Joms pritaria ir vadovai. Rugsėjį kilus vajui dėl sveiko maitinimo švietimo įstaigose, buvo perkamos brangios receptų knygos, sudarinėjami specialūs meniu, dirbo dietologai. O štai dabar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija parengė patiekalų receptūras. Jomis nemokamai gali naudotis šalies ugdymo įstaigos – bendrojo lavinimo mokyklos, organizuodamos vaikų mitybą. „Gimtasis...“ domėjosi, kas pasikeitė mokyklose nuo mokslo metų pradžios, kai maitinimas buvo vertinamas prieštaringai – net tėvai ėjo į mokyklas žiūrėti, kuo čia jų atžalas maitina.

Vaikai – ne eksperimentiniai triušiai

Kriaunų pradinei vadovaujanti Stasė Idienė sakė žinanti apie naujas rekomendacijas, tačiau jomis nesinaudoja. „Mes esame patvirtinę valgiaraščius rugsėjį. Juos pritaikėme mokiniams, darželiui. Maisto ir veterinarijos tarnyba patvirtino, naudojamės jais iki šiol“, – sakė S. Idienė. Ji taip pat patikino, kad jokių nusiskundimų dėl maisto mokykla nėra sulaukusi. Anot pašnekovės, tą patį maistą valgo visi: mokinukai, mokytojai, kiti darbuotojai, užsukantys į mokyklos valgyklą pavalgyti iš netoliese esančių bendrovių.

„Taigi virėjų darbu esame patenkinti, o išvada, sakyčiau, yra tokia – nereikia pjauti šakos, ant kurios sėdime. Viską daryti proto ribose. Kaipgi vaikui galime duoti maistą, kurio nevalgome patys, vaikai – ne eksperimentiniai triušiai. Fantazijos bei kūrybiškumo turi ir mūsų virėjos, tad mums jokių rekomendacijų nereikia“, – svarstė pedagogė. Nors vaikai, jos žodžiais, gali išsidirbinėti, nevalgyti, bet per susirinkimą niekas jokių pretenzijų neišsakė.

S. Idienės teigimu, tiekiamas maistas yra įvairus – ir mėsa, ir troškiniai, ir viskas, ką dauguma kasdien valgo. „Bet mes neturime konvekcinės krosnelės. Geriau tegu ministerija skiria pinigų savivaldybėms, o ne rekomendacijas rašo. Mes ir patys galime valgiaraščius paderinti, lanksčiai į viską žiūrime“, – sakė S. Idienė.

Net tėvai patikrino

Obelių gimnazijos direktorė Neringa Ragelienė taip pat žino apie naujas rekomendacijas.
„Tačiau aš labai džiaugiuosi savo gimnazijos virtuvės vedėja. Ji myli savo darbą ir sugalvoja puikių receptų. Mums tos bėdos, kad vaikai nevalgytų, nebuvo. Ką virtuvė sugalvodavo, viskas tikdavo. Net tėveliai, rudenį prisižiūrėję reportažų per televiziją, buvo užsukę į valgyklą ir džiaugėsi“, – sakė gimnazijos vadovė. Ji pastebi, jei vaikams kas nors nepatinka, jie ir nevalgo, o virėjos keičia, derinasi prie mokinių norų. „Mūsų sveikatos specialistė nunešė į virtuvę naujų rekomendacijų receptus. Žinau, vieną padažą pritaikė. Pagamino“, – sakė N. Ragelienė, tačiau ji abejoja, ar verta ką nors radikaliai pagal siūlomas rekomendacijas keisti.

„Naujas meniu vaikams tapo įprastas. Nors, aišku, visada gerai, kai yra iš ko rinktis. Bet ir įdirbis jau yra. Virtuvėje dirbantys žmonės ir taip išbalansuoti, nauji receptai rugsėjį jiems buvo iššūkis. Todėl keisti meniu mokslo metų viduryje kažin ar verta. Aš pati nuolat stebiu, kaip vaikai valgo, ir matau – dabar viskas nusistovėjo“, – svarstė N. Ragelienė.

Ministerija bendrauja su restoranų receptų kūrėjais

SAM savo informaciniuose pranešimuose teigia, „kad šie nemokami ir viešai prieinami receptai – viena iš pagrindinių pasirinkimo galimybių ugdymo įstaigoms ir, galima sakyti, kelrodis, rūpinantis vaikų mityba“.

„Niekam ne paslaptis, kad yra išties nemažai vaikų bei pacientų maitinimo problemų, tad džiugu, kad ši asociacija, vienijanti virtuvės šefus, dietologus ir kitus mitybos ekspertus, parodė didžiulę iniciatyvą ir neatlygintinai parengė patiekalų receptus bei gamybos aprašymus, kuriais šalies ugdymo įstaigos gali naudotis jau dabar“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Norėdama užtikrinti, kad vaikams gaminamas maistas būtų kuo kokybiškesnis, praėjusių metų balandį SAM kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą. Vienas iš šio susitarimo punktų – virtuvės šefų įsipareigojimas parengti receptus, kuriais mokymo įstaigos galės naudoti visiškai nemokamai.

„Tad šis pažadas jau yra įvykdytas, o receptai prieinami kiekvienam, juos galima rasti SAM interneto svetainėje“, – sakė ministras. Jo teigimu, ir toliau bus nuosekliai bendraujama su virtuvės profesionalais, tad artimiausiu metu bus pateikti irgi nemokami ir darželiams bei gydymo įstaigoms viešai prieinami receptai, kuriuos bus galima naudoti organizuojant mitybą šiose įstaigose.