Po po priimto VTEK sprendimo DELFI informavo atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė, tyrimas bus atliekamas dviem kryptimis.

„Ar ministro pirmininko privatūs interesai galėjo turėjo įtakos sprendimams dėl gatvės, kurioje jis gyvena asfaltavimo. Antroji kryptis – komisija aiškinsis, ar svarstant ir priimant minėtus sprendimus premjeras turėjo pareigą nusišalinti“, – sakė VTEK atstovė.

Paklausta, per kiek laiko tyrimas turi būti atliktas, E.Ivanauskaitė nurodė, kad įstatymų nustatyta tvarka tyrimas turi būti atliktas per 3 mėnesius, bet esant galimybei, laikotarpis gali būti pratęstas.

Gavo dokumentus

Komisija tai padarė sulaukusi papildomos informacijos iš Vyriausybės kanceliarijos, Susisiekimo ministerijos ir Vilniaus rajono savivaldybės.

Posėdyje VTEK nariai svarstė, ar verta pradėti tyrimą. Komisijos pirmininkas Edmundas Sakalauskas nuo premjero klausimo sprendimo nusišalino, nes jo kandidatūrą yra teikęs pats premjeras.

Posėdyje VTEK Tyrimų skyriaus vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas pristatė komisijos nariams šį klausimą. Jis tikino, kad išanalizavus iš institucijų gautus dokumentus, yra pagrindas pradėti tyrimą.

„Priminsiu, kad šių metų lapkričio 27 dieną buvo priimtas sprendimas kreiptis į valstybės institucijas dėl atitinkamų dokumentų, jie buvo gauti, išanalizuoti. (…) Mūsų subjektyviu supratimu yra pagrindas pradėti tyrimą, pagal privačių ir viešų interesų derinimo įstatymą. Siekiant išsiaiškinti, ar institucijose priimti sprendimai, kurių rezultate buvo skirtas finansavimas Upės gatvės asfaltavimui, ar nebuvo paveikti esamų ar egzistuojančių premjero privačių interesų, tai būtų viena iš tyrimo krypčių. O kitas aspektas – ar premjerui einant tarnybines pareigas nekyla pareiga vengti privačių konfliktų. Ir ar neatsirado tokios aplinkybės, nuo ko jis turi nusišalinti“, – VTEK posėdyje sakė T. Čaplinskas. Pridurdamas, kad yra būtina išsiaiškinti ir kaip vyko visa procedūra.

Tam pritarė ir VTEK Tyrimų skyriaus vedėja Areta Miškienienė. „Tikslinga atlikti visapusišką tyrimą, įvertinti visas aplinkybes“, – sakė ji.

Posėdžiui pirmininkavęs VTEK narys Antanas Šenavičius klausė, ar ant komisijos gautų dokumentų yra paties premjero parašai.

„Yra sprendimas, dėl to nėra ginčo, tai yra veiksmas. Klausimas, kokia sąsaja tarp po premjero sprendimo ir pačios gatvės“, – sakė jis.

Posėdyje dalyvavę 3 iš 5 komisijos narių tyrimo pradžiai pritarė vienbalsiai.

DELFI primena, kad 15min.lt išsiaiškino, kad iš Vilniaus rajono kelių asfaltavimui papildomai skirtų 300 tūkst. eurų beveik visa suma atiteko Smiglių kaimo Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras S. Skvernelis, remontui.

Po laikino nedarbingumo į Vyriausybę grįžęs S. Skvernelis, vertindamas pasirodžiusią informaciją apie šalia jo namų asfaltuojamą gatvę, sakė į procesus nesikišantis.
Kreiptis į VTEK premjerą ragino ir Prezidentūros atstovai.