Britų salyne yra paprotys įsileisti Naujuosius metus į namus - kai laikrodis pradeda mušti paskutiniąsias valandas, atidaromos galinės namų durys, pro kurias išeina senieji metai, o sulig dvyliktuoju dūžiu atveriamos paradinės - kad galėtų įeiti Naujieji.

Statinės su degutu ir švarūs veidrodžiai

Škotijoje Naujųjų metų naktį gatvėmis ritinėjamos statinės su degančiu degutu. O pirmasis svečias, atėjęs į namus Naujųjų pradžioje, nulemia sėkmę - geriausia, jei ateina tamsiaplaukis vyras su glėbiu dovanų. Kiekvienoje šalyje yra savi papročiai, tačiau juos keičia ir laikas. Viduramžiais Naujųjų metų dieną visi šeimos nariai rinkdavosi drauge išgerti taurę prieskoniais pagardinto elio - nestipraus alkoholinio gėrimo. Pirmąjį gurkšnį išgerdavo namų šeimininkas ir paleisdavo taurę ratu.

Škotijos vyrai išeidavo į gatves likus valandai iki Naujųjų pradžios, nešini blizgančiais vario ąsočiais, pripildytais elio, ir siūlydavo jo kiekvienam sutiktajam. Velse į specialią didžiulę ir puošnią taurę su trylika rankenėlių įdėdavo obuolių bei sausainių ir užpildavo karštu alumi, aromatizuotu prieskoniais. Su tokia taure aplankydavo jaunavedžių ir naujakurių namus.

Prahos gyventojai Naujųjų metų naktį susirenka ant Karlo tilto pasigėrėti visą pusvalandį vykstančiu fejerverkų šou. Tradicinis valgis - keptos dešrelės ir karštas glintveinas, o kai kurie, ypač ištikimi tradicijoms, geria žymiąją “becheruvką” - saldžiai kartų alkoholinį žolelių gėrimą.

Vengrai pirmosiomis Naujųjų metų minutėmis žiūri į žvakės arba židinio liepsną ir tiki, kad tai atneš sėkmę visiems metams. Siekdami tai sustiprinti kitą dieną jie prausiasi monetomis.

Portugalijoje prieš Naujuosius yra plaunami langai, o pirmąją Naujųjų metų dieną - veidrodžiai. Dar yra apdeginamas rąstas, kuris dėl to įgyja stebuklingų galių. Jei namus aplanko nelaimė, tas rąstas yra sudeginamas.

Anglai taip pat degina medį, tačiau iki galo, kad ugnis spėtų sušildyti visų namiškių širdis. Manoma, kad šis paprotys siekia vikingų laikus.

Šventinis meniu

Dabar Britų salose tradicinis gėrimas yra punšas, gaminamas iš penkių komponentų. Reikia bet kokio vynuogių vyno (dažnai pasirenkamas putojantis), degtinės arba romo, arbatos, cukraus, citrinų sulčių ir sidabrinio puodo šiam gėrimui išvirti. Gausios vaišės pirmosiomis Naujųjų dienomis turėjo garantuoti maistą visiems metams.

Pusryčiams buvo valgomi avižiniai paplotėliai, pudingas ir speciali sūrio rūšis. Pietums - virta žąsis arba bifšteksas ir pyragas arba tešloje kepti obuoliai. Škotijoje šventiniam stalui kepamas apvalus tortas, puoštas cukruje virtais migdolais, riešutais ir saldainiais bei spalvotomis cukraus figūrėlėmis.

Italijoje manoma, kad Naujuosius metus reikia sutikti išsivadavus nuo viso, kas sena, bloga ir liūdna. Todėl italai dar laikosi papročio paskutiniąją gruodžio naktį išmesti nereikalingus daiktus per langą. Kitą rytą rengiamasi naujais drabužiais. Tie, kurie svajoja gauti didesnes pajamas, valgo geltonas ant kekių sudžiūvusias vynuoges. Jos - tarsi aukso monetų simbolis, kas daugiau jų suvalgys, tas ir pinigų daugiau gaus. Vynuogės italams dar yra sveikatos ir ilgaamžiškumo simbolis. Konditeriai į savo gaminius prideda medaus ir įvairiausių rūšių riešutų.

Ispanijoje ir Portugalijoje gausybės, gerovės, sveikatos ir šeimyninės laimės simboliu yra laikomos vynuogės. Naujųjų metų naktį, kai laikrodis muša vidurnaktį, su kiekvienu dūžiu reikia suvalgyti po vynuogę. Ji gali būti šviežia arba džiovinta. Valgant kiekvieną uogą reikia sugalvoti po norą - po vieną kiekvienam ateinančių metų mėnesiui.

Bulgarai Naujuosius metus sutinka užstalėje, o ant stalo - tradicinis saldus sluoksniuotos tešlos pyragas su varške. Tame pyrage įkepti siurprizai vaikams. Suaugusieji geria slyvų degtinę, o pusiaunaktį užgesinama šviesa ir prasideda naujametinių bučinių minutė. Svečiai gali bučiuotis su kuo panorėję, o paskui visi bėga į lauką sveikinti kaimynų. Bučinių paslaptį amžinai saugo tamsa.

Nyderlanduose ir Belgijoje vos ne kiekvienoje vietoje yra kepami firminiai kalėdiniai sausainiai arba vafliai. Nyderlanduose gaminamas ir specialus pieno gėrimas. Į karštą pieną dedama arbatžolių, cukraus, cinamono, citrinos žievelių, gvazdikėlių ir muskato riešuto.

Rytuose švenčia kelis kartus

Pagal senas tradicijas, Rytuose Naujieji metai ateina ne sausio 1-ąją, tačiau vis dažniau europietiškos linksmybės išsilieja ir į Kinijos miestų gatves. Tačiau kinai ne tik dovanoja vienas kitam saldumynus, drabužius ir parfumerijos gaminius, bet ir stuksi per galvas plastmasiniais plaktukais. Šventės tęsiasi iki pat vasario, kai sutinkama rytietiškų metų pradžia. Ant šventinio stalo, be kitų skanėstų, kinai deda ir tešloje keptus obuolius.

Tailande Kalėdos yra komercinė šventė, tačiau jos švęsti laiko beveik nėra. Moksleiviams ir studentams tuo metu pats egzaminų laikas, o lauke - karšta. Tad kalėdinio paslaptingumo ir stebuklo laukimo nuotaikos čia tiesiog nėra. Tačiau sutikti Naujuosius metus tai netrukdo - rengiami linksmi vakarėliai, o po jų prasideda ilgos atostogos. Tailande ir Birmoje per šventes mielai ir gausiai laistomasi vandeniu.

Japonijoje Naujiesiems pradedama rengtis prieš savaitę. Ji vadinama auksine. Prie durų kabinami šiaudų ryšeliai, turintys atbaidyti piktąsias dvasias. O Naujųjų naktį šventyklų varpai turi mušti ne 12, o 108 kartus. Jei žmonės bus gerai nusiteikę, sėkmė juos lydės visus metus.

Filipinuose svečius dvi dienas gausiai vaišina, o trečiąją duoda darbo. Suomiai būtinai eina į pirtį ir ten palieka senųjų metų bėdas bei rūpesčius. Prie stalo yra sėdama daugybę kartų: juo daugiau, juo geriau, ypač turi pasistengti namų šeimininkas, jam privalu kaskart ištuštinti pilnutėlę lėkštę.