Be tradicinės eglutės, gyvos ar dirbtinės, ar ją pakeičiančios floristinės kompozicijos tampa vis labiau įprasta papuošti ir stalą, lentynas, langus, šviestuvus, kitus būsto kampelius. Duris, langus mėgstama dekoruoti advento vainiku. Nors jis kabinamas paprastai gruodžio pradžioje ir nuimamas po Kūčių, stilizuoti jo variantai gali kabėti tol, kol baigsis šventės.

Vainiką galima nusipinti ir patiems, pavyzdžiui, iš pušies šakų. Pakabinus jį virš stalo svetainėje ar valgomajame, papuošus kad ir raudonai dažytomis plunksnomis, šermukšnio uogomis, o jei labiau prie širdies - sidabriniais ar aukso spalvos blizgučiais, kambarys akimirksniu prisipildys šventės laukimo.

Ant stalo, prie kurio paprastai susiburia visa šeima, galima padėti didelį plokščią indą, o jame sukomponuoti keičiamą, praktišką kompoziciją iš raudonų obuolių, graikiškų riešutų, mandarinų. Jos viduryje galima įstatyti storą žvakę, apjuostą spalvingu kaspinėliu, o tarp vaisių prikaišioti kankorėžių, keraminių ar medinių Kalėdų Senelių, nykštukų ar snaigių. Tiks ir džiovintos apelsinų skiltelės, cinamono lazdelės. Paprasta, pigu, tačiau neabejotinai šventiška.

Ant palangės tiktų pastatyti lempučių ar tikrų žvakučių žvakidę, kuri kurtų šventišką atmosferą ir skleistų jaukumą tamsiais žiemos vakarais. Parduotuvėse galima įsigyti ir eglutės ar angelo formos keraminių, medinių žvakidžių. Prie jų galima priderinti ir angeliukų figūrėles, jais dekoruotas vazas, indelius, vazonėlius.

Vaikai nesitvers džiaugsmu, jei ant šventinio stalo tarp staltiesės klosčių ir indų ras išsislapsčiusius mažyčius linksmus nykštukus. Vietoje nykštukų prie lėkščių galima paberti auksu ar sidabru nupurkštų riešutų, kankorėžių ar jūros akmenėlių, skaidraus stiklo karoliukų. Juk tikrai namuose rasite nutrūkusius karolius.

Stalą papuoš ir įvairios medinės, medžiaginės, stiklinės ar keraminės figūrėlės: Kalėdų Senelio, elnio, angelo, kiškio, avelės, eglutės, papuoštos karoliukais. Puikią nuotaiką sukurs ir prie jų derantys Kalėdų simbolika dekoruoti indai: eglutės formos lėkštelės, dėžutės, dubenėliai, lėkštės ir puodeliai su nuotaikingais kiškių, elnių, senių besmegenių piešinėliais. Taip pat žvakidės, taurės, stiklinės, papuoštos snaigėmis, angelais, varpeliais.

Įvairių dekoro elementų vos už keletą litų galima nusipirkti ir didžiuosiuose prekybos centruose. Pasitelkus fantaziją ir iš jų galima sukomponuoti šventiškas kompozicijas, kurios papuoš mūsų namus ar stalą. Verti dėmesio ir iš natūralių samanų pagaminti mišku dvelkiantys indeliai vaisiams, riešutams, vazonėliui su Kalėdų žvaigžde vadinama gėle puansetija ar raudona amarile.

Šiemet kaip ir ankstesniais metais populiaru dekoruoti eglutę, floristinę kompoziciją, stalą ar namus vienos spalvos puošmenomis. Dažniausiai pasirenkamos tradicinės Kalėdų spalvos - ryškiai raudona, mėlyna, sidabrinė ar auksinė. Tačiau mėgstama ir paprasta balta ar skaidri ledo baltuma.

Dekoratyvinėmis interjero puošmenomis “Shishi” prekiaujanti bendrovė “Interjeras ir gėlės” siūlo eglutę puošti permatomais ar matiniais balto stiklo burbulais, iš plunksnų pagamintais papuošimais, vadinamais angelo sparneliais, tarsi ką tik nuo stogų nukabintais stikliniais varvekliais.

Kitas variantas - namus, eglutę, stalą puošti antikos ir retro dvasia spinduliuojančiais dekoro elementais. Dominuoja gelsvai rausva, blyškiai gelsva, apniukusi aukso spalvos. Žaisliukai gali būti puošti nėriniais, aplikacijomis, aksomu, džiovintomis rožėmis.

Namuose šventinę nuotaiką padeda kurti ir tekstilės dirbiniai - ne tik įprastos kalėdiniais simboliais siuvinėtos staltiesės, staltiesėlės, užuolaidos, bet ir mažytės pagalvėlės. Jos gali būti iš blizgaus šilko, siuvinėtos aukso siūlais arba iš raštuoto gobeleno, marginto eglutėmis, Kalėdų Seneliais, žvaigždėmis. Tokių pagalvėlių galima pamėtyti ant sofos, fotelių, po eglute ar tiesiai ant kilimo.