Italai nepasiduoda, su virusu kovoja daugybė medikų nekreipdami dėmesio į darbo valandas, kovoja mokslininkai ieškodami tinkamų vaistų. Žymūs žmonės kuria fondus ir kviečia aukoti pinigus medicinos įrangai. Garsūs mados namai skiria pinigų paremti kovai su virusu. Italijos vyriausybė paskyrė 25 milijardus eurų šalies reikmėms, kovai su koronavirusu, kuriama speciali ekonominė programa smulkiam verslui padėti.

Kosminiu greičiu, Milano centre esanti nenaudojamą ekspozicijų centrą, italai pavertė ligoninės sale, kur bus paruošta 600 lovų skirtų ligoniams, kuriems reikalinga medicininė priežiūra. Atsižvelgiant į statistinius duomenis užsikrėtimų skaičius vis didėja. Labiausiai virusas paplitęs Lombardijos regione, antrasis po jo – Emilijos-Romanijos regionas. Džiugu tai, kad virš 1400 ligonių jau pasveiko nuo šios ligos.

Vyriausybė įvedė griežtą karantiną

Italijos vyriausybės įvestas griežtas karantinas, tikisi visi, kad greitu metu šis karantinas atneš gerų rezultatų. Na ir kaip kitaip galima buvo pasielgti Italijoje... Italai laisvi žmonės, mėgstantys buriuotis, susitikti, bendrauti, nors trumpam espresso puodeliui ryte užbėgti į kavinę, nors trumpai pasisveikinti su baro šeimininku, kaimynu iš netoli esančio namo, ar sutiktu bendradarbiu ir visa tai prie rytinio kavos puodelio. Čia diena dažniausiai prasideda būtent taip, o kur dar vakariniai susibūrimai po darbo, sporto klubai, parodos, teatrai, nepamirškime, kad italai tai tauta, kuri renkasi prie stalo.

Šeštadieniniai vakarai picerijose su draugais, o sekmadieniniai pietūs – šeimoje, čia susirenka visa šeima – seneliai, anūkai ir tėvai, tačiau šiuo metu italams teko sustoti, jiems teko nors laikinai pakeisti savo įpročius. Šiuo metu yra uždaryta viskas – mokyklos, darželiai, universitetai, parodos, muziejai, bažnyčios. Vatikano aikštėje nebėra laikomos sekmadienio šventosios mišios. Didžioji dalis įmonių ir biurų uždaryti. Nutraukti futbolo čempionatai ir kitos sporto varžybos.

Dirba bankai ir supermarketai

Italijos vyriausybė garantavo maisto tiekimą. Visi didieji supermarketai atidaryti, tačiau griežtai kontroliuojamas žmonių srautas: įleidžiama tik po kelis žmones vienu kartu ir tik po vieną šeimos narį. Atidaryti bankai, spaudos kioskai, iki 18 val veikia, kai kurie, barai ir kavinės, bet griežtai nurodyta vieno metro žymė, kad žmonės laikytųsi atstumo, tačiau jau ruošiamasi sustabdyti ir jų darbą.

Pagalba senyvo amžiaus žmonėms

Didžioji dalis pagalbos asociacijų tokių kaip raudonasis kryžius ir kiti savanoriai rūpinasi senyvo amžiaus žmonėmis, pristatydami maisto produktus tiesiog į namus. Kai kurios savivaldybės paskyrė specialius telefono numerius, kuriais gali skambinti senjorai ir prašyti pagalbos. Savivaldybės darbuotojai pasirūpina maistu ir vaistais. Kiekvienam paskambinusiam yra priskiriamas slaptažodis, taip stengiamasi užtikrinti saugumą, kad senyvi žmonės nepakliūtų į sukčių rankas. Slaptažodis reikalingas, kad senyvi žmonės neįsileistų sukčių, kurie prisistatę savivaldybės darbuotojais, paskambinę į duris gali įsibrauti į jų butus.

Vilma Rapšaitė

Policija kontroliuoja automobilių srautus

Gatvėse policija kontroliuoja automobilių srautus. Automobiliai yra stabdomi, tikrinami keleiviai, užpildomos anketos, dokumentai, kuriuose reikia nurodyti svarbią ir pateisinamą išvykos iš namų priežastį – tai gali būti darbas, ligoninė, ar vykimas pasirūpinti maisto produktais. Italijos miestai ištuštėjo, italai įsiklausė į medikų prašymus. Jie išgirdo prezidento kvietimą padėti vieni kietiems ir sau ir taip iki balandžio 4 dienos.

Lietuvės šeima karantino Italijoje

Vima Rapšaitė pasakoja: „Mano šeima gyvena Toskanos regione, čia užsikrėtimų banga dar neužplūdo, tačiau jau yra keletas užsikrėtimo atvejų. Aš ir mano šeima, kaip ir visa Italija esame namuose. Tiesiog dirbame iš namų, mokomės iš namų, bendraujame nuotoliniu būdu. Mokyklos papildė elektroninius puslapius naujomis paskyromis, kur vaikai randa užduodamas pamokas, užpildę užduotis atgal sukelia į elektroninę puslapio nuorodą. Sportuojame namuose, juk yra daugybė būdų tuo užsiimti ir namuose.

Dabar neskubėdami daugiau laiko skiriame sau. Sekame naujienas, muzikos žvaigždės koncertuoja tiesiog iš namų, perduodamos tiesioginius įrašus per socialinius tinklus. Kai kurie muziejai sukūrė virtualių parodų lankymą, televizija prisipildė gausiomis kultūrinėmis, istorinėmis laidomis. Stebime ir laukiame, taip, laukiame, nes dabar sustojo viskas“.

Verslai stoja, klientų skambučiai netyla

„Sustojo ir verslai, taip pat ir mano verslas“, – sako Vilma. „Jau daug metų Italijoje organizuoju renginius, ruošiu šventes, vestuves poroms iš Lietuvos. Taip, šiomis dienomis telefonas nerimsta, visi tiekėjai susirūpinę, klientai pasimetę. Gavau daug skambučių iš Lietuvos, iš jaunavedžių, nes vis tik vestuvės vienintelė ir nepakartojama šventė. Visi užduoda klausimą, ką daryti, nes bilietai nupirkti, vilos apmokėtos. Aš visiškai suprantu tą susirūpinimą, tačiau kviečiu prisiminti, kad Italija dosni šalis. Italai norintys išklausyti ir padėti tauta.

Esu asmeniškai susisiekusi su kelių savivaldybių metrikacijos skyriais, jų darbuotojai patikino, kad išeitis bus surasta, ir pagal galimybes ceremonijos bus perkeltos į kitas datas. Visiems nerimaujantiems siūlau palaukti iki šv. Velykų, atėjęs pavasaris ir aiškesnė padėtis ir kartu rasime galimybes. Į darbus grįžę italai ras galimybes patenkinti klientus. Ramybė grįš į mūsų širdis ir vėl galėsime itališkai bučiuotis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją