Skubės pas sužeistus ir sunkiai sergančius gyvūnus

Nors Lietuvoje tai pirmasis greitosios pagalbos augintiniams automobilis, kitose šalyse tokia paslauga veikia jau seniai, o vieną iš artimiausių pavyzdžių galima sutikti Vokietijoje. Pamatęs šį pavyzdį, P. Morkūnas nutarė įgyvendinti skubios pagalbos augintiniams idėją ir Lietuvoje. Anot jo, greitosios pagalbos iškvietimas augintiniams veiks tokiu pačiu principu, kaip iki šiol veikė ir žmonėms.

Veterinarijos gydytojas pastebi, jog idėja lietuviams pasirodė neįtikėtina: pasidalinęs greitosios veterinarinės pagalbos vaizdo įrašu, P. Morkūnas sulaukė skambučių, kuriuose jo buvo klausiama, ar tai – ne pokštas, todėl jam teko įrodinėti, jog paslauga veiks iš tikrųjų.

P. Morkūnui tekę anksčiau girdėti apie mobilią kliniką Panevėžyje, tačiau jis pabrėžia, jog tai – skirtingi dalykai. Tai nėra „klinika ant ratų“, o greitosios pagalbos automobilis, pasiruošęs skubiai reaguoti į pranešimus dėl sunkios būklės augintinių. Iškvietus greitąją veterinarinę pagalbą, atvyks specialus, medicininės pagalbos įranga aprūpintas automobilis, kuriame su veterinarijos specialisto priežiūra augintinis keliaus pas gydytojų komandą, informuotą apie sunkios būklės keturkojį pacientą.

„Jei mums blogai, paskambiname į greitąją pagalbą, skambutis užregistruojamas ir išsiunčiama pagalba į namus. Tas pats ir su gyvūnais – mes atvažiuojame paimti sužeisto arba labai sergančio gyvūno. Tačiau nereikėtų painioti: tai nėra veterinarijos gydytojų iškvietimas į namus vakcinavimui ar čipavimui. Vietoje teikiame tik skubiąją pagalbą“, – aiškina P. Morkūnas.
Pirmasis greitosios veterinarinės pagalbos automobilis Lietuvoje

Veterinarijos gydytojo teigimu, idėja kilo ne tik stebint kitų šalių pavyzdžius, bet ir susiduriant su asmeninėmis patirtimis, kuomet kyla sunkumų greitai suteikti pagalbą sunkios būklės gyvūnui.

„Įsivaizduokime namuose moterį su trimis vaikais ir dviem augintiniais – tokių šeimų Lietuvoje juk daug. Suserga jos augintinis, o ir vaikas karščiuoja – kaip dabar į mašiną susidėti visus vaikus, šunis, per visą miestą važiuoti ir ateiti į kliniką? Viskas išsivystė dėl patogumo: tereikia išsikviesti pagalbą, atvažiuojame, paimame gyvūną, atsivežame jį į kliniką. Padarę pirminius tyrimus, iškart skambinam šeimininkei, informuojame, kokia būklė“, – teigia P. Morkūnas.

Tikslas – skubi veterinarinė pagalba visoje Lietuvoje bet kuriuo metu

Nors paslauga kol kas veikia tik Kaune ir tik 8–17 val. darbo dienomis, P. Morkūnas tikisi, jog ateityje greitoji veterinarinė pagalba bus prieinama visoje Lietuvoje ir visą parą. Tiesa, nauja paslauga nėra nemokama. Greitosios veterinarinės pagalbos transportavimo paslaugos Kauno miesto gyventojams kainuos 10 eurų, o gyvūno parvežimas namo po gydymo atsieitų 20 eurų.

„Gal šis žingsnis taps atspirtimi ir kitiems miestams. Pagal savo galimybes, kol kas veikiame tik Kauno mieste. Aplinkinių rajonų neminiu, nes mano tikslas – kad reaguotume greitai, operatyviai, kad nebūtų laukiama valandą, kol iki gyvūno kažkas privažiuos. Tai jau nebebūtų greitoji pagalba. Tam reikėtų turėti kelis ekipažus, kurie budėtų ir galėtų staigiai reaguoti“, – aiškina veterinarijos gydytojas.

Kadangi greitosios veterinarinės pagalbos automobilis į Kauno gatves išriedėjo tik šiandien, apie jo veikimo metu išgelbėtas augintinių gyvybes kalbėti dar anksti. Tačiau P. Morkūnas teigia jau sulaukęs skambučių.

„Greitosios veterinarinės pagalbos automobilis savo darbą pradeda nuo šiandien, nes viskas užtruko, kol įsirengėme. Sulaukėme ne vieno skambučio: žmonės domisi, ar tai tikra, nes kitiems atrodo, jog tai yra kažkas nerealaus. Žmonės sako: va, įsivedėme į telefoną greitosios pagalbos gyvūnams numerį. Iš tikrųjų, tai yra smagu, ir, duok Dieve, tai išaugtų iki visos Lietuvos. Ateičiai būtų toks noras, kad greitoji pagalba būtų pasiekiama visą parą, kad bet kada galėtum ją išsikviesti ir būti ramus dėl savo augintinio. Nes šiandien, kalbant apie veterinariją ir naktinius budėjimus, spraga yra labai didelė“, – pastebi P. Morkūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)