Paprastai knygose aprašomi ir filmuose vaizduojami XVI-XVIII a. piratai, plaukiojantys dideliais buriniais laivais su gausybe patrankų. Piratų laivas atpažįstamas iš vėjyje plazdančios juodos vėliavos. Jūrose plėšikaujantys piratai dažniausiai parodomi kaip barzdoti vienaakiai ar vienakojai. Tradiciniu piratų ginklu laikomas trumpas kardas. Priklausomai nuo kūrėjo sumanymo, knygos ar filmo veikėjai piratai gali būti tiek atgrasūs kraujo bei pinigų trokštantys tipai, tiek patrauklūs, laisvę mylintys nuotykių ieškotojai.

Šiandien kruizinių ir krovininių laivų savininkus gąsdina kitokie nei aukščiau aprašyti piratai. Tai nėra romantiškai nusiteikusių kūrėjų vaizduotės sukurti piratai. Šiuo atveju kalbama apie globalizacijos amžiaus piratus, kurie ginkluoti automatais AK-47 ir prieštankiniais granatsvaidžiais, plaukioja nedideliais, bet manevringais greitaeigiais kateriais, naudojasi mobiliais telefonais ir kitomis moderniomis ryšio priemonėmis.

Tiesa, šiandieniniai piratai ir ankstesnių amžių piratai nėra tokie skirtingi, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Globalizacijos amžiaus piratai tęsia savo pirmtakų tradicijas grobdami, apiplėšinėdami ir žudydami laivais plaukiančius asmenis. Piratų užgrobti laivai nuskandinami arba suklastojus dokumentus parduodami.

Saugumo specialistų Anne Korin ir Gal Luft teigimu, piratavimas jūrose šiandien yra itin rimta problema. Piratų išpuolių skaičius nuo 1993 m. iki 2003 m. padidėjo beveik tris kartus. 2003 m. laivų savininkai pranešė apie 445 piratų atakas. Remiantis IMB (angl. International Maritime Bureau) informacija, minėtais metais buvo nužudyti arba dingo be žinios 92 jūra keliavę asmenys. Manoma, jog kiekvienais metais piratai padaro žalos už maždaug 16 milijardų JAV dolerių. Už laivo ir įgulos grąžinimą, piratams paprastai mokama nuo 100 iki 500 tūkst. JAV dolerių.

Dideli ir dėl to nemanevringi laivai (pvz., tanklaiviai gabenantys naftą ar dujas) dažniausiai užpuldinėjami tuomet, kai plaukia siaurais kanalais ar sąsiauriais. Pastaraisiais metais piratai aktyviausiai veikia pietinėje Raudonosios jūros dalyje, Pietų ir Pietryčių Azijos pakrantėse. Nestabiliose šalyse piratams dažnai talkina korumpuoti valdžios atstovai ir jūrų uostų darbuotojai. Maždaug pusė visų piratų išpuolių šiandien yra užfiksuojama Indonezijos vandenyse. Labai pavojingu laikomas Somalio pajūris.

Nuo šių metų kovo iki lapkričio prie Somalio krantų buvo pagrobti 25 laivai, įskaitant keletą Jungtinių Tautų laivų, gabenusių humanitarinę pagalbą. Somalio valdžia pati nepajėgi kovoti su piratais, todėl praėjusio mėnesio pabaigoje pasamdė amerikiečių saugos kompaniją TMS (angl. Topcat Marine Security). JAV kompanija įsipareigojo padėti kovoje su piratais.

Jūrose siaučiantys piratai siekia ne vien tik materialinės naudos. Neretai laivus ir jais plaukiančius žmones grobiantys piratai kelia politinius reikalavimus. Pastaraisiais metais didelį susirūpinimą kelia tai, jog piratavimu vis dažniau užsiima su teroristinėmis organizacijomis siejami asmenys.

Piratavimas teroristinėms organizacijoms yra vienas būdų gauti jų egzistavimui būtinas finansines lėšas. Verta pastebėti, jog piratai itin aktyviai veikia tuose geografiniuose taškuose, per kuriuos eina didžiausi naftos ir dujų srautai. Piratams-teroristams blokavus ekonominiu požiūriu svarbų sąsiaurį ar kanalą, pasekmės pasaulinei ekonomikai būtų labai skaudžios. Be to, užgrobtu ir sprogmenų prikrautu laivu teroristai gali atakuoti kurį nors didelį uostą ar stambią naftos perdirbimo įmonę.

2000 m. nedidelė teroristų valtis su sprogmenimis taranavo Adene sustojusį JAV karo laivą „USS Cole“. Tuomet žuvo 17 jūreivių. Taip pat yra užfiksuota nemažai nesėkmingų teroristų bandymų su sprogmenų prikrautais nedideliais laiveliais įvykdyti savižudiškus išpuolius.

Teroristai, veikdami išvien su kriminalinio pasaulio atstovais, gali būti labai pavojingi. Šiuo atveju svarbu įsisamoninti, jog didžiųjų jūrinių naftos ir dujų kelių apsauga yra ne vienos valstybės, bet visos tarptautinės bendruomenės rūpestis. Lietuva pagal savo galimybes taip pat turėtų prisidėti prie kovos su piratais ir reaguoti į piratų-teroristų keliamas grėsmes.