Narcizai yra toksiški žmonės, kurių gyvenime tikrai sutiksite. Būdami su narcizu, kartais pateksite į aukštuosius sluoksnius, o kartais patirsite pažeminimą. Tai jūsų pasirinkimas, nes jei liksite su šiuo žmogumi, lygiaverčių santykių nesitikėkite.

Narcizas visada yra dėmesio centre, tikėdamasis, kad lauksite netoliese ir jam plosite. Jis nutrauks jūsų pasakojimą, ignoruos jūsų pasiekimus, bet eskaluos apie savuosius, tikėsis, kad jo bėdas laikysite daug rimtesnėmis už savo. Narcizai niekada nesidomės jūsų jausmais ir emocijomis, nes bus per daug užsiėmę klausinėdami: „Veidrodėli, pasakyk, kas pasaulyje gražiausias?“ ir patys atsakinėdami: „Tai – aš!“. Narcizai yra įsitikinę, kad jiems negalioja taisyklės, jie jaučiasi viršesni už kitus, tačiau tuo pačiu iš pirmo žvilgsnio jie gali atrodyti charizmatiški ir įdomūs.

Patologinis narcisizmas yra asmenybės sutrikimas. Narcisistinis asmenybės sutrikimas būdingas iki 6 proc. populiacijos, kiek dažniau vyrams nei moterims. Narcizai pasižymi įsitikinimu apie savo išskirtinumą ir didybę, kitų išnaudojimu, empatijos stygiumi ir nuolatiniu poreikiu, kad kiti žavėtųsi jais.

Trys narcisizmo formos – grandiozinis, pažeidžiamas ir piktybinis

Akademiniame žurnale „Journal of Personality and Social Psychology“ mokslininkai išskyrė tris narcisizmo formas:

· Grandiozinis – narcizas linkęs išnaudoti kitus dėl savo tikslų, turi didybės fantazijų ir įsivaizduoja esantis aukščiau už kitus. Jie visada nori būti dėmesio centre, beveik nejaučia empatijos, naudoja save išaukštinantį ir kitus žeminantį humorą.

· Pažeidžiamas – narcizo savivertė labai priklauso nuo kitų žmonių įvertinimo, baiminamasi atstūmimo. Jie yra nepasitikintys savimi, dažnai užauga šeimose, kuriose yra ne vieninteliai narcizai. Šie žmonės nemato problemos meluoti apie savo vakarykštės dienos nuotykius, ar skolintis pinigus, kad atrodytų turtingi.

· Piktybinis – narcizas nori ne tik sutelkti dėmesį į save ir būti išskirtinai vertinamas beveik visų savo gyvenime, bet taip pat pasižymi antisocialiniais ir netgi sadistiniais bruožais. Jie įsivaizduoja esantys lyderiais, todėl yra pasiryžę manipuliuoti kitų žmonių jausmais, kad tik patys pasijustų svarbūs. Nesvarbu, ar jūsų nuomonė apie juos yra gera ar bloga – jei ją turite, jie jaučiasi laimingi.

Kaip tampama narcizu?

Nėra vieningos nuomonės, kodėl kai kurie žmonės turi narcisistinį asmenybės sutrikimą. Narcisizmas dažnai ima formuotis jauname amžiuje ir pastebimas įvairiose situacijose. Dažniausiai tai vaikystės traumos padarinys. Vaikas bandymas tapti pačiu geriausiu ir nuostabiausiu, stengiasi užsitikrinti tėvų dėmesį. Narcizas, nesuvokdamas kodėl, mano, kad jis yra tas puikiausias ir nuostabiausias, nors iš tiesų tai yra tik iliuzija, kurią jis dažniausiai suvokia kaip tikrąjį save.

Narcizas kiekvieną dieną jaučia poreikį ginti savo susikurtos iliuzijos įsitikinimus. Savo išskirtinio elgesio narcizas gali sąmoningai ir nesuvokti, tačiau santykiai su tokiu asmeniu dažniausiai būna paženklinti kankinančia ir nelengva patirtimi. Genetinis polinkis yra viena iš dažniausiai minimų narcisistinio asmenybės sutrikimo priežasčių, taip pat auklėjimo ypatumai – perdėtas lepinimas, per aukšti tėvų lūkesčiai, nepriežiūra ir smurtas. Nuolatos jausdamas nesuvoktą tuštumą, kurią sukėlė tėvų atstūmimas ir meilės trūkumas, narcizas ieško, kas jam galėtų suteikti tą meilę, kurios negavo būdamas vaikas. Narcizai yra vaikystėje užstrigę žmonės, turintys suaugusiojo kūną.

