"Energetikos klausimai labai svarbūs, ypač dabar, kilus Rusijos ir Ukrainos konfliktui dėl dujų kainų. Nors Austrija buvo iš anksčiau numačiusi svarstyti energetinio saugumo klausimą. Čia ES tikrai turi ką daryti, yra problemų, ypač mes šiame Europos pakraštyje tai jaučiame. Europa labai galingas vienetas, gali paveikti tiekėjus, siekti stabilių ir ilgalaikių sutarčių", - dėstė jis.

Anot politologo, Austrijos prioritetas būtų užtikrinti energetinį saugumą.

"Lietuvai būtų naudinga, jeigu ES imtųsi daugiau iniciatyvos užtikrindama energijos tiekimą iš įvairių šaltinių visai ES, kaip vienetui. Aišku, čia lengva pasakyti, bet iki to yra ilgas kelias. Tačiau Lietuvai būtų labai gerai, kad ji ne viena rūpintųsi savo energetiniais ištekliais, o kad tai būtų labiau visos ES rankose", - sakė J.Čičinskas.

Jis pabrėžė, kad tai nebus išspręsta per pusę metų, tačiau tai, kad ES imasi iniciatyvos - labai gerai.

"Lietuvai - tai teigiama", - kalbėjo politologas.

Didžiąją dalį energetinių išteklių (naftą, dujas) Lietuva, kaip ir ES, perka iš Rusijos.

Energetinio saugumo Europai klausimas tapo svarbus pastaruoju metu, kai iškilo Rusijos ir Ukrainos konfliktas dėl dujų. Rusijai sekmadienį nutraukus dujų tiekimą Ukrainai, dujų sumažėjo ir žiemiškoje Europoje, tačiau antradienį dujų tiekimas ES šalims buvo atnaujintas.

Monopolistinis Rusijos dujų tiekimo koncernas "Gazprom" tvirtina, kad dujų tiekimas Ukrainai nuo sausio 1 dienos sumažintas ketvirtadaliu, nes Kijevas atsisakęs pasirašyti naują dujų tiekimo sutartį, beje už keturgubą kainą.

Kremlius ginčą su Ukraina vadina grynai komerciniu, o Kijevas teigia, jog šitaip norima sužlugdyti vakarietišką Ukrainos vyriausybę, ir tvirtina, kad per Ukrainos dujotiekių sistemą dujų mažiau gaus ir Europa.

Šis dujų čiaupo užsukimas paveikė ir Vengriją bei Lenkiją, iš kur buvo pranešta apie dujų tiekimo sumažėjimą: Vengrijoje 25-iais procentais, o Lenkijoje - 14 proc., Austrijoje - trečdaliu.

Kaip BNS informavo Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, Vienai perėmus pirmininkavimą ES, papildomai vienas diplomatas yra nusiųstas į Lietuvos ambasadą Austrijoje. Jis laikinai pakeis Lietuvos diplomatą, kuris Austrijos pirmininkavimo metu pereina stažuotis į Austrijos užsienio reikalų ministeriją.

Tokia pati praktika buvo vykdoma Didžiosios Britanijos pirmininkavimo ES laikotarpiui pastarąjį pusmetį.

Į URM išeinantys stažuotis diplomatai dirba rytų politikos srityje. Tai naudinga praktika ir Lietuvai ruošiantis pirmininkauti ES 2013 metų antrąjį pusmetį.

Galvojama, kad kitą pusmetį perimant pirmininkavimą Suomijai pastiprinimui į Lietuvos ambasadą bus siunčiami du diplomatai.