Gyvenime dažnai tenka bendrauti su toksiškais žmonėmis, nes mus sieja finansinės arba emocinės sąsajos, tačiau jeigu norite sėkmingo gyvenimo ir psichologinio komforto, privalote šiuos žmones visiškai išmesti iš savo gyvenimo arba padėti jiems pasikeisti.

Baugintojai

Baugintojai mano, kas esate lengvas grobis, todėl Jus persekioja. Atsisakius elgtis pagal jų scenarijų, dažniausiai pasiduoda ir ieško lengvesnio taikinio. Kartais, yra situacijų, kuomet nėra galimybių drąsiai priešintis baugintojui, tuomet, vienintelė reali išeitis – neišsišokti, kuo rečiau susidurti su tuo asmeniu, tačiau jei nustosite atrodyti pažeidžiamas, tapsite ne toks pageidautinas priekabiavimo objektas.
Kaip elgtis susidūrus su baugintoju?

Psichiatras, medicinos daktaras, verslo konsultantas, lektorius ir radijo laidos vedėjas Mark Goulston knygoje „Tiesiog klausykitės“ pateikia įžvalgas apie žmonių elgesį ir įdomių bei praktiškų patarimų, kaip bendrauti įvairiose situacijose. Kai jus bandys įbauginti, užsipuldami užgauliais žodžiais, darykite taip:

· Užmegzkite akių kontaktą.

· Elkitės tobulai mandagiai, bet rodykite šiokį tokį nuobodulį, lyg Jūsų mintys būtų kažkur kitur.

· Kūno kalba – stovėkite tiesiai, būkite atsipalaidavę, pakelta galva, tarsi klausotės, bet nelabai atidžiai. Rankas laikykite laisvai nuleistas prie liemens, nesukryžiuokite ant krūtinės, nes tai gynybinė padėtis.

Dažnai tokia reakcija baugintojus priverčia pasijusti nejaukiai ar netgi kvailai ir paskatina atsitraukti. Jei Jus bandys įbauginti, kai padėtis jums leidžia imtis tam tikros rizikos, stipriai „smokite“ atgal, tai daugumą baugintojų išmuš iš vėžių. Kartais reikia, kad kažkas apie jų elgesį išrėžtų jiems į akis. Daugelis bauginti linkusių žmonių taip įpratę matyti savo aukas nusižeminusias ir susigūžusias iš baimės, kad netenka žado, jei kas nors jiems pasipriešina.

Prašeivos

Kitas toksiškų žmonių tipas yra prašeivos. Prašeivos kasdien prašo padaryti jiems kokią nors paslaugą, tačiau patys atsilyginti už Jūsų paslaugas neketina, teisindamiesi, kad niekada neturi nei laiko, nei energijos. Prašeivos nesugriaus Jūsų gyvenimo, tačiau gali sugadinti jūsų dieną.

Kaip neutralizuoti prašeivą?

Venkite prašeivų, kai galite, bet jei neįmanoma, neutralizuokite juos. Kitą kartą, kai prašeiva paprašys paslaugos, Jūs atsilyginkite jam tuo pačiu. Prašykite, kad jis Jums atliktų paslaugą. Padarykite tai vieną ar du kartus ir prašeiva susiras lengvesnę auką, kuria galėtų pasinaudoti. Iš anksto išsiaiškinkite, kuris žmogus linkęs prašinėti, ir visada turėkite parengę atsakomąjį prašymą. Tai puikus būdas, nes Jūs neatsisakote padėti, nesupykstate ir nesuteikiate tam asmeniui jokios priežasties įsižeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją