Astrologine era vadinamas laiko ciklas, per kurį lygiadienio taškas dėl Žemės ašies pasvirimo pasislenka atgal per vieną Zodiako žvaigždyną. Viename žvaigždyne, anot astrologų, lygiadienio taškas išbūna apie 2369 metus, tačiau dėl tikslios vienos ar kitos eros pradžios nuolat ginčijamasi. Nesutariama ir dėl pereinamojo laikotarpio trukmės.

Dauguma astrologų Vandenio erą tapatina su 2000-aisiais, o ateinančius 2006 metus vadina ypač svarbia šio pereinamojo laikotarpio stotele. Tačiau dėl vieno dalyko sutaria visi: pereinamuoju laikotarpiu senosios vertybės, gyvenimo modeliai, tūkstantmečius formavęsi pasąmonės archetipai ir netgi lyčių vaidmenys turėtų keistis. Todėl žmonijos laukia daugybė ieškojimų, klaidžiojimų, abejonių ir kt.

Beje, kas paneigs, kad pakylėjanti virš kasdienybės, idealizmą puoselėjanti Žuvų dvasia po truputį nyksta? Netikintis horoskopais pasakytų: pasaulis materialėja, o menininkai, norintys sulaukti visuotinio dėmesio, priversti savo kūrybą įvilkti į margaspalvį pramogos drabužį.

Grožis išgelbės pasaulį

Pasikalbėti apie tai, kaip mus veikia žvaigždynų padėties pasikeitimas, Naujųjų metų išvakarėse apsilankėme amžių sandūra besidominčių bendraminčių klube „3 riešutėliai Pelenei“. Ne vienus metus taip buvo vadinama formuojama grožio studija, o šiemet sumanyta klubo veiklą išplėsti – kuriamas šokių klubas tiems, kuriems netinka įprastų klubų aplinka bei muzika. Taip pat bus rengiami seminarai, kuriuose įvairių sričių specialistai skaitys paskaitas apie žmogaus psichikos ypatumus bei galimybes, jo sąveikos su aplinka būdus, energijos pasipildymo šaltinius.

Kodėl klubo pavadinimui pasirinkta garsioji pasaka apie Pelenę? Pasak asociacijos „3RP centras“ prezidentės Audronės Dzikarienės, ši pasaka simbolizuoja labai seną tiesą, kad dovanų avansu nebūna. Tik pats pasistengęs išlukštenti visus tris riešutėlius žmogus gali patirti tai, ką galima pavadinti stebuklu.

Paskaičius astrologų darbus apie tai, kas žmogaus laukia Vandenio eroje, taip pat galima pagalvoti, kad pateksime į pasaką. Vandenio era siejama su proto, išminties triumfu, grožio ir proto harmonija. Taigi vėl verta prisiminti šūkį: „Grožis išgelbės pasaulį!“ „Vandenio era jau prasidėjo. Tai rodo ir ant kiekvieno kampo dygstantys grožio salonai. Jau dešimt metų Lietuvoje, ko gera, jokio kito verslo taip dažnai nesiimama“, – samprotauja viena klubo iniciatorių Angelė Dobrovolska.

Kodėl moterys žino daugiau

Svarbiausios Vandenio eros sąvokos – laikas ir informacija. Keista, tačiau tai – silpnosios lyties stiprybė. Nors moteriai sunkiau nei vyrui susigaudyti daiktų pasaulyje, išmintis nuo seno siejama su moteriškuoju pradu. Taigi su Vandeniu prasideda... moterų era.

Klubo iniciatorės siekia sujungti abu – moteriškąjį ir vyriškąjį pradus. „Jei atėjome į pasaulį kaip vyrai ir moterys, vadinasi, esame reikalingi vieni kitiems, ir ne tik daugintis. Mes vieni iš kitų mokomės, dalijamės patirtimi. Šiandien verslo pasaulis priklauso vyrams, todėl moteris taip pat priversta veikti vyriškomis priemonėms. Ji bando mėgdžioti vyrus, kad galėtų su jais susikalbėti.

Vyrui svarbu viską pačiupinėti, išnagrinėti. Tipiška vyro sąmonės išraiška – princas iš pasakos apie Pelenę. Nors pamilo, jam vis tiek reikia batelio, kad galėtų nuspręsti, kuri yra princesė. Moteris informaciją priima jos nenagrinėdama, dažnai vadovaujasi nuojauta Todėl vyrai moka gerai tvarkyti reikalus, bet moterys nežinia iš kur žino daugiau už vyrus. Vyras gali apibūdinti tik įvykusį įvykį. Jis nemėgsta spėlioti. Tačiau jei vyras nusipiešė veiksmų planą, pagal jį ir veiks. Moteriai, apmąsčiusiai įvykį, neretai atrodo, tarsi jis jau įvyko, tad ji daugiau nieko nesiima. Štai kodėl moteriškų klubų veikla neretai baigiasi pasisėdėjimais prie arbatėlės“, – pasakoja klubo moterys.

Laiko turėsime mažiau

„Dar vienas paradoksas: kuo greičiau stengiamės gyventi, tuo mažiau turime laiko, – teigia Angelė. – Apie tai, kad jo mažėja, žmonės kalba jau 20–30 m. Taip yra todėl, kad norėdami apžioti kuo daugiau įvykių, įspūdžių, informacijos, vis mažiau laiko turime į tai įsigilinti. Jau vien televizorius kiek laiko atima. Neretai žmonės skundžiasi, kad laidos jų nedomina, tačiau atsiplėšti nuo jų neįstengia.

Taigi darome daugybę dalykų, kurių mums nereikia. Dar pridėkime reklamą su jos gundymais atsidurti vienoje ar kitoje vietoje, įsigyti vieną ar kitą daiktą. Prekybos industrijos tikslas – užgožti žmogaus protą. Kodėl parduotuvėse ir kavinėse groja tranki muzika? Pasirodo, kad žmogus kuo mažiau galvotų.

Trokšdami turėti vis daugiau gėrybių, visą dieną „ariame“, vakare krintame į lovą, o nuo ryto vėl sukamės užburtame rate, kol sveikata sušlubuoja. Kitas kraštutinumas – tinginystė. Tereikia prasivolioti viskuo aprūpintam tris mėnesius, ir iš žmogaus nieko neliks“. Beje, vieni onkologai vėžį vadina streso liga, kiti – tinginystės. Anot jų, augliai – neišnaudotos energijos sankaupos. Šiaip ar taip, laiką žmogus gali pajusti tik tuomet, kai sustoja. Kartais tai padaryti priverčia nelaimė, artimo žmogaus netektis ar kokie nors nemalonumai, įvarę jį į kampą. Tačiau geriau, kad to neprireiktų.

Ką reiškia Rojus Žemėje

Aptariant galimus ateities modelius, vertėtų prisiminti, kad per pastaruosius 2000 m. žmonija turėjo išmokti nei daug, nei mažai – mylėti kitą. Tokia yra pagrindinė ir su Žuvų eros pradžia susijusios krikščionybės idėja, nors jos skleidėjai be gailesčio kirto galvas tiems, kurie nepripažino jų tiesų. Žuvų era paženklinta daugybės kruvinų karų. Akivaizdu – mylėti žmonija neišmoko, tad prognozuoti ateitį sudėtinga. Vis dėlto pažaiskime.

„Vandenio era žmogui leis pažinti kur kas platesnes savo sąmonės galimybes nei tie 3 proc., kuriuos naudojame dabar. Be to, Vandenis – proto, kuris nori pažinti pasaulį, era. Iki tol širdis ir protas būdavo atskirai: žmogus arba daug žinodavo, bet negalėdavo giliai jausti, arba skraidydavo padebesiais visus mylėdamas, bet sunkiai orientuodavosi jį supančiame pasaulyje. Ne veltui atsirado posakis: „Iš meilės pamesti protą“.

Protui susijungus su širdimi, gyvenimas Žemėje turėtų tapti begaliniu džiaugsmu. Štai iš kur pasakos apie rojų žemėje. Mat žmogus taps pakantesnis aplinkiniams, nes suvoks tikrąsias jų poelgių priežastis, jis neeikvos laiko pykčiui, o galvos, kaip vieną ar kitą problemą įveikti“, – pasakoja Angelė.

Toks idealus Vandenio eros modelis. O realus? Net prezidentas Valdas Adamkus prasitarė, kad norėtų išbraukti 2005-uosius. Išties Lietuvai tai buvo didžiulių rietenų laikas. O kiek politinių ir gamtos kataklizmų, kainavusių daug nekaltų gyvybių, nutiko visame pasaulyje? Yra teorija, kad Žemė, norėdama išlikti, pati nusikrato to, ko nepakelia. Gal ši teorija atrodo drastiška, tačiau ir mokslininkai visais varpais skambina: jei žmogus nepakeis savo mąstymo stereotipų, jis pražudys kol kas vienintelę jam tinkamą gyventi planetą greičiau nei bus rasta kita. Ir šis laikas skaičiuojamas jau ne šimtais metų, o dešimtmečiais.

Taikos obeliskas

Kasmet visų pasaulio šalių politikai, religijos, kultūros bei pramogų verslo atstovai, kitaip tariant, tie, kurie iš tikrųjų gali pakeisti planetos likimą, susirenka į bendrą renginį, kad vienas kitam primintų, kokia maža mūsų planeta. 2004 m. Vašingtone tokiame susitikime dalyvavusi vienos iš pasaulio imperijų – Rusijos atstovė astronomė akademikė dr. Jevdokija Marčenko, kuri Maskvoje įkūrė Ritmologijos institutą, kalbėjo: „Aš – astronomė, ir tikrai žinau du dalykus: mūsų planeta maža. Dar mažiau joje gyvenančių žmonių. Ir dar trumpiau mums skirta gyventi Žemėje. Vienydamiesi mes ilginame savo gyvenimą“.

Maskvos Ritmologijos instituto iniciatyva sausį Antarktidoje, piečiausioje mūsų planetos vietoje, iškils obeliskas, kuriame bus įmūryta vadinamoji Taikos kapsulė. Į ją bus sudėti daugybės prie akcijos prisidėjusių žmonių linkėjimai tiems, kurie gyvens Žemėje po mūsų, kad jie nekartotų mūsų klaidų ir saugotų Žemę ateities kartoms.

Kad mintys formuoja ateitį, jau pripažįsta ir psichologai. Šiai akcijai pasirinkta Antarktida kaip vienintelis žemynas, kuris neturi šeimininko. Jis priklauso visai žmonijai. Pagaliau jame vieninteliame nebuvo karo ir terorizmo. Kai bus statomas obeliskas, pasaulis kviečiamas bent vienai dienai nutraukti visus karus. Tai sunkiai įgyvendinama, bet verčia susimąstyti.