Laidoje „Delfi diena“ gydytoja ir medicinos psichologė papasakojo apie vėžio ryšį su seksualumu, kodėl svarbu nuolat profilaktiškai apsilankyti pas ginekologą, kuri vėžio forma labiausiai pakenkia moterų seksualumui ir kodėl sergant tokia svarbi motyvacija bei artimųjų palaikymas.

Svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją

Nacionalinio vėžio instituto Onkoginekologijos skyriaus vedėja Rūta Čiurlienė sakė, kad dažniau sulaukia vyresnio amžiaus moterų, tačiau ji pabrėžia, kaip svarbu visoms moterims nuolat rūpintis savo sveikata.

„Mūsų toks skyrius ir tokia jo specifika, kad dauguma pacienčių atvyksta jau nelaiku. Jeigu visos moterys tikrintųsi ir mylėtų gyvenimą labiau nei save, mylėtų savo vaikus, artimus žmones, būtų atsakingos, tuomet labiau rūpintųsi savo sveikata ir nepaskęstų buityje“, – „Delfi“ sakė ji.

Rūta Čiurlienė

Jeigu bent kartą per metus moterys apsilankytų ginekologo kabinete, daugelio ligų išvengtume.

„Kad atvyktų laiku, tiesiog reikia profilaktiškai lankytis pas gydytojus – bent kartą per metus būtina pasitikrinti pas ginekologą. Yra daugybė profilaktinių priemonių, kaip išvengti tam tikrų vėžio formų. Žinoma, visko išvengti negalima“, – sakė pašnekovė.

Simptomų atsiranda vėžiui esant 3–4 stadijos

Gydytoja tikina, kad, pajutus simptomus, dažniausiai jau būna gerokai pavėluota, todėl gydymas daug sunkesnis.

„Visa bėda ta, kad tie simptomai ateina labai vėlai. Kaip įprasta, vėžio pradžia būna be jokių simptomų. O, kai jų atsiranda, mes dažniausiai jau turime pavėluotą 3–4 vėžio stadiją. Taip, yra tam tikrų vėžio formų, kaip gimdos vėžys, kuris būdingas vyresnio amžiaus moterims, tuomet galima pajusti gana aiškius simptomus – pavyzdžiui, atsiradus kraujavimui, būtina nueiti pas gydytoją. Tuomet viskas įvyks laiku ir toji moteris turi šansų pasveikti. Deja, daugelio kitų vėžio formų simptomai pasireiškia žymiai vėliau“, – kalbėjo ji.

Vėžio įtaka seksualiniam gyvenimui

Medicinos psichologė Gertrūda Klimavičiūtė kiek daugiau papasakojo apie tai, kad vėžys turi įtakos ir moterų seksualiniam gyvenimui.

„Seksualumas yra suprantamas skirtingai. Apranga, stilius, iškirptės, kūno judesiai, kalba, manieros, apsinuoginimas, bučiniai, prisilietimai – visa tai yra seksualumas ir intymumas, bet kiekvienam tai turi vis kitokią reikšmę, taip pat ir kiekvieno žmogaus amžiuje tos sąvokos reiškia skirtingus dalykus. Beje, moterims yra seksualūs vieni dalykai, o vyrams – kiti.

Liga paveikia seksualumą. Paveikia fiziologiniai faktoriai: pasilpsta tam tikri pojūčiai, atsiranda kūno pokyčių, randų. Tam, kad moteris priimtų save, jai reikia laiko. Jeigu nepavyksta įgyvendinti to seksualumo, atsiranda distresas, neužbaigtumo jausmas. O, esant tokiai būklei, yra tikimybė, kad jausis nerimas, pasireikš depresinių simptomų. Dėl to suprastėja moterų savijauta“, – tikino psichologė.

Ne ką mažiau svarbus artimųjų palaikymas ir nuolatinis bandymas atrasti motyvaciją gyventi.

„Moterims po gydymo svarbu, kaip grįžti į darbą, kaip atkurti sveikatą, kaip priimti save, – tai svarbiausi klausimai, o seksualumas nustumtas į antrą planą, vos neužmirštas, į tai nekreipiamas dėmesys“, – sakė ji.

Tam pritarė ir gydytoja. „Nepavyko pagydyti nė vieno sunkaus ligonio, kuris neturėjo motyvacijos gyventi toliau, nes jo gyvenime gali būti daug problemų.“

Svarbus artimųjų palaikymas

Visgi sunku įkvėpti žmogui optimizmo ar noro gyventi, jeigu jis pats neturi noro arba nesulaukia pagalbos iš artimųjų.

„Sunku pasakyti, kaip atrasti motyvaciją, deja, neturime tiek galimybių bendrauti su pacientais, kad pavyktų labai daug išsikalbėti. Tam ir yra psichologai, jie – mūsų komandos nariai, padeda spręsti tas emocines ir psichologines problemas. Kartais nepavyksta žmogaus motyvuoti, nes jam pačiam reikia norėti pasveikti“, – sakė R. Čiurlienė

Aurimas Perednis, Gertrūda Klimavičiūtė, Rūta Čiurlienė

Psichologės teigimu, motyvacijai sukurti reikia laiko, o jo kaip tik dažniausiai ir pritrūksta.

„Motyvacija – tikrai sunkus dalykas. Tai reikalauja daug laiko, o to laiko kartais tiesiog nėra – čia ir dabar yra pacientas, kurio laukia sprendimas, galbūt jis turi apsispręsti dėl operacijos ar gydymo, pasitikėti gydytojais arba ko nors atsisakyti“, – aiškina specialistė.

Gimdos kaklelio vėžys labiausiai paveikia seksualumą

Nacionalinio vėžio instituto Onkoginekologijos skyriaus vedėja įvardijo vėžį, kuris gali labiausiai pakenkti moters seksualumui.

„Moterų, ateinančių pas mus gydytis, amžius gali būti įvairus. Žinoma, dažniau ateina vyresnių. Kuo senesnis žmogus, tuo didesnė tikimybė susirgti vėžiu, taip jau yra. Žinoma, priklauso nuo vėžio formų. Pavyzdžiui, kiaušidžių vėžiu dažniau suserga jaunesnės, gimdos kaklelio vėžiu, kas yra didelė Lietuvos problema, serga ir nuo jo miršta irgi jaunos moterys, nes neatlieka profilaktinių tyrimų, kurie padėtų išvengti šios ligos. Gimdos kaklelio vėžys yra iš tų vėžių, kurie labiausiai paveikia seksualumą, o biologinį seksualumą kartais iš viso panaikina ir lytinį gyvenimą padaro neįmanomą“, – kalbėjo ji.

Gydytoja tikino, kad labai svarbu rūpintis savo imunine sveikata.

„Svarbiausia yra nestresuoti, skaityti, ką valgote, stenkitės vengti greitojo maisto, svarbu grynas oras. Dar kartą galiu pakartoti, kad reikia vengti streso, nes stresas yra vienas pagrindinių faktorių, kuris slopina mūsų imuninę sveikatą.“

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „Delfi diena"

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)