Senas demokratines tradicijas turinčiose šalyse ideologinės takoskyros susiformavę socekonominiais pagrindais. Politologai pastebi, kad daugelį partinių sistemų Vakaruose supurtė postmodernizmo, kaip ideologijos iškilimas. Tuo tarpu, pokomunistinėse šalyse, taip pat ir Lietuvoje, socekonominiai - ideologiniai lūžiai kol kas nėra ryškūs, jie tik formuojasi.

Tiesa, šiuose savivaldos rinkimuose, remiantis sociologinėmis apklausomis, jau išryškėjo takoskyra tarp kaimo ir miesto rinkėjų. Kaimo rinkėją, ūkininkus atstovauja Valstiečių partija. Lenkų tautinę mažumą atstovauja Lenkų rinkimų akcija.

Bene ryškiausia ideologinė takoskyra tarp "komunizmo - antikomunizmo" arba "Rytai - Vakarai" polių. Pavyzdžiui, Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) savo kampanijoje pabrėžia: "Už europietišką Lietuvą", "Už Lietuvos saugumą", "Už stengimąsi pabėgti nuo rusiškos meškos letenų".

Visos kitos partijos stengiasi visa aprėpti. Šitoks bruožas ypač būdingas naujoms, neparlamentinėms partijoms. Pirmiausia, tai Naujoji sąjunga (socialliberalai). Jie sakosi esą centre, tačiau šitos partijos ideologinės ribos ganėtinai neaiškios - svyruoja tarp liberalizmo ir socializmo.

Socialliberalai orientuojasi į labai platų rinkėjų spektrą - pirmiausia, tuos, kurie nusivylė tradicinėmis partijomis. O žinant tai, kad Lietuvoje pasitikėjimas partijomis ypač žemas, akivaizdu, kad Artūro Paulausko vadovaujama Naujoji sąjunga yra partija, siekianti plataus rinkėjų spektro paramos.

Ko gero, nuosekliausia partija yra Liberalų sąjunga. Tiesa, 1990 m. pradžioje ji buvo linkusi į "laukinį liberalizmą". Pastaruoju metu ji pasuko prie klasikinio XX a. liberalizmo. Jie taikosi labiau į verslininkus, tikinčius, jog rinkos žodis ekonominiuose santykiuose, socialiniame gyvenime yra efektyvesnis negu valstybės įsikišimas.

Centristai būtų laikomi liberalių pažiūrų, tačiau jų programa gana neaiški, miglota. Tai ko gero, rinkėjų apsisprendimui balsuoti už šią partiją ar ne, daugiausia įtakos turės šios partijos asmenybių patrauklumas. Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija turi stabilius savo rinkėjus. Tiesa, LDDP elektotaras ne toks skaitlingas ir disciplinuotas kaip, kad konservatorių partijos. Bet A.Brazausko, kaip grįžtančio pseudomesijo įvaizdis, patrauks dalį rinkėjų.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Tai komentuoja:

Vidmantas Staniulis Centro sąjungos rinkimų štabo vadovas

Juozas Bernatonis A.Brazausko socialdemokratinės koalicijos vienas iš rinkimų štabo vadovų

Bronis Ropė Valstiečių partijos atstovas

Arvydas Vidžiūnas Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) narys