Įžengiate į prekybos centrą ir jaučiatės pakiliai; tą jausmą sunku apibūdinti: panašu ir į romantišką įkvėpimą, ir į isterijos priepuolį; kvapą užgniaužia, akys blizga, širdis smarkiau plaka, veidas įrausta... Viskas aišku - jus apniko parduotuvių karštligė.

Jungtinių Valstijų mokslininkai rado daug bendrybių tarp patologinio išlaidavimo ir potraukio į svaigalus. Praėjusio amžiaus viduryje Anoniminių alkoholikų draugijų pavyzdžiu ėmė steigtis Anoniminių išlaidūnų draugijos. Vaikščiojimas po parduotuves ne vieną veikia kvaišinamai - padeda atsiriboti nuo problemų, mažina įtampą. Tiesa, už nepaaiškinamos laimės minutes tenka sumokėti - paskui graužia sąžinė. Išlaidavimas - tai aistra. Kaip ir meilė, plyksteli akimirksniu, bet ir užgęsta greitai. Bene svarbiausias ligos pirkinėti požymis - nuolatinis pinigų trūkumas. Jie išmetami kaip į balą - paikiems pirkiniams, kurie, racionaliai svarstant, nei reikalingi, nei dovanoti tinkami.

Sustokite! Susiimkite! Paėjėkite toliau nuo prekystalių, giliai įkvėpkite, suskaičiuokite iki dešimt ir galbūt prisiminsite, ko iš tikrųjų atėjote. Traukite iš kišenės būtinų įsigyti prekių sąrašėlį. Vadovaukitės tik juo!

1. Pažvelkite tiesai į akis, bent pamėginkite. Prisipažinkite, kad turite rimtą problemą.

2. Niekada neapsispręskite ką nors įsigyti pasklaidę reklaminį lankstinuką ar išklausę pardavėjo įkalbinėjimų. Reklama - menas aptemdyti žmogui sąmonę, kol tas atvers piniginę.

3. Traukite į parduotuvę su šeima ar patikimu bičiuliu, kad turėtumėte su kuo pasitarti dėl pirkinių. Kai pardavėjas ir vėl bandys jums įpiršti „tiesiog būtinų daiktų", leiskite suprasti, kad nemokamo patarėjo vieta šalia jūsų jau užimta.

4. Nesinešiokite labai daug pinigų, neva vildamiesi, kad pasitaikys kas nors nepaprasta. Dėkite į piniginę tik tokią sumą pinigų, kurie nepadarys žalos šeimos biudžetui.

5. Teneapsuka jums galvos žinia apie šventines nuolaidas, įsigykite tik tų prekių, už kurias nebūtų gaila pakloti ir visą kainą.

6. Nepirkite to, kas įvardijama kaip „Stulbinama naujiena". Tai reiškia tik stulbinamą kainą, o ne kokybę.

7. Patikusį daiktą įvertinkite atsižvelgdami į visą savo garderobą, o nusižiūrėtą niekutį - į namų interjerą. Sutramdykite impulsą pirkti nepaprastą prekę todėl, kad ją jau įsigijo 99,9 proc. jūsų miesto gyventojų.

8. Kovokite su pagunda pirkti iškart 7 poras kojinaičių ir 15 tūbelių kremo. Tikitės, kad po to visus metus nereikės kvaršinti galvos dėl dovanų draugams ir bendradarbiams? Vis dėlto nederėtų pirkti iškart didelio kiekio dovanų. Jos parenkamos konkrečiam žmogui ir konkrečiai progai.

9. Viršutinius drabužius verčiau palikite automobilyje. Kai žmogui karšta, protas prasčiau veikia. Būtent tokios būklės dauguma ryžtasi pirkimo beprotybėms. Juk manijos pirkti požymiai, be kita ko, - įraudęs veidas ir gausus prakaitavimas.

Parduotuvių maniakų garbės lenta

Tarp žymiausių pirkinėtojų - velionė princesė Diana. Ji turėjo aistrą baltoms palaidinėms. Jos namuose driekėsi dešimties metrų drabužinė, kurioje kabojo trys šimtai tokių palaidinukių. Kiekvieną kartą ledi Di pati išsirinkdavo, kurią apsivilkti.

Jacqueline Kennedy Onassis galėjo per valandėlę iššvaistyti kelis šimtus tūkstančių dolerių.

Cameron Diaz neslepia kenčianti dėl nenumaldomos traukos vaikščioti po parduotuves ir šluoti viską iš eilės. Namie aktorė į pirkinius net nežvilgteli, ištisas savaites jie guli neišpakuoti. Diaz neatsimena, ką pirko, todėl neretai dar kartą įsigyja tokį pat daiktą.

Celine Dion apsipirkti važiuoja "Rolsroisu". Vien todėl, kad šio automobilio didžiausia bagažinė. Užvis mieliausiai ji perka avalynę. Dion kolekcijoje - apie tris tūkstančius porų, beveik po aštuonias kiekvienai metų dienai.

Britney Spears artimieji įsitikinę: jeigu paliktų ją vieną gerai valandai, ji prašvilptų ištisą dvarą. Kartą taip ir nutiko: Britney susišlavė septynias poras Gucci batų, keturias Tiffany grandinėles, penkias rankines, keturis maudymosi kostiumėlius ir penkerius akinius nuo saulės.

Kad ir kaip keista, pirkimo rekordininkai - vyrai. Žinomas švaistūnas Eltonas Johnas sykį per dieną paklojo milijoną dolerių. Per pastaruosius kelerius metus už drabužius, papuošalus ir nekilnojamąjį turtą jis sumokėjo per dvidešimt milijonų svarų sterlingų.

Tačiau ir jį pralenkė Mike'as Tysonas. Per keletą viešnagės Didžiojoje Britanijoje savaičių jis supirko beveik visus brangiausius Londono juvelyrinių parduotuvių gaminius. Vienas pirkinys - laikrodis su apyranke, inkrustuota deimantais ir smaragdais - kainavo per pusantro milijono dolerių. Vaikščiojant po kitas parduotuves antra tiek patuštėjo Tysono kišenės.