„Šis susitarimas leis išsaugoti šias teises mūsų šalyje gyvenantiems britams, taip pat Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems mūsų piliečiams“, – žurnalistams sakė Ispanijos vyriausybės atstovė Isabel Celaa.

„Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje gegužę vyks municipaliniai rinkimai“, – pridūrė ji.

Vietos balsavimai Britanijoje ir Ispanijoje, vyksiantys atitinkamai gegužės 2 ir 26 dienomis, bus rengiami po JK planuojamo išstojimo iš Europos Sąjungos kovo 29 dieną.

Britų parlamentui anksčiau šią savaitę rekordine balsų persvara atmetus premjerės Theresos May išsiderėtą „skyrybų sutartį“ su Briuseliu, reikšmingai padidėjo tikimybė, kad Britanija paliks bloką nepasiekusi jokio susitarimo dėl būsimų santykių.

Penktadienį paskelbtą dvišalį susitarimą Ispanijos vyriausybė pristatė kartu su