Narcisizmu pasižymintys žmonės

Nemažai žmonių yra linkę į „narcisizmą“, jie laiko save geresniais už kitus. Stipriai savimi pasitikinčius žmones galima supainioti su narcizais. Tokie žmonės gali atrodyti labai pasitikintys savimi, siekiantys ir pasiekiantys savo užsibrėžtų tikslų, ginantys savo teises ir nebijantys išsakyti savo nuomonės.

Dabartiniais laikais narcisizmas yra toleruojamas, sudaromos sąlygos jo klestėjimui. Socialiniuose tinkluose žmonės nuolatos vaizduoja pagrąžinto gyvenimo versiją, siekiant pasipuikuoti ir sulaukti kuo daugiau dėmesio. Ne visi, mėgstantys pasigirti ir dėmesio reikalaujantys ar kitiems problemas keliantys, žmonės yra narcizai.

Kaip sužinoti, kad susidūrėte su narcizu?

Narcizai nebūtinai yra blogi žmonės, jie dažnu atveju tiesiog išpaikinti, tiesiog pakoreguokite savo lūkesčius ir niekada nesitikėkite, kad tas žmogus ką nors darys ne savo naudai. Taip Jūs nepasijusite nemaloniai, kai jis pasielgs kaip savimyla. Psichiatras, medicinos daktaras Mark Goulston knygoje „Tiesiog klausykitės“ rašo apie žmonių elgesį ir tarpusavio santykius. Norėdami sužinoti ar susidūrėte su narcizu, įvertinkite asmens elgesį balais nuo 1 iki 3 (1 – retai; 2 – kartais; 3 – dažnai):

· Kaip dažnai tas asmuo turi žūtbūt būti teisus?
· Kaip dažnai tas asmuo su jumis be priežasties elgiasi nekantriai?
· Kaip dažnai tas asmuo jus nutraukia, dar nebaigus sakyti, ir įsižeidžia, jei jūs jį nutraukiate?
· Kaip dažnai tas asmuo tikisi, kad viską mesite ir jo klausysitės, ir ar įsižeidžia, kai mainais to paties tikitės iš jo?
· Kaip dažnai tas asmuo daugiau laiko kalba nei klausosi?
· Kaip dažnai sako: „Taip, bet“, „Tai netiesa“, „Ne“, „Tačiau“ arba „Tavo bėda yra tai, kad“?
· Kaip dažnai atsisako daryti tai, kas jums svarbu, ir dar piktinasi, kad jį apsunkinate?
· Kaip dažnai tas asmuo tikisi, kad jūs su džiaugsmu darysite kažką, kas jus vargina?
· Kaip dažnai tas asmuo tikisi, kad taikstysitės su tam tikru jo elgesiu, nors jis nesutinka su panašiu jūsų elgesiu?
· Kaip dažnai tas asmuo pamiršta jums padėkoti, pasveikinti, atsiprašyti, nors tai būtina?

Rezultatai

Norėdami sužinoti rezultatus, susumuokite savo atsakymus:
Nuo 10 iki 16 balų. Žmogus linkęs bendradarbiauti.
Nuo 17 iki 23 balų. Žmogus mėgsta ginčytis.
Nuo 24 iki 30 balų. Žmogus yra narcizas.

Narcizo požymiai

Narcizui nuolatos reikia įrodymo, kad jis geriausias, protingiausiais, nuostabiausias ir galingiausias... savybių sąrašas nėra baigtinis, nes priklauso nuo asmeninių vertybių. Narcizui svarbiausia būti besąlygiškai pripažintam turinčiam šias savybes.

Narcizo gyvenime jis yra pats svarbiausias, todėl padarys viską, kad atsidurtų įvykių epicentre. Vyrų narcizų yra daugiau negu moterų (maždaug 80 proc.). Įdomu tai, kad tokie asmenys dažniausiai žino, kad yra narcizai, ir to neslepia. Jie tiki, kad yra geresni už kitus, ir beveik didžiuojasi tuo.

Narcizai labai jautriai reaguoja į bet kokią kritiką, o pajutęs grėsmę, dažnai reaguoja netinkamai ir agresyviai, taip sumažindami vidinę įtampą. Jie linkę matyti aplinkoje įvairiausių pavojų, grėsmių, kurių nemato kiti žmonės, todėl jiems vis atrodo, kad visi kalti dėl visko, kas vyksta aplink juos ir su jais, jei vyksta ne taip, kaip jiems norisi. Narcizai stengiasi viską kontroliuoti bet kokiomis priemonėmis, kad situacija taptų tokia, kokios jiems reikia, yra puikūs manipuliatoriai.

