Ar veiksmingas vitaminas C kosmetikoje?

Vitaminas C įvairiose srityse plačiai naudojamas kaip antioksidantas. Jis dar žinomas savo cheminiu pavadinimu – askorbo rūgštis. Šio ingrediento naudojimas vis dažniau pastebimas kosmetikos priemonėse, kurios, kaip neretai teigiama ant pakuočių, atlieka stipriai odą gerinančias funkcijas. Daugelis kosmetikos gamintojų spekuliuoja vitamino C galimu poveikiu odai, todėl svarbu žinoti, ko tikrai galima tikėtis iš kosmetikos priemonių su šiuo ingredientu.

Pats vitaminas C – tai natūralus antioksidantas, kurį dauguma augalų ir gyvūnų gali pasigaminti patys iš gliukozės. Deja, žmonėms trūksta reikalingų fermentų vitamino C sintezei, tad mums tenka vartoti natūralius jo šaltinius – citrusinius vaisius, uogas, žalias lapines daržoves, brokolius, paprikas, pomidorus. Išgirdus L-askorbo rūgšties pavadinimą verta žinoti, jog ji yra chemiškai aktyvi vit. C forma, naudojama ir medicininėje praktikoje. Tiesa, vitaminas C, kuris vartojamas su maistu, mažai pasisavinamas odos apykaitai, kur jis taip pat reikalingas. Gerokai didesnis veiksmingumas odoje stebimas naudojant medicininius arba kosmetikos produktus su vitaminu C tiesiogiai ant odos.

Viena svarbiausių grėsmių, su kuria padeda kovoti vitaminas C – fotosenėjimas. Tai priešlaikiniai odos pokyčiai, atsirandantys dėl ultravioletinių spindulių poveikio. Odą veikia ir UVA ir UVB spinduliai, tačiau skirtingai. UVA spinduliai prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius, keičia ir naikina pagrindinius odos struktūrinius baltymuas – kolageną, elastiną ir proteoglikanus, kelia didesnę grėsmę melanomos (odos vėžio) atsiradimui. Dėl šių spindulių poveikio stebimas greitesnis odos senėjimas. Apie jo pasireiškimą galime spręsti iš atsiradusių smulkių raukšlelių, padidėjusios pigmentacijos, sumažėjusio odos elastingumo, storio, histologiškai matomų charaktreringų poodžio pokyčių. (1) Šiems UV spinduliams kontaktuojant su oda, atsiranda ją veikiantys laisvieji radikalai, galintys pažeisti ląsteles. Vitaminas C, esantis odoje, kontaktuodamas su laisvaisiais radikalais skyla, taip apsaugodamas ląsteles nuo galimos pažaidos. (2) UVB spinduliai yra atsakingi už odos paviršinio sluoksnio nudegimus. Norint pagerinti ir užtikrinti pilnavertę apsaugą, saulės kremus reikėtų kombinuoti su vitamino C sudėtyje turinčiais produktais. Pats vitaminas C neturi galimybės absorbuoti UV spindulių, tačiau neutralizuodamas laisvuosius radikalus labai pagerina kuriamą odos apsaugą.

Jeigu kovojate su padidėjusia pigmentacija – vitamino C kosmetikos produktai gali būti jūsų išsigelbėjimas. Jis užkerta kelia esminiams žingsniams melanocitų sintezėje. Būtent per didelės ir netolygios melanocitų sankaupos yra atsakingos už pigmentines dėmes.
MANILLA

Vitaminas C – būtinas kolageno sintezės komponentas. Jis veikia kaip ko-faktorius kolageno ir į jį panašių baltymų sintezės fermentams. Kartu jis veikia ir per netiesioginius mechanizmus: veikdamas riebalų apykaitos procesuose, padidina medžiagų, skatinančių genų, atsakingų už kolageno sintezę, ekspresiją. Klinikiniai tyrimai parodė, jog vitaminas C sėkmingai skatina kolageno sintezę nepriklausomai nuo amžiaus ir jaunoje, ir brandžioje odoje. (3)

Jeigu kovojate su padidėjusia pigmentacija – vitamino C kosmetikos produktai gali būti jūsų išsigelbėjimas. Jis užkerta kelia esminiams žingsniams melanocitų sintezėje. Būtent per didelės ir netolygios melanocitų sankaupos yra atsakingos už pigmentines dėmes. Labai svarbu, jog kosmetikos produktuose su vitaminu C būtų stabili jo formulė, kuri garantuos produkto veikimą tiksliniuose sluoksniuose. Magnio askorbilfosfatas yra viena lengviausiai pasisavinamų vitamino C formų, lengvai praeinanti raginį odos sluoksnį ir atsipalaiduojanti tiksliniuose odos sluoksniuose.

Kosmetika

Kosmetikos gaminiuose vitaminas C yra bespalvis, randamas aukštesnio pH produktuose, nes dažnai naudojamos stabilios formos yra druskos pavidalo (pvz. sodium ascorbyl phosphate). Svarbu žinoti, jog naudojant kosmetikos priemones jų efektyvumas priklauso nuo vitamino C koncentracijos. Maksimali galima kosmetikos produktuose – 20 proc. Didesnės koncentracijos, įrodyta, jog nedidina vitamino C efektyvumo, o priešingai, gali sukelti odos dirginimą, tad prieš perkant produktus svarbu pasidomėti sudėtimi. (4) Naudojant priemones su vitaminu C rezultatas nebus matomas iškart po aplikacijos – maksimali koncentracija ir pirmasis efektyvumas, priklausomai nuo naudojamos priemonės, pasiekiami po 4 naudojimo dienų. Rekomenduojama efektyvi ir veiksminga vit. C koncentracija kasdieniuose kosmetikos gaminiuose – 2– 8 proc.

Vitaminas C tikrai yra vienas naudingiausių žinomų, natūraliai gamtoje esančių ingredientų, gerinančių odos būklę. Jis saugus, bet kartu pasižymintis itin efektyviu poveikiu, galintis padėti susidoroti su hiperpigmentacija, priešlaikiniu odos senėjimu, tačiau renkantis kosmetikos produktus svarbu nepamiršti pasidomėti jų sudėtimi: vitamino C forma ir koncentracija.
MANILLA

Norint užtikrinti geriausią apsaugą nuo fotosenėjimo, produktai turėtų būti aplikuojami ant odos kas 8 valandas ir geriausiai, jau po saulės vonių. Kadangi UV spinduliai sunaudoja odoje esantį vitaminą C, po deginimosi svarbus jo atstatymas kosmetikos priemonėmis. Renkantis priemones, kurios savo sudėtyje turėtų ir cinko arba tirozino galite pagerinti vitamino C bioprieinamumą reikamoms odos funkcijoms užtikrinti iki 20 kartų. (2)

Priemonės su vitaminu C yra saugios naudoti kasdien ir ilgą laiką, nesunkiai derinanamos su kitais kometikos produktais. Svarbu prisiminti ir tai, kad užteptas vitaminas C ant odos nebus lengvai nuplaunamas ar nuvalomas. Pašalinis šios medžiagos poveikis odai – labai retas, ir dažniausiai yra toks kaip lengvas odos paraudimas. (5)

Vitaminas C tikrai yra vienas naudingiausių žinomų, natūraliai gamtoje esančių ingredientų, gerinančių odos būklę. Jis saugus, bet kartu pasižymintis itin efektyviu poveikiu, galintis padėti susidoroti su hiperpigmentacija, priešlaikiniu odos senėjimu, tačiau renkantis kosmetikos produktus svarbu nepamiršti pasidomėti jų sudėtimi: vitamino C forma ir koncentracija.

Parengė gyd. Rūta Merkytė, MANILLA natural skincare įkūrėja

Literatūros šaltiniai:

1. Photoaging: pathogenesis, prevention, and treatment. - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2019 Dec 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11535421

2. Use of topical ascorbic acid and its effects on photodamaged skin topography. - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2019 Dec 23]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10522500/

3. Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2019 Dec 23]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18045356/

4. Cosmetics | Free Full-Text | Ascorbic Acid in Skin Health | HTML [Internet]. [cited 2019 Dec 23]. Available from: https://www.mdpi.com/2079-9284/6/4/58/htm

5. Vitamin C in dermatology [Internet]. [cited 2019 Dec 23]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)