DELFI laišką atsiuntęs asmuo panoro likti anonimu, tačiau laiške dėstė esą visam apsaugos darbuotojų kolektyvui aktualias problemas. Pagrindinis laiške įvardytas skundas – pakitęs darbo grafikas.

Teigia, kad darbo sąlygos tapo nepakeliamos

Laiške teigiama, kad prasidėjus VU reorganizacijai, kai kurie skyriai buvo naikinami, kai kurie – įkurti naujai. „Prasidėjo skyrių mažinimas, sujungimas, senų naikinimas, naujų kūrimas“, – teigė vyras.

Jo teigimu, prasidėjus reorganizacijai, iš VU Turto valdymo ir paslaugų centro (TVPC) darbo išėjo nemažai darbuotojų. „Vieni savo noru, kiti buvo priversti tai padaryti, – teigiama laiške. – Žinau ne vieną bylą, kai žmonės ne savo noru buvo išprašyti iš darbo, o vėliau, padavę i teismą, bylas laimėdavo ir gaudavo kompensacijas. Tačiau dauguma išeidavo savo noru, dėl sudarytų nepakenčiamų sąlygų o bylinėtis neturėjo nei noro, nei sveikatos.“

Vyras teigia, kad pastaruoju metu daug pokyčių jaučiama apsaugos darbuotojų kolektyvas. „Vilniaus Universitetas turi „savo“ apsaugos darbuotojus, kurie nėra iš privačių įmonių. Tarp kolegų (apsaugos darbuotojų) jau nuo pat pradžių, kai prasidėjo reorganizacija, sklido kalbos, kad apsauga bus „priduota“ įmonėms, neva vadovybė sakė, kad taip pigiau, – teigė vyras ir pridūrė, kad VU turėjo sudariusi sutartį su privačia įmone, tačiau paskaičiavo, kad savus darbuotojus išlaikyti bus pigiau, todėl įkūrė savą kolektyvą.

Pirmiausia, anot apsaugos darbuotojo, pasikeitė darbo vietų pastovumas. Apsaugos darbuotojai nebeturėjo nuolatinio objekto, jų darbo vieta buvo vis keičiama. „Anksčiau visi turėjo pastovią darbo vietą, t.y. objektą, kuriame turėjo savo darbo vietą. Vasarą darbuotojai buvo keičiami vietomis – „mėtomi“ per postus. Vieną dieną vienam poste, kitą – kitame“, – pasakojo vyras ir tvirtino, kad dėl šių pokyčių ne vienas asmuo išėjo iš darbo.

Rudenį, anot apsaugos darbuotojo, buvo nušalintas apsaugos poskyrio vadovas, dėl kurio kolektyvas stojo mūru. „Visi apsaugos darbuotojai rinko parašus ir jie kancleriui buvo perduoti su prašymu, kad vadovas pasiliktų, tačiau jokio atsakymo negavome nei iš kanclerio, nei iš vadovybės, – pasakojo vyras ir tęsė, kad pokyčių netrūko ir vėliau. – Žiemą prasidėjo naujas etapas. Staiga buvo sugalvota, kad visi darbuotojai (verčiami net tie, kurie turėjo galiojančią dvejų metų pažymą) turi pereiti medicininę apžiūrą. Matyt, su tikslu, kad kažkas nepraeis.“

Vyras tai teigia „neišdegusiu planu“. „Matyt, nepakankamai žmonių išėjo“, – teigė darbuotojas ir pridūrė, kad pastaruoju metu jiems buvo pranešta apie dar vienus pokyčius.

„Visi apsaugos darbuotojai gavo balandžio mėnesio grafikus su „nepakenčiamomis“ sąlygomis. Anksčiau visada buvo pastovūs budėjimai – 7 paros per mėnesį, – teigė vyras ir įvardijo, kad grafikas buvo slenkantis: parą dirbi, trys laisvos. – Bet balandžio mėnuo sudarytas taip: 5 dienas iš eilės dirbi nuo 7 iki 15 val., vėliau dvi laisvos, tada 5 naktis iš eilės dirbi nuo 23 val. iki 7 val. ryto, vėliau dvi laisvos, tada 5 iš eilės dienas nuo 15 iki 23 val., tada dvi laisvos ir vėl nuo 7 iki 15, dvi laisvos ir vėl penkios naktys iš eilės.“

VU darbuotojas
Visi apsaugos darbuotojai gavo balandžio mėnesio grafikus su „nepakenčiamomis“ sąlygomis. Anksčiau visada buvo pastovūs budėjimai – 7 paros per mėnesį. Bet balandžio mėnuo sudarytas taip: 5 dienas iš eilės dirbi nuo 7 iki 15 val., vėliau dvi laisvos, tada 5 naktis iš eilės dirbi nuo 23 val. iki 7 val. ryto, vėliau dvi laisvos, tada 5 iš eilės dienas nuo 15 iki 23 val., tada dvi laisvos ir vėl nuo 7 iki 15, dvi laisvos ir vėl penkios naktys iš eilės.

Darbuotojai apskaičiavo, kad toks grafikas apsunkins jų darbą, nes, pirmiausia į darbą teks vykti kur kas dažniau, o ir darbo dienų kolektyvas suskaičiavo jau ne septynias per mėnesį, o 22. Anot darbuotojo, dirbti bus sunkiau, nesvarbu, kad darbo dienos sutrumpėjo daugiau nei perpus.

„Anksčiau i darbą reikėjo važiuoti 7 kartus, nuo balandžio mėn -22 kartus. Jei skaičiuotume atvykimą ir išvykimą, tai net 44 kartus per mėnesį vietoj ankstesnių 14, – skaičiavo VU darbuotojas. – Bendraujant su kolegomis supratau, kad dauguma tiesiog išeis „savo“ noru, kadangi sąlygos nepakenčiamos.“

VU: darbo grafikas sudaromas pagal Darbo kodeksą

VU Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys DELFI teigė, kad nėra didelės apsaugos darbuotojų kaitos. Esą nuo sausio mėnesio kolektyve pasikeitė tik vienas asmuo, kuris iš pareigų pasitraukė savo noru.

Pastaruoju metu, anot atstovo, nėra papildomo apsaugos darbuotojų poreikio. Šiuo metu numatytas 87,5 darbuotojų etatų poreikis.

A. Spūdys teigė, kad atskiro VU apsaugos skyriaus nėra, tai VU TVPC dalis. Atstovo teigimu, šiuo metu ir struktūrinė pertvarka nevykdoma, nors tam tikri pokyčiai vyksta. „Palaipsniui diegiamos modernios elektroninės apsaugos priemonės, stiprinama vaizdo stebėsena, diegiamos durų elektroninių spynų sistemos, automobilių parkavimo aikštelėse diegiamos numerių atpažinimo sistemos. Tokiu būdu siekiama geriau valdyti saugumo rizikas ir gerinti paslaugų kokybę. Tuo tarpu fizinės apsaugos poreikis taip pat išlieka aktualus“, – teigė VU atstovas.

DELFI laišką parašęs asmuo teigė, kad kolektyvas piktinasi nauju darbo grafiku, nors E. Spūdys tvirtino, kad darbo grafikas sudaromas atsižvelgiant į darbo kodeksą.

„Apsaugos darbuotojai universitete dirba slenkančiu grafiku laikantis darbo kodekse numatyto darbo ir poilsio režimo. Siekiama užtikrinti tolygų darbo krūvį ir visiems vienodas darbo sąlygas tam, kad būtų išlaikomas darbuotojų budrumas“, – teigiama VU atsakyme.

Ervinas Spūdys
Apsaugos darbuotojai universitete dirba slenkančiu grafiku laikantis darbo kodekse numatyto darbo ir poilsio režimo. Siekiama užtikrinti tolygų darbo krūvį ir visiems vienodas darbo sąlygas tam, kad būtų išlaikomas darbuotojų budrumas.

E. Spūdys nevertino darbuotojo skundo, kad darbo sąlygos esą yra nepakeliamos. „VU visada laikėsi ir toliau laikysis Darbo kodekse įtvirtinto darbo ir poilsio režimo, kuris ypač aktualus apsaugos darbuotojams“, – teigė VU atstovas.

Darbuotojai skundėsi ir anksčiau

2018-ųjų sausį į DELFI kreipėsi ir VU garažo darbuotojas. Jis tvirtino, kad jaučia terorą, grasinimus, o naujasis Paslaugų skyriaus vadovas esą piktnaudžiauja užimamomis pareigomis.

Apie sunkias sąlygas VU darbuotojai DELFI kalbėjo ir prieš pusmetį. Tuo metu VU darbuotojai teigė, kad niekas nuo pirmojo viešo skundo 2018-ųjų pradžioje nepakito, darbuotojai esą spaudžiami patys trauktis iš užimamų pareigų.

Praėjusių metų pradžioje universiteto darbuotojai aiškino nebegalintys tylėti ir ramiai stebėti, kaip naujai priimti į darbą administracijos vadovai neva grasindami ir įvairiais būdais terorizuodami darbuotojus vykdo VU reorganizaciją. Kritikos strėlės iš jų skriejo Turto valdymo ir paslaugų centro direktoriui Rokui Baliukovui, Paslaugų skyriaus vadovui ir vyr. specialistui teisės klausimais Evaldui Raistenskiui.

„Neteisėtai mažinant išeitines kompensacijas, pažeidinėjant įstatymus, šantažuojant, grasinimais VU garažo darbuotojus buvo ir yra bandoma priversti „savo noru“ atlaisvinti darbo vietą kitiems asmenims. Jie verčiami tylėti apie naujų vadovų vykdomus neteisėtus veiksmus ir veiklas.

Darbuotojai buvo kviečiami po vieną į pokalbius, jiems buvo liepiama savo noru trauktis iš užimamų pareigų sutinkant su žeminančiomis sąlygomis. Nesutikus buvo grasinama įvairiais patikrinimais, teigiama, kad bus surasti „reikalingi kabliukai“, dėl kurių jie bus vienaip ar kitaip išmesti iš darbo be jokių išeitinių kompensacijų“, – laiške DELFI rašė besikreipusieji.

VU sureagavo į tokį skundą ir pradėjo tyrimą.

Apie ankstesnį darbuotojų skundą skaitykite čia.