Anot etnologės Gražinos Kadžytės ir liaudies papročių puoselėtojos Danutės Kunčienės, Kūčių naktis yra stebuklinga - dienos ir nakties santykis, Kalėdų išvakarėse pasiekęs aukščiausią tašką (7:17), pradeda kisti šviesos naudai. Kalėdų dieną saulė nuritina ją slėgusį tamsos akmenį, ir dienos pradeda ilgėti.

Šiam ypatingam vakarui šeimininkės turi rengtis iš anksto: susitvarkyti namus ir paraginti vyrus pasirūpinti jų išorine tvarka. Šiuos darbus jau reiktų pasiskirstyti dabar, kad Kūčių dieną ramybės namuose nedrumstų dirglumas, kuris neišvengiamai atsiranda nespėjant atlikti būtinų darbų. Tuo tarpu būtent ramybė ir darna turi lydėti šeimą Kūčių dieną.

Bent šią savaitę pamėginkime atsisakyti mėsos patiekalų ir sėskime prie Kūčių stalo atleidę širdyje nuoskaudas, skaidrios nuotaikos, sutvarkę namus, atidavę skolas, švariai pasikloję lovas, išsimaudę. Tuomet jau būsime pasirengę šventam vakarui ir ritualinei jo vakarienei, kuri pradedama malda.

Ant Kūčių stalo turėtų būti ne daugiau kaip 12 kuklių valgių, advento vainikas - be jokių blizgalų, tik su keturiomis žvakėmis, kryželis, kalėdaičiai (švęsti paplotėliai) ir būtinai - raudonų obuolių. Turi vyrauti grūdų patiekalai. Neužmirškime išjungti televizorių.

Svarbiausias patiekalas - kūčia, kuri pradedama ruošti iš vakaro. Šių metų šeimininkių šeimininkė D.Kunčienė pataria užmerkti po vienodą kiekį žirnių, pupelių ir kviečių. “Siūlau lietuviškus žalsvos spalvos žirnius maišyti su ryškios geltonos spalvos turkiškais žirniais ir merkti ne tik įprastos spalvos pupeles, bet ir tamsiai raudonas bei margas. Baigiant virti, įdėti druskos. Nukošti, atvėsinti, valgyti su aguonpieniu - labai skanu. Šis patiekalas visų pirma skirtas protėvių vėlėms. Tai aukotojų patiekalas, kurį paprastai suvalgo patys aukotojai”, - aiškino D.Kunčienė.

Anot šeimininkių šeimininkės, labai nesunku paruošti kitą paprastą patiekalą - sumaišyti virtas pupeles, raugintus kopūstus ir tarkuotus raugintus burokėlius (pastaruosius reikia užraugti artimiausiomis dienomis, virtus nuluptus burokėlius užpylus šiltu vandeniu ir įmetus juodos duonos plutelę). Pupelių, kopūstų ir burokėlių mišinį reikia pašauti į orkaitę, nes šis patiekalas labai skanus karštas.

Nepaprastai skanus grikių tortas

Nesunku paruošti itin skanų grikių tortą. Reiktų pakelio - 800 gramų grikių ir tiek pat įvairių džiovintų vaisių. Svarbu, kad tarp jų būtų kriaušių. Vaisius būtina nuplauti ir užpilti karštu vandeniu, kad išbrinktų. Po to vaisius išimti, nusausinti ir sumalti. Į vandenį, kuriame mirko vaisiai, sudėti grikius ir pripilti vandens tiek, kad jie būtų apsemti per piršto storį. Į išbrinkusius grikius reikia įberti cinamono ir įpilti stiklinę bruknių uogienės, sudėti sumaltus džiovintus vaisius. Viską sumaišyti ir sudėti į skardinę formelę. Tegul pastovi porą parų - bus nuostabaus skonio. Tereikės padabinti, pavyzdžiui, kokoso drožlėmis, žaliomis spanguolėmis ar kitomis šaldytomis uogomis, žiemės lapeliais.

D.Kunčienė prie šio torto siūlo ypatingą kremą. Jam paruošti reikės litro trintų žalių juodųjų serbentų (ne viena turime šių atsargų šaldiklyje, o jei ne - yra prekybos centruose), 0,75 l talpos butelio vyno “Kagor”, pusės stiklinės medaus. Viską išsukti, laikyti maždaug 100 g talpos indeliuose šaldiklyje.

Šis kremas labai greitai atšyla, tinka ne tik prie grikių torto, bet ir prie ledų.

Daigintų kviečių salotos

Kavinės “Suara” šeimininkė Zeta Štarkevičienė pataria nusipirkti indelį (200 g) daigintų kviečių ir juos išvirti. Tuomet smulkiai supjaustyti po 50 g obuolių ir paprikos, susmulkinti skiltelę (10 g) česnako. Viską sumaišyti, įpilti 5 šaukštus alyvuogių aliejaus, arbatinį šaukštelį sojos padažo.

Silkė su saulėgrąžų ir agurkų salotomis

Šiam patiekalui reikės dviejų silkės puselių, dviejų marinuotų agurkų, dviejų šaukštų lukštentų ir pakepintų saulėgrąžų aliejuje saulėgrąžų branduolių, šaukšto saulėgrąžų aliejaus, šaukšto lukštentų moliūgų sėklų, dviejų ropelių raudonųjų svogūnų, 100 g skaidraus padažo (vienos citrinos sulčių ir 5 šaukštų aliejaus mišinys).

Marinuotus agurkus supjaustyti šiaudeliais. Į lėkštę sudėti supjaustytą silkę ir sumaišytus su pakepintomis saulėgrąžomis bei moliūgų sėklomis agurkus. Užpilti skaidriu padažu. Svogūnus supjaustyti žiedeliais ir jais papuošti šį skanų patiekalą.

Sluoksniuotos žalių daržovių salotos

Atskirai sutarkuoti burokėlį, morką, obuolį, petražolės šaknį, mažą saliero ropelę, ketvirtadalį mėlynojo kopūsto, susmulkinti krūmelį špinatų. Sluoksniuoti stiklo vazoje, užpilti skaidriu padažu. Norint jį paruošti, reikia išplakti 200 g aliejaus, 200 g citrinų sulčių, truputį cukraus, sojos padažo.