"Žinau, kad Marshmallow ir Yamui visai patiks išdidžiai vaikštinėti po saulėtąją Kaliforniją, prisimenant tas šaltas dienas Minesotoje", - sakė G.W.Bushas, šalia kurio per tradicinę, prieš Padėkos dieną rengiamą malonės suteikimo kalakutui ceremoniją, stovėjo viceprezidentas Dickas Cheney.

"Malonės suteikimo kalakutui pareiga nėra tokia, kad vertinčiau ją nerūpestingai", - pridūrė prezidentas.

Pasak G.W.Busho, vardai kalakutams buvo išrinkti per "nacionalinius rinkimus" Baltųjų rūmų interneto svetainėje. "Galiausiai rinkėjai nusprendė. Rinkimai buvo atkaklūs. Galima sakyti, beveik lygiosios", - pasakojo jis.

Ceremonijai buvo atrinktas Marshmallow, kurio vardas reiškia suflė iš kukurūzų sirupo. Jo prižiūrėtojui bandant ant stalo sutramdyti 16,8 kg sveriantį paukštį, D.Cheney stovėdamas šalia šypsojosi.

Atsarginis kalakutas Yamas, pavadintas žodžiu, reiškiančiu batatus, iš kurių gaminamas tradicinis garnyras prie kalakutienos, buvo pagerbtas jam nedalyvaujant.

Padėkos diena švenčiama paskutinį lapkričio ketvirtadienį, ir šiemet tai bus lapkričio 24-oji.

Pastaruosius 15 metų prezidento malonę gavę kalakutai būdavo siunčiami į Frajing Pan Parką ("Keptuvės parką") Virdžinijoje, bet Marshmallow ir Yamas iškeliaus į saulėtąją Pietų Kaliforniją ir visą likusį savo gyvenimą, kol nugaiš dėl natūralių priežasčių, praleis išties stilingai - Disneilende prie Los Andželo. Per Padėkos dienos paradą jie čia "eis" garbės maršalų "pareigas".

"Marshmallow ir Yamas truputį skeptiškai vertino perspektyvą vykti į vietovę, pavadintą Frajing Pan Parku, - juokavo G.W.Bushas. - Ir aš jų dėl to nekaltinu".

Gyvūnų teisių gynimo organizacija "People for the Ethical Treatment of Animals" (PETA) pateikė peticiją G.W.Bushui, kurioje ragino nebesiųsti išgelbėtų kalakutų į Frajing Pan Parką, kur, pasak jų, paukščiai gaišta dėl nesirūpinimo ir prastų sąlygų.

Padėkos dieną amerikiečiai tradiciškai stengiasi praleisti tėvų namuose. Šia proga paprastai kepamas kalakutas, valgomas su spanguolių padažu, taip pat patiekiami kukurūzai, ryžiai, batatai (saldžiosios bulvės) ir moliūgų pyragas.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose pradėta švęsti 1621 metais, kai pirmieji imigrantai po itin sunkios pirmosios žiemos sulaukė gausaus derliaus, kuris leido jiems išgyventi kitą žiemą. Už tai jie padėkojo Dievui ir juos pamokiusiems indėnams.

Tuometinis gubernatorius Williamas Bradfordas paskelbė, kad visi kolonistai ir indėnai kasmet minės Padėkos dieną.

Bėgant metams paprotys padėkoti nuėmus derlių vis labiau įsigalėjo, o 1789-aisiais prezidentas George'as Washingtonas paskelbė šią dieną valstybine švente.

1863 metais A.Lincolnas nustatė, kad Padėkos diena turi būti švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį.

Daugumai amerikiečių ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti Kalėdų dovanos.