Daugiausia problemų kyla prieš pat šventes, kai šalia prekybos centrų prasideda sumaištis, o lyg to būtų negana, pasipila ir smulkūs eismo įvykiai net ir automobilių stovėjimo aikštelėse.

Visas dėmesys – į vairavimą

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl keliuose kyla chaosas – vairuotojų išsiblaškymas ir skubėjimas. Neatidumas tampa pagrindine priežastimi, kodėl iš šalutinio kelio išsukantys vairuotojai nepraleidžia važiuojančių pagrindiniu.

Skubėjimas skaudžiomis nelaimėmis gali baigtis ir tada, kai matomumą apsunkina tamsa. Jei ima snigti, lyti, ar atsiranda kiti eismo sąlygas sunkinantys veiksniai, vairuotojai turi sumažinti greitį, įvertinti, koks važiavimo tempas būtent jiems yra saugus. Jei matomumas suprastėja taip, kad toliau važiuoti tampa per daug sudėtinga, vairuotojai turėtų sustoti. Tiesa, tai patariama daryti kuo arčiau dešiniojo kelio krašto ar apskritai išsukant iš kelio. Sustojus reikėtų nepamiršti įjungti avarinę šviesos signalizaciją.

Išsirengus į tolimesnį kelią visuomet galima pasitikrinti, kokios eismo sąlygos laukia viename ar kitame kelyje. Vairuotojams užtenka patikrinti Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) programėlę Eismoinfo.lt, mat čia ne tik ne tik rasti informaciją apie kelio būklę, eismo sąlygas jame, informaciją apie kelio dangos būklę, bet sužinoti ir apie eismo ribojimus.

Pavojus ne tik keliuose

Išsiblaškę ir skubantys vairuotojai klaidų neišvengia ir manevruodami stovėjimo aikštelėse. Čia būna ne tik aplamdytos transporto priemonės, bet sužalojami ir žmonės. Manevruodami aikštelėse vairuotojai turėtų judėti iš lėto, akylai apsidairyti, įsitikinti, kad už automobilio ar šalia jo neina žmonės. Taip pat reikėtų saugotis ir ne vietoje paliktų prekių vežimėlių, atsitrenkus ir tokį pastūmėjus į kitą automobilį, galima turėti nemažai rūpesčių.

Stovėjimo aikštelėse taip pat nederėtų važiuoti dideliu greičiu, mat bet kuriuo metu iš už stovinčio automobilio gali pasirodyti žmogus, iš stovėjimo vietos pajudėti kitas automobilis, arba į ankštą aikštelę įsukti kitas vairuotojas, kuris ieško laisvos stovėjimo vietos.

Atidesni vairuotojai turėtų būti tose miestų vietose, kuriose šventiniu laikotarpiu buriasi žmonės. Pavyzdžiui, miestų ir miestelių centruose, kur stovi kalėdinės eglės, vyksta kalėdinės mugės, kiti renginiai. Tokiose vietose gausu ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų, kurie bet kurią akimirką gali žengti į gatvę, išbėgti į kelią.

Mažiau skubėjimo – daugiau saugumo

Jei kelias slidus, vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį ir į stabdymą. Saugaus eismo ekspertai patarė, jog nereikėtų bijoti stipriau paspausti stabdžio pedalą tada, kai automobilis turi ABS sistemą. Jei važiuojate senesniu modeliu, kuriame šios saugos sistemos nėra, stabdyti reikėtų tolygiai, neleidžiant ratams užsiblokuoti ir nevaldomai slysti. Nepaisant to, kokį automobilį vairuojate, reikėtų nepamiršti, kad geriausia apsauga nuo eismo įvykio – saugaus greičio pasirinkimas ir tinkamo atstumo laikymasis.

Ruošdamiesi šventėms ir norėdami išvengti spūsčių, žmonės turėtų vengti bereikalingų kelionių mieste, o ypač į prekybos centrus, piko valandomis. Didesnis sujudimas tokiose vietose jaučiamas ir savaitgaliais.

Jei kelias yra slidus, reikėtų vengti daug ir staigiai manevruoti. Vairuotojai iš anksto turėtų įvertinti ir tai, kad staigiai atliekant manevrus eismo įvykis gali kilti ne tik dėl to, kad kiti eismo dalyviai jų nespės pastebėti, bet ir todėl, kad automobilis gali pradėti slysti.

Mažiau manevruoti reikėtų ir tada, kai kelyje yra susidariusios sniego provėžos. Bandant atlikti lenkimo manevrą automobilį gali sumėtyti, jis gali pradėti slysti ar apskritai tapti nebevaldomas.

Tam kad nereikėtų skubėti, specialistai patarė keliones susiplanuoti, iš namų išvažiuoti anksčiau ir judėti lėčiau. Tinkamai planuoti keliones galima ir naudojantis įvairias maršrutų planavimą palengvinančias programėle, mat šios gali perspėti apie laukiančias spūstis ir nukreipti patogesniu, eismo srauto neužkimštu, keliu. Taip galėsite saugiau keliauti ne tik patys, bet pavojaus nesukelsite ir kitiems.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)