Pirmadienį komentuodamas situaciją dėl J. Narkevičiaus premjeras sakė, kad prieš priimdamas sprendimą konsultuosis su koalicijos taryba, nes tai gali turėti ilgalaikių pasekmių.

„Šiandien prioritetas yra valstybės biudžetas ir visi kiti klausimai tikrai gali palaukti. Išsispręsime svarbiausius valstybėje klausimus, tada aš turiu kreiptis ir kalbėtis su išplėstine koalicijos taryba, pasakyti, kokie yra prezidento argumentai, savo poziciją, nes pasekmės tų sprendimų gali būti ilgalaikės – susijusios ir su ministro pakeitimu, (...) ir su Vyriausybės pasitraukimu“, – pirmadienį Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis teigia tokį pareiškimą suprantąs taip, kad „jeigu be priežasties nepasitikima ministru, tai gal nepasitikima ir visa Vyriausybe“.

„Reikia pasakyti, kas yra krizė. Jokios krizės realiai nėra. Ji yra pučiama opozicijos. Ji pučiama kiekvieną kartą prieš biudžeto priėmimą, ir šį kartą į tą pūtimą dėl biudžeto įtrauktas vienas ministras, kurio atžvilgiu yra visiškai išpūstas burbulas, į kurį dar opozicija sugebėjo įtraukti ir prezidentą.

Nesuprantu, kodėl reikia reaguoti į šitą burbulą, jeigu tada, kai jis buvo pučiamas, buvo tam tikri faktai iškreipiami, po to pasirodė, kad jie buvo melagingi. Kada įsigilini į visas tris priežastis, kurios yra įvardinamos, visais atvejais supranti, kad nei viena iš trijų priežasčių negali būti jokiu pagrindu nepasitikėjimui. Mes turime tokią opoziciją, kuri iš bet ko gali išpūsti, ką tik nori, tai dabar sėdi ir džiaugiasi, laukdami, kol čia kas nors dėl ko nors nukentės“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas patikino, kad šioje situacijoje valdančioji dauguma išliks pasitikinti savo Vyriausybe ir Ministru Pirmininku.

„Kiek esu kalbėjęs apie tą situaciją, aš suprantu, kad Saulius (Skvernelis – DELFI) lygiai taip pat vertina tą situaciją, kad nėra jokios priežasties atstatydinti ministrą. Prezidentas buvo suklaidintas, bet dabar viskas pereina į principo reikalus. Jeigu mes valstybę valdysime principais, tokiu atveju mes turėsime labai daug bėdų“, – sakė R. Karbauskis.

Politikas pats šitoje situacijoje nemato priežasties nusileisti.

„Jeigu šitoje situacijoje vykdomoji valdžia ir Seimo dauguma nusileis, tokiu atveju stabilumo šitoje valstybėje nebus niekada, išskyrus tą momentą, kada bus valdžioje konservatoriai, kurie darys tai, ką darė visą laiką, kada upeliais tekėjo pinigai iš valstybės į kažkieno kišenes. Mes tai užkardėme, dėl to mes tokie neapkenčiami“, – dėstė R. Karbauskis.

Tikina, kad Nausėdą suklaidino

LVŽS pirmininkas yra įsitikinęs, kad prezidentas buvo suklaidintas.

„Aš šitoje vietoje tikrai nekaltinu prezidento, nes jis buvo suklaidintas opozicijos su šituo burbulo pūtimu. Jeigu prezidentas būtų savo darbe jau turėjęs panašių pavyzdžių, tai jis būtų žinojęs, kaip tai yra daroma – kad pučiamas burbulas iš nieko, įsijungia visos įmanomos priemonės, ir daromas baisus spaudimas. Tada daug paprasčiau yra pasakyti: „viskas, man netinka“.

Tada išaiškėja, kad priežasčių tai nėra, arba žmogus kaltinamas už tai, ko jis nepadarė. Šitoje situacijoje labai sunku sugrįžti. Aš suprantu, kad ta situacija dabar ir yra. Reikia grįžti ir įsivardinti tris priežastis, kuo jis kaltinamas, ir kur iš tikrųjų yra jo kaltė“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Nemano, kad Skvernelis nori trauktis

LVŽS pirmininkas nemano, kad S. Skvernelis iš tikrųjų pats nori trauktis, nes turi kokių nors kitų politinių planų.

„Ne, šituos gandus kryptingai skleidžia opozicija. Aš net galvoju, kad ne jie patys skleidžia, o yra kažkoks informacinis centras pas juos, ten dirba buvęs prezidentės patarėjas. Jie labai kryptingai dirba šituo klausimu“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas dėstė, kad jo santykiai su S. Skverneliu dabar yra geriausi kokie tik kada yra buvę.

„Jam dabar reikia pagalbos, mes visi esame labai jautrūs jo situacijai, vienas kitam padedame, įsiklausome, dažnai bendraujame. Jeigu dabar fiziškai nepavyksta pabendrauti, bendraujame telefonu. (…)

Jo sveikata taisosi. Jis praėjo sunkiausią momentą, jeigu jis tą momentą atlaikė, tai kodėl jam dabar reikėtų pasitraukti? Jei būtų reikėję pasitraukti dėl sveikatos, jis tai būtų padaręs anksčiau. Jis to nepadarė, atlaikė, ir dabar nematau jokios priežasties“, – sakė R. Karbauskis.

Niekas nesirengia trauktis

LVŽS lyderis dėstė, kad valdžioms reikia pasitikėti viena kita.

„Mes, kaip valdančioji dauguma, neturime jokių abejonių prezidentu, tikrai labai jį gerbiame, bet šitoje vietoje sakome: „Jus suklaidino, prezidente“. Mes jau su tuo esame susidūrę ne vieną kartą, ir puikiai suprantame, kas įvyko, ir, kaip tai yra daroma“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, jei paaiškės, kad prezidentas jais nepasitiki, valdžios toliau veiks, pasidalinę savo sritis taip, kaip numatyta Konstitucijoje.

„Tikriausiai neturėtų Seimas paskelbti išankstinių rinkimų, arba Vyriausybė pasitraukti, jeigu prezidentas nepasitiki. To nėra Konstitucijoje parašyta. Situacija yra nemaloni, nesinori, kad taip būtų, kad viena valdžios institucija nepasitikėtų kita, bet esmė yra tame, kad mes turime situaciją su kaltinimais vienam asmeniui, kur yra burbulas. (…)

Jeigu nebus bandoma įsiklausyti, tai tas nepasitikėjimas Vyriausybe arba Seimo dauguma, jis gali būti. Manau, kad niekas nesitrauks, nei Seimas, nei Vyriausybė, bet tai – nemalonus faktas“, – sakė R. Karbauskis.

Kuo kaltinamas Narkevičius?

Susisiekimo ministras J. Narkevičius pastaruoju metu sulaukė kritikos dėl „Lietuvos pašto“ valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių, elgesio per komandiruotę užsienyje, lėšų skirstymo asfaltuoti keliams. Papildomų pinigų keliams sulaukė J. Narkevičiaus rinkimų apygarda bei gatvė, kurioje gyvena premjeras S. Skvernelis, priminė BNS.

Ministras sakė, kad prieš jį vykdomas organizuotas puolimas, jis prasidėjo, kai J. Narkevičius ėmė domėtis „Lietuvos pašto“ ir „Lietuvos geležinkelių“ problemomis.

Prezidentas Gitanas Nausėda per pastarąsias savaites ne kartą pareiškė, kad J. Narkevičius yra praradęs pasitikėjimą ir negali toliau eiti susisiekimo ministro pareigų.

Tuo metu valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, taip pat koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis sakė nematą pagrindo J. Narkevičiui atsistatydinti.