„Šiandien įvyko bylos nagrinėjamas iš esmės – prokuroras pagarsino kaltinamąjį aktą, apklausti du specialistai – Marius Laurinavičius ir Arvydas Anušauskas“, – BNS sakė Klaipėdos apylinkės teismo atstovė spaudai Olga Sadovskaja.

Pasak jos, kaltinamasis V. Titovas parodymus pateikė raštu, jie pagarsinti per posėdį.

Kitas teismo posėdis įvyks balandžio 4 dieną, per jį bus pagarsinta bylos medžiaga ir pradėtos baigiamosios kalbos.

V. Titovui pateikti kaltinimai dėl mirusiojo atminimo paniekinimo, kurstymo prieš tam tikrą žmonių grupę ir viešo pritarimo SSRS nusikaltimams ar jų neigimo.

Tyrimas dėl politiko veiksmų pradėtas pernai liepą, kai V. Titovas diskusijoje dėl A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo pareiškė, jog partizanų vado iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkst. piliečių ir vaikų, o jis pats asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius.

Bylą teisme nagrinėja teisėja Violeta Balčiūnienė.

Nukentėjusiąja byloje pripažinta partizanų vado dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė į posėdį neatvyko. Ji raštu paprašė teismo nagrinėti bylą jai nedalyvaujant, nes „niekšiškas Titovo siekis apjuodinti, paniekinti” tėvo atminimą sukelia jai daug moralinio skausmo, atsiliepiančio ir sveikatai, pranešė naujienų portalas atviraklaipeda.lt.

V. Titovas tvirtino, kad ne iki galo suprato kaltinimo esmę ir su juo nesutinka.

Politikas sako, kad kalbėdamas apie A. Ramanauską-Vanagą rėmėsi sovietų teismo sprendimu, tačiau istorikai pabrėžia, kad tai buvo politinė sufabrikuota byla, o tiriant partizanų veiklą negalima remtis vien jų budelių, KGB, bylomis.

Kaip specialistas teisme pasisakęs Seimo narys, istorikas A. Anušauskas teigė, kad tariamai nužudytų 8 tūkst. žmonių skaičius atsirado iš sovietiniam teismui pateiktos KGB pažymos, bet pats teismas partizanų vadui priskyrė tik dviejų žmonių sušaudymą, karo lauko teismus beveik dešimčiai asmenų ir dar kelis epizodus.

„Apie aštuonis tūkstančius jokių kalbų nėra, bet byloje ir nuosprendyje liko ta KGB pažyma su 8 tūkst.″, – portalas citavo A. Anušauską.

Pasak jo, A. Ramanauskas-Vanagas siekė, kad karo lauko teismai vyktų itin preciziškai, kad jų taisyklės būtų kuo griežtesnės ir apsunkintų vienasmeniškų sprendimų priėmimą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra paskelbęs, kad savo pasisakymais V. Titovas sulaužė tarybos nario priesaiką.

Nesulaukęs balsavimo dėl apkaltos jis atsistatydino iš Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos, bet vėl į ją išrinktas per kovą vykusius savivaldos rinkimus.

Nepriklausomoje Lietuvoje teismas reabilitavo A. Ramanauską-Vanagą, po mirties jam suteikti aukščiausi valstybės apdovanojimai.