Buvusio ministro nuomone, jau nuo senų laikų žinoma, kad medžioklės yra dažnas partinio elito laisvalaikio praleidimo būdas.

„Pirmiausia, reikia akcentuoti, kad medžioklės būreliai yra toks socialinis darinys, kuriame tęsiasi ilgalaikė istorija nuo sovietinių laikų. Tai buvo vienas dažniausių partinio elito užsiėmimo būdas. Natūralu, kad tas dėmesys nemažėja ir toliau, visos tarnybos sako, kad medžioklės veikla priskiriama prie rizikingų veiklų skaidrumo aspektu. Ką mes bandėme daryti ir ką tikrai reikia daryti, tai pirmiausia, kad būtų elektroniniai medžioklės lapai, kuriuose matyti, kada ir su kuo medžiojama realiu laiku. Šioje vietoje tikrai skaidrumo nebus per daug. Manau, turėtų būti pačių medžiotojų etinis interesas keisti tą įvaizdį ir didinti skaidrumą“, – tikino jis.

Kęstutis Navickas

Manau, kad pati visuomenė turi išsireikalauti ir būti nepakanti tokiai laisvalaikio praleidimo formai“, – pridūrė pašnekovas.

Liberalas Simonas Gentvilas pritaria, kad didžiausia bėda, jog tos medžioklės vyksta slapta.

„Problema ta, kad tokie dalykai (medžioklės) vyksta slaptai, o žmonės, dalyvavę medžioklėse, neprisiima atsakomybės ir nepripažįsta“, – tikino jis. – Negalima sakyti, kad jie, susitikę laisvą laiką praleisti kartu, būtinai daro nusikaltimą. Bet šiuo atveju, kai įvyko pažeidimas, tai garbės reikalas dalyvauti ir panešti, pateikti visą informaciją.“

Skandalingų veiksnių yra ne vienas ir ne du.

„Skandalinga yra tai, kad aplinkosaugos pareigūnai nepatikrino nė vieno žmogaus blaivumo, neiškvietė policijos, nors tai buvo sausio antra diena. Skandalinga yra ir tai, kad veterinarai, kurie turėjo nustatyti, ar patelė buvo nėščia ar nenėščia, buvo pakviesti tik praėjus 3 dienoms po viso to. Čia ne stumbras yra skandalo objektas, bet tai, kaip veikia aplinkosauga, mūsų medžioklių būreliai. Pačių medžiotojų interesas, kad žmonės kalbėtų apie juos su solidumu ir pagarba“, – sakė S. Gentvilas.

Simonas Gentvilas

Daugeliui tų, kurie matė paviešintą sąrašą, akivaizdu, kad kai kurios pavardės kartojasi.

„Tos spalvingos pavardės kartojasi. Dar man dirbant turėjome tokią išsamią analizę kituose profesionalios medžioklės plotuose, turiu omenyje Trakų urėdiją, aš noriu grįžti prie to, ką pasakiau ir ką man sakė STT direktorius, kai buvau ministru. Nėra ko slėpti, nes tai – veikla, kuria užsiimant yra visos sąlygos susitarti“, – kalbėjo K. Navickas.

„Sakyti, kad čia yra atsitiktinis futbolo ar badmintono žaidimas, ką bando ironizuoti dabartinis ministras, man tikrai nėra priimtina, manau, kad dėl visuomenės gerovės ir pasitikėjimo valstybės institucijomis privalome šią veiklą turėti skaidrią“, – tikino buvęs ministras.

Paklaustas, ką po šio skandalo turėtų daryti dabartinis ministras K. Mažeika, buvęs ministras atsakė, kad pirmiausia būtina imtis vieno svarbaus darbo.

Aplinkos ministras pirmiausia turi pakeisti profesionalios medžioklės plotų taisykles, nurodyti, kad visi medžiotojai, kurie medžioja valstybės priklausomuose plotuose, privalo deklaruoti ir pateikti medžioklės lapus per tinklalapį, kas yra labai nesudėtinga nei techniškai, nei politiškai“, – sakė jis.

Jau pirmadienį rašėme, kad teisėsaugos dėmesio sulaukusioje stumbrės žūtimi pasibaigusioje medžioklėje Panevėžio rajone dalyvavo įtakingi politikos ir verslo atstovai, rodo BNS gauti duomenys.

Sausio 2-ąją vykusioje medžioklėje dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas socialdarbietis Rimantas Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“ vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis Virginijus Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų Arvydas Gribulis ir kiti.

Medžioklių dalyvių viešinimas – su jų sutikimu

K. Mažeika teigė pats esantis už tai, kad medžioklės lapai taptų vieši, tačiau, pasak jo, tai sudėtinga dėl asmens duomenų apsaugos.

„Aš taip, pasisakau ir nematau problemos. Aišku, jeigu tai yra nevieši asmenys, manau, būtų galima išskirti kažkokią eilutę, kur jie padėtų parašą, kad jie susipažino, kad jeigu bus poreikis būtų paviešinti tie duomenys“, – kalbėjo jis. Vis dėlto vėliau jis svarstė, kad sutikimą dėl to reikėtų numatyti ir viešiems asmenims, kad valdininkai nesibaimintų šios informacijos viešinti. „Žiūrėsime pagal reglamentą, kuriuo prisidengiama, ES direktyva dėl duomenų apsaugos, jeigu tai praktiškai neįmanoma pataisyti, tai bent jau parašysime ministro įsakymą, parengsime, kad būtent vieši asmenys, pasirašydami medžioklės lape, tuo pačiu sutinka (būti paviešinti)“, – sakė K. Mažeika.

„Apsidraudžiant nuo to, kad nekiltų kažkokių abejonių, nes ir aplinkosaugininkai bijo po to kalbėti, kad jeigu pasakys, kad paviešino, grės atsakomybė“, – svarstė jis. Ministras taip pat žada, kad jau nuo kito medžioklės sezono turėtų atsirasti elektroniniai medžioklės lapai, kurie užtikrins daugiau skaidrumo.