Ir šįkart, kaip paprastai, Kremliaus ir prezidento administracijos valgyklose pasninko meniu pateikiamas nuo lapkričio 28 dienos iki sausio 6 dienos - kaip tik šiuo laikotarpiu Rusų Ortodoksų Bažnyčios tikintiesiems bus adventas.

Pasak V.Chrekovo, maitinimo kombinatas "Kremliovskij" kasdien pateiks valgyklose aštuonis pasninkiškus patiekalus. Iš viso šiuo laikotarpiu Kremliaus darbuotojams bus siūloma apie 40 pavadinimų tokių patiekalų.

Pasninko meniu buvo suderintas su Maskvos patriarchato dvasininkais, pažymėjo V.Chrekovas. Pasninkiški patiekalai kainuos vidutiniškai 30-40 rublių, o kompotas iki 10 rublių.

Pasninko, įvesto dar ankstyvaisiais krikščionybės amžiais, pagrindinis tikslas - žmogaus dvasinis apsivalymas. Todėl pasninkauti - tai atsisakyti ne tik nepasninkiško valgio, bet ir nuodėmingų minčių, pražūtingų potraukių ir įpročių, kad būtų galima švaria širdimi sutikti šv.Kalėdas.

Palyginti su gavėnia, adventas nėra griežtas. Jeigu nepasitaikys kokių nors švenčių, pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį dera valgyti augalinį maistą be aliejaus, o antradienį ir ketvirtadienį - su aliejumi, o jau šeštadienį ir sekmadienį iki pat sausio 2 dienos taip pat ir žuvį. Be to, žuvis leidžiama ir per didžiąsias šventes - Marijos įvedimą į šventyklą (gruodžio 4 dieną), Stebukladario Nikolajaus dieną (gruodžio 19 d.), taip pat per kai kurių kitų šventųjų atminimo dienas.

Griežtai laikomasi pasninko paskutinę savaitę prieš Kalėdas, ir itin griežtai per kūčias - sausio 6-ąją.