Vingio parke yra pastatyta dešimt erkių gaudyklių. Kaip „Žinių radijui“ sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, šią paslaugą sostinei padovanojo viena privati bendrovė.

„Dar nežinau, kiek erkių pakliuvo per naktį. Turbūt apibendrinimą darysime po dviejų parų, kaip yra sutarta su produkto tiekėjais. Bet ir ketvirtadienį, tik padėjus tas dėžes, aplinkiniai žmonės, kurie dalyvavo, ant savo kūno jau rado ropojančias erkes. Vingio parkas, kuriame yra daug žalumos, miškų ir žolynų, yra ta vieta, kur potencialiai erkių koncentracija gali būti didelė“, – sakė V. Benkunskas.

Vilniaus vicemeras patikino, kad šia akcija nesiekiama nerealaus tikslo – išgaudyti visų erkių, arba ženkliai sumažinti jų populiaciją.

„Mūsų tikslas yra atkreipti gyventojų dėmesį, kad tokia problema egzistuoja, ir tas mažas parazitas gali sukelti žmogui daug problemų. Vienintelis kelias išvengti erkinio encefalito yra skiepijimasis“, – sakė V. Benkunskas.

Jis neatmetė, kad jei ši priemonė pasirodys efektyvi, dar šį šiltąjį sezoną tikimasi tokias gaudykles pastatyti ir kituose parkuose.

Nedidelė balta dėžė – imituojanti gyvo organizmo veiklą

Vilniaus vicemeras pasakojo, kad ta erkių gaudyklė yra nedidelė balta dėžė su ertme, o dėžės viduje yra sausas minus 78 laipsnių Celsijaus temperatūros ledas.

„Garuojant jis skleidžia CO2, ir taip imituoja gyvo organizmo veiklą, kas ir traukia erkes. Erkės, jausdamos CO2 išsiskyrimą, prie tų dėžių artimiausiose zonose keliauja. Po to jos pakliūna ant lipnios juostos, nuo kurios nebegali pakilti ir išeiti“, – pasakojo V. Benkunskas.

Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didžiausias Europoje

Kaip rašė BNS, iš viso ketinama įrengti 17 erkių gaudyklių Vingio, Pasakų, Jomanto ir Lūžių parkuose. Prie tokių gaudyklių turės budėti ir žmogus.

Iniciatoriai tvirtina, kad erkių populiacijos mažinimas gaudyklėmis yra ekologiškas ir saugus metodas žmonėms, gamtai ir gyvūnams.

Mokslininkai abejoja, ar priemonės bus efektyvios ir padės pritraukti būtent erkes, o ne kitus vabzdžius. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu išlieka didžiausias Europoje.

Šiemet iki liepos pabaigos Lietuvoje erkiniu encefalitu susirgo 99 asmenys – 38 daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, du žmonės mirė.