Dauguma jų yra dideli manipuliatoriai ir melagiai. Melagystės iškraipomos savo naudai ir interpretuojamos kaip faktai, taip melas tampa daline tiesa. Jie pasinaudoję savo intelektiniais gebėjimais sugeba nepriekaištingai įrodyti, kad būtent jūs esate kalti dėl daugelio dalykų ar konkrečios situacijos.

Vienas paprasčiausių būdų atpažinti narcizą – pasakyti, kad jis kažką blogai pasakė ar padarė. Narcizas pačiais radikaliausiais būdais ginsis ir išsisukinės, tačiau niekad nepripažins savo kaltės ir neprisiims atsakomybės. „Žiūrėk, ką tu privertei mane padaryti“, „Aš tai padariau dėl tavęs“, „Tu esi kaltas dėl mano veiksmų“ – tokia dažnai pasitaikanti yra narcizo pozicija.

Oficialūs narcisistinio asmenybės sutrikimo požymiai

Amerikos psichiatrų asociacija knygoje „Psichikos sutrikimų diagnostinis ir statistinis vadovas“ įvardino 9 narcisistinio asmenybės sutrikimo požymius:

· Milžiniškas susireikšminimas ir savo svarbos demonstravimas.
· Susirūpinimas neribotos sėkmės, galios, spindesio, grožio ar idealios meilės fantazijomis.
· Įsitikinimas savo ypatingu statusu, todėl norima bendrauti su kitais ypatingais ar aukšto statuso žmonėmis.
· Perdėto susižavėjimo savimi poreikis.
· Didžiulis neklystančiojo jausmas.
· Tarpasmeniškai išnaudojamas elgesys.
· Empatijos stoka.
· Pavydas kitiems arba įsitikinimas, kad kiti jiems pavydi.
· Arogantiško ir šiurkštaus elgesio ar požiūrio demonstravimas.

Psichikos sutrikimų diagnostiniame ir statistiniame vadove nurodoma, kad tereikia atitikti penkis iš devynių išvadintus požymius, jog būtų nustatytas narcisistinis asmenybės sutrikimas.

Santykiai su narcizu

Narcizai yra problemiškos asmenybės, bet kai kurie jų sugeba palaikyti ilgalaikius santykius su antrąja puse. Santykių pradžioje jie sudaro idealaus partnerio įvaizdį. Jie puikiai sugeba manipuliuoti, žino ko partneriui trūksta ir sugeba tiksliai pasakyti tai, ką pastarasis nori išgirsti, todėl santykiai su antrąja būna intensyvūs. Pajutęs, kad gali gauti taip trokštamą meilę, narcizas nustoja jausti baisiąją tuštumą ir pajunta pilnatvę. Narcizo jausmai antrajai pusei yra labai stiprūs, todėl santykiai vystosi greitai.

Pasak JAV psichologo Rosso Rosenbergo, paprastai narcizus įsimyli nuo santykių priklausomi žmonės, tai – narcizų, alkoholikų ar kitą priklausomybę turėjusių tėvų vaikai arba tiesiog problemiškų asmenybių vaikai. Narcizo partneris yra toks pat sužeistas vaikas suaugusiojo kūne kaip ir narcizas.

Narcizas pajutęs, kad santykiai su antrąja puse yra stiprūs, atsiskleidžia, tuomet ilgainiui abu žmonės pradeda jausti, kad kažkas ne taip. Antroji pusė, nors ir jaučia, kad santykiai tik blogėja, tačiau nesugeba jų nutraukti. Narcizas kaltina partnerę dėl visko, kas tarp jų yra blogai, jai nesipriešinant, ilgainiui jos savivertė krenta. Nei priklausomasis, nei narcizas nenori nutraukti žalojančių, nesveikų santykių. Partneriai užstringa „toksiškuose“ santykiuose. Tokių santykių ateities perspektyvos mažai tikėtinos.

11 požymių atskleidžiančių, kad jūs pradėjote santykius su narcizu

Terapeutė Rebecca Weiler įvardino 11 požymių galinčių atskleisti, kad pradėjote santykius su narcizu:

· Jie iš pradžių buvo žavūs.
· Jie nuolatos kalba apie save, kokie yra puikūs.
· Jie negailės jums komplimentų.
· Jiems trūksta empatijos.
· Jie neturi ilgalaikių draugysčių ir daug draugų.
· Jie nuolatos tikrins jūsų reakciją sakydami įvairius dalykus.
· Jie vers jus jaustis kaltais ir abejoti dėl daugelio priimtų spendimų.
· Jie aiškiai nubrėžia santykių ribą ir nėra linkę įsipareigoti.
· Jie visada jaučiasi esantys teisūs ir niekada neatsiprašo.
· Jie pradeda panikuoti kai bandai nutraukti santykius.
· Jie padarys viską, kad jus įskaudintų, kai supras, kad nutraukėte su jais santykius.

Ar narcizai vyrai ir moterys turi skirtumų?

Paprastai moterys yra narciziškos dėl savo išvaizdos, o vyrams rūpi galia ir valdžia. Santuokos ir šeimos terapeutė Margalis Fjelstad teigia „Jei poroje narcizas vyras, paprastai jis smukdo savo partnerę, atimdamas iš jos galią ir taip užtikrindamas, kad ji liks su juo. O jei poroje narcizė moteris ir ji nepatenkinta savo partneriu ir nori daugiau, ji tiesiog užmezga romaną ir susiranda galingesnį partnerį.“

Jeffrey Kluger knygoje „The Narcissist Next Door“ rašo, kad visuomenė vis dar yra patriarchalinė, todėl esame labiau linkę toleruoti narcisizmą ir agresyvumą iš vyrų nei iš moterų.
Pasak nepriklausomo psichinės sveikatos socialinio tinklo „Psych Central“, skiriasi vyrų ir moterų narcizų reakcija į įvairius dalykus. Narcizai tiki, kad pinigai suteikia jiems statusą ir viršenybę prieš kitus. Tačiau vyrai stengsis gauti pinigus bet kokiu keliu, įskaitant net neteisėtus būdus, o moterys labiau linkusios leisti pinigus dideliais kiekiais (nebūtinai savo).

Buffalo universiteto 2015 metais atliktas tyrimas išanalizavo 31-erius metus kauptus duomenis apie narcisizmą. Nors buvo ir skirtumų, pavyzdžiui, vyrai turėjo daugiau lyderystės ir valdžios bruožų, jie niekuo nesiskyrė tuštybės, susitelkimo į save ir dėmesio ieškojimo atžvilgiu.

Ar narcizą galima atpažinti iš veido bruožų?

Mokslo žurnalo „Journal of Personality“ 2018 metų paskelbtame tyrime teigiama, kad atpažinti narcizus ar turinčius daugelį narcizams būdingų savybių padeda vienas veido bruožas – antakiai. Mokslininkai nustatė, kad narcizų antakiai paprastai yra ryškesni, vešlesni, tamsesni ir labiau išsiskiriantys. Išraiškingi antakiai padeda narcizams būti lengviau pastebėtiems, atpažįstamiems ir įsimenamiems, tai viena iš priežasčių, kodėl narcizai yra labiau patrauklūs kitos lyties atstovams.
Mokslininkai Miranda Giacomin ir Nicholas Rule taip pat tyrė, ar lengvai kiti žmonės gali atpažinti narcizus pagal jų antakius. Tyrimo dalyviai turėjo pažiūrėti į žmonių veidus ir pasakyti, kurie, jų nuomone, yra narcizai. Vėliau tyrimo dalyviams buvo parodytos tik antakių nuotraukos. Abiem atvejais tyrimo dalyviai lengvai identifikavo narcizus.

Psichologai atkreipia dėmesį, kad antakiai atskleidžia veido išraišką parodant skirtingas emocijas ar nesąmoningai skleidžiant tam tikrą informaciją.

Kaip elgtis?

Jei narcizo pakeisti negalima, ką reikėtų daryti, – bendrauti toliau ar ne? Tai priklauso nuo konkretaus žmogaus, nes narcizai gali būti įdomūs partneriai ir asmeniniuose, ir verslo santykiuose. Daugelis ambicingų ir aukštas pareigas darbe užimančių žmonių yra narcizai. Tačiau santykiai su narcizu labai emociškai sekina.

Psichologė Angela Grace, sako „Negalite pakeisti narcisistinio asmenybės sutrikimo turinčio žmogaus ar padaryti jį laimingu, mylėdamas juos pakankamai ar keisdamas save, kad patenkintum jų užgaidas ir norus. Jie niekada nebus patenkinti jumis, niekada nesuvoks empatiškos patirties ir bendraudami su jais visada jausitės nepilnaverčiais.“

Kaip pasiryžti nutraukti santykius su narcizu?

· Nuolat priminkite sau, kad nusipelnei geresnio partnerio.
· Stiprinkite savo santykius su empatiškais draugais.
· Kreipkitės į draugus ir šeimą, kad primintų jums, kokia yra tikrovė.
· Kreipkitės į psichologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)