Elonas Muskas yra geriausias sėkmingo antreprenerio pavyzdys. Tačiau norėdamas išlaikyti savo kompanijas ir darbuotojus jis nesėdi su „Pina Colada“, o dažniausiai dirba neskaičiuodamas valandų. Elonui ir kitiems daug pasiekusiems antrepreneriams savaitgaliai ar šventinės dienos neegzistuoja. Ant jų pečių gula ne tik darbo sau ir kitiems organizavimas, bet ir su verslu atsirandanti atsakomybė. Štai keli patarimai, remiantis Elono darbais ir patirtimi, tiems, kurie nori tapti antrepreneriais ir nebijo realizuoti savo idėjų:

Taigi geri antrepreneriai veikia, dirba, pralaimi, mokosi ir kartoja tai vėl ir vėl, kol pagaliau nugali. Dažnai jie yra kiek išprotėję, nes tradiciškai mąstantys žmonės neinvestuotų daug laiko ir pastangų suvokdami, kad yra mažai šansų, jog jiems pasiseks. Dauguma kuria verslus norėdami praturtėti, o tokie sėkmingi antrepreneriai kaip Elonas, kad ir kaip keistai tai daugeliui skambėtų, siekia išspręsti visuomenę kamuojančią problemą.

Štai keli patarimai, remiantis Elono darbais ir patirtimi, tiems, kurie nori tapti antrepreneriais ir nebijo realizuoti savo idėjų:

1. Norint būti savo paties viršininku ir sukurti naudingą produktą-paslaugą reikia būti tos srities specialistu, geriausiu savo srities žinovu. Tam reikia daug mokytis, skaityti ir nuolatos tobulėti. Elonas Muskas, net ir baigęs studijas, skaitė daug knygų, bendravo su protingais žmonėmis, įdarbino savo kompanijose tik geriausius specialistus ir iš jų mokėsi to, ko pats nežinojo.

Viktorija Armonienė
2. Kuriamas produktas ar paslauga turi būti naudingi visuomenei. Antrepreneriai nuo įprastų verslininkų skiriasi tuo, kad nori padaryti pasaulį geresne vieta gyventi. Dažniausiai jų tikslas nėra pinigai. Elono Musko siekiai yra motyvuojantys ir naudingi. Visos jo kompanijos tarnauja žmonėms ir sprendžia tam tikrą problemą. Muskas vadovaujasi filosofija „galvok apie problemą, kurią nori išspręsti, ir pinigai ateis savaime.“

3. Musko kuriami produktai yra ne tik naudingi ir kokybiški, bet ir atrodo įspūdingai. „Tesla“ elektromobiliai turėjo būti ne tik greiti ir ekonomiški ‒ jie turėjo gerai atrodyti. Elonas norėjo sulaužyti stereotipą, kad elektra varomi automobiliai yra lėti ir bjaurūs. Viename iš „SpaceX“ įmonės susirinkimų darbuotojai pateikė Elonui prezentaciją su kosminio laivo konstrukcijos atnaujinimais. „Pasirūpinkite, kad erdvėlaivis atrodytų gražiai“, – pasakė jis. Vėliau pridūrė: „Ši dalis neatrodo patraukliai. Primena išsigandusį driežą“.

4. Įkurti kompaniją nėra taip sunku, kaip ją išlaikyti ir paversti klestinčia. Praėjus porai mėnesių, entuziazmą dažniausiai keičia stresas dėl užklupusių problemų. Elonas dažnai kartoja, kad tai prilygsta „stiklo šukių valgymui spoksant į nežinomybę“. Kurdamas savo verslą privalai rizikuoti.

5. Elonas neleidžia pinigų marketingui. Jo nuomone, finansus reikia investuoti į mokslinius tyrimus, produkto plėtrą, projektavimą, inžineriją ir gamybą, o ne į reklamą. Tik taip produktas bus toks geras, kad nereikės jokios reklamos.

6. Muskas įsitikinęs, kad kuriant įmonę labai svarbu gauti kiek įmanoma daugiau atsiliepimų iš draugų, pažįstamų ar žmonių, nusimanančių apie kuriamą veiklą. Kritika būtina norint greičiau pastebėti klaidas ar trūkumus. Taip pat svarbu nepriimti kritikos asmeniškai ‒ tai labiau mokymosi procesas. Atsiliepimai labai naudingi dar ir todėl, kad dažnai pats kūrėjas su produktu ar projektu per daug susitapatina, tad jam sunku pamatyti, ką,reikėtų patobulinti. Iš šalies tai matosi geriau.

7. Norint tapti antrepreneriu ir kurti savo verslus, reikia būti drąsiam, nebijoti nuotykių ir staigių gyvenimo pokyčių. Pačioje karjeros pradžioje dienos dažnai būna pilnos streso ir nežinomybės, tačiau įveikus sunkumus laukia nuotaikingas ir įdomus gyvenimas, apie kurį daugelis tik svajoja ir kurį gyvena tik vienetai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)