis, žiūrovų srautai ir lems tolimesnius ekonominius įmonės žingsnius. Tikimės per metus – kitus sugrįžti į ikipandemines apimtis“, – sakė jis.

R. Bilinskas taip pat sakė, kad darbuotojai buvo išleisti į prastovas.

„Neatleidome nė vieno. Tikimės, jog pavyks išlaikyti visą komandą, kurią labai branginame ir ja džiaugiamės. Pasinaudojome valstybės prastovų kompensacija, tikimės, jog pavyks sklandžiai pasinaudoti patalpų nuomos subsidijomis. Šie kaštai mums yra patys didžiausi ir skausmingiausi.

Nuo uždarymo, mes negalėjome vykdyti veiklos, ir negeneravome nei vieno euro pajamų, o nuolatinių išlaidų turime gan nemažų. Tačiau panaši situacija visame renginių sektoriuje. Laukiame ir LKC paramos, yra skirta suma kino teatrų veiklos palaikymui, atsidarius pačioje pradžioje, tikimės artimiausiu metu sužinoti šios paramos kriterijus ir sąlygas“, – pasakojo jis.

R. Bilinskas spėjo, kad vasara bus nelengva.

„Tikimės, jog nebus nukeltas režisieriaus Christopherio Nolano filmas „Tenet“. Jis turėtų padėti grįžti greičiau žiūrovams į kino teatrus. Taip pat vasarą planuojamos ir kelios nacionalinės premjeros. Vasaros pabaigos link bus daugiau naujų filmų ir tikimės įsibėgėti iki rudens. Manome, jog dėl COVID-19 šiemet sulauksime apie 30–40 proc. mažiau žiūrovų, nei pernai. Bus sunkūs šie metai, gal netgi ir kiti. O kad žiūrovai grįžtų greičiau, jau ruošiame, kaip kuo saugiau rodyti kiną ir mūsų žiūrovai galėtų bent trumpam, keletui valandų užsimiršti“, – sakė jis.

A. Balžekienė sakė, kad karantino laikotarpis buvo labai intensyvus, kadangi be kino teatro „Pasaka“ jie kuria ir namų kino platformą „Žmonės Cinema“.

„Joje įvyko festivalis „Kino pavasaris“, kovo pabaigoje pristatėme prenumeratos modelį. Taigi filmų žiūrėjimas persikėlė į namus: platformą per šį laikotarpį išbandė 50 tūkst. vartotojų“, – pasakojo ji.

„Pasakos“ vadovė sakė, kad pasinaudojo valstybės taikomomis pagalbos priemonėmis, darbuotojai yra išleisti į prastovą.

„Prasidėjus karantinui per pirmąjį video pokalbį kolegoms pasakiau: mano noras, kad kai visa tai pasibaigs, mes vis dar visi susitiktume tokia pačia sudėtimi kaip prieš karantiną.

Aišku, žodžiai „kai visa tai pasibaigs“, kuo toliau tuo labiau tampa vis labiau neaiškūs. Tikriausiai niekas greitai nepasibaigs, o mes visi įžengsime į kažkokį naują etapą, kuriame reikės išmokti gyventi“, – sakė A. Balžekienė.

Ji dar pridūrė, kad vasara kino teatrams ir anksčiau būdavo ne geriausias sezonas, taigi visos viltys sudėtos į rudenį.

„Taip jau sutapo, kad rugsėjį atidarysime dar vieną „Pasakos“ kino teatrą Vilniuje, Paupio rajone. Taigi labiausiai trokštame, kad rudenį filmai ir žiūrovai grįžtų į kino teatrus, kad galėtume mėgautis kino patirtimi be suvaržymų ir baimės“, – sakė A. Balžekienė.

„Kino pasaką“ valdo Tomas Balžekas ir „Media bitės“, priklausančios Tomui Bindokui, Vytautui Kaikariui, Martynui Basokui, Gabriele Burbienei ir T. Balžekui.

Tarp pagrindinių Lietuvos kino teatrų taip pat yra „Apollo Kinas“ Panevėžio „Babilone“ ir „Cinamon“ Kauno „Megoje“. Abu jie priklauso įmonėms Estijoje.

Lietuvos kino centro duomenimis, 2019 metais Lietuvoje veikė 26 kino teatrai, kuriuose yra įrengtos 98 kino salės, turinčios 19 tūkst. vietų. Pagal surinktus Statistikos departamento duomenis, praėjusiais metais šalies kino teatruose apsilankė apie 4 mln. žiūrovų.

Kaip rašoma „Sorainen“ analizėje, baigiantis karantinui, kino teatrai po veiklos atnaujinimo bus
priversti imtis visų saugumo priemonių.

„Riboti įleidžiamų klientų srautą kino salėse ir palikti saugius atstumus tarp žiūrovų (atsižvelgiant į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas ir prekybos, teikiamos paslaugos plotą).

Pardavinėti bilietus tik elektroniniu būdu, vengiant fizinio kontakto ir eilių srauto.

Kino teatrai turintys savo teritorijoje užkandžių barus privalės laikytis nustatytų viešųjų maitinimo taisyklių bei sužymėti kino centro patalpas dėl rekomenduojamo atstumo laikymosi, ten kur susidaro klientų eilė.

Priklausomai nuo SAM rekomendacijų, kontroliuoti kiekvieną įeinantį klientą, (pasilikti teisę įleisti į kino salę tik tą asmenį, kuris dėvi apsauginę kaukę ar kitas veido apsaugos priemones bei mūvi vienkartines pirštines, matuoti temperatūrą ir pan.).

Sudaryti galimybę dezinfekuoti rankas prie kiekvieno įėjimo ir aptarnavimo vietos.

Aprūpinti darbuotojus visomis reikiamomis apsaugos priemonėmis (kaukėmis ar kitomis veido apsaugos priemonėmis, pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu, užtikrinti galimybę periodiškai plauti rankas), taip pat, po kiekvieno įvykusio seanso vėdinti, valyti patalpas, dezinfekuoti paviršius“, – rašoma dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)