„Ežere pastebėtas plaukiojantis kilimas“, – tokie žodžiai lydi it virusas išplitusį „LADbible“ vaizdo įrašą, kurį, tikriausiai, anksčiau esate matę ir jūs. Tik tada dar turbūt nesusimąstėte, jog į ežerą įlipęs „dredų kilimas“ – keturkojė kaunietė Hanga, pralinksminusi viso pasaulio internautus. Įrašas vien čia sulaukė beveik 20 milijonų peržiūrų.

Hangos šeimininkė Gintarė pasakoja, jog apie komondorų veislės šunį ji svajojusi ilgą laiką. Dar vaikystėje turėjusi atvirutę su keistos išvaizdos šunimi, iki šiol ją brangina. Kaip ji prisimena, prieš 7 metus jos buvęs šuo „iškeliavo į vaivorykštės šalį“, todėl šeima ieškojo naujo augintinio.

„Kadangi nuo vaikystės turiu išlikusią atvirutę su keistos išvaizdos šuns atvaizdu, nutarėme, jog laikas išpildyt svajones. Per porą mėnesių išsiaiškinau veislės standartus, elgsenos ypatumus, susiradau veisėjus ir leidomės į Vengriją. Aplankius keletą veislynų, radome tai, ko norėjome. Komondorų veislės kalytė Hanga 1300 kilometrų atlaikė be vargo, tik vėliau su automobiliu susidraugaut teko iš naujo“, – pirmąją pažintį su Hanga prisimena Gintarė.

Kaip aiškina Gintarė, komondorų veislės šunys yra bandšuniai. Jie skirti saugoti gyvulių bandas ir ūkius nuo laukinių žvėrių.

Išskirtinis ir labiausiai atpažįstamas šios veislės bruožas – įspūdinga dredų šukuosena. Komondorų kailis yra natūraliai susisukęs ir susivėlęs į tūkstančius virvelių. Jos tankiai dengia ir saugo šunį nuo plėšrūnų dantų ir atšiaurios aplinkos. Komondorai yra tik baltos spalvos, kuri ypač buvo vertinama piemenų. Įsibrovus plėšrūnams, juos lengvai atskirdavo.

Tankus kailis dengia akis: tai natūrali apsauga nuo akinamos saulės kalnuose. Tačiau jie viską puikiai mato ir girdi. Klausa ypač gerai išvystyta. Komondorai yra labai greiti ir judrūs. Atakuoja akimirksniu trenkdamiesi į auką, kai nusprendžia, jog ji kelia rimtą grėsmę. Todėl visi šalia esantys turi elgtis ramiai. Kaip tik dėl to Gintarė vengia susibūrimų ir artimo kontakto su aplinkiniais, kurių dėmesio tikrai netrūksta.

„Išėjus į gatvę, stoja automobiliai, praeiviai fotografuoja, vaikai ir suaugę nori paliesti ir patyrinėti neįprastą kailį“, – sako Gintarė.

Kauno gatvėse praeivių dėmesio neatsiginanti Hanga netrukus atsirado ir internautų dėmesio centre. Gintarė atskleidžia garsiojo „LADbible“ vaizdo įrašo istoriją.

„Vasaros vakarais vedame šunį atsivėsinti į Nemuną. Kol neįmirksta kailis, kailio virvelės yra lengvos, todėl, šuniui plaukiant, jos gražiai išsiskleidžia į šonus. Tai nufilmavau ir įkėliau į savo uždarą grupę. Populiarumas augo kosminiu greičiu. Vaizdeliu dalinosi ir žmonės, ir puslapiai. Įrašas pateko į „LADbible“ ir kitus portalus, kur sulaukė apie 40 milijonų peržiūrų. Buvo parašyta nemažai straipsnių ir reportažų. Visus stebino ir linksmino neįprastas padaras, plaukiantis vandenyje, o daugelis žmonių net neįtarė, kad yra tokia šuns veislė“, – pasakoja Gintarė.

„Hangai labiausiai patinka gainioti kates iš kiemo, vakarais išeiti pasivaikščioti, vasarą atsivėsinti vandenyje ir pasivartyti žolėje. Nors esu veterinarijos gydytoja, Hangos charakteris nėra paprastas, todėl teko dar labiau gilintis į šunų elgesio subtilybes, suprasti šuns kūno kalbą ir auklėjimo būdus. Lietuvoje įprasta šunį auginti kaip vaiką ir išlepinti, ko pasekoje šuo praranda savo tapatybę – jis pradeda dominuoti ir maištauti. Nesiimant veiksmų, tai tampa ydomis ir šuo tampa „kvailu“. Todėl visiems linkiu rasti darną su gamta ir jos gyventojais“, – sako Gintarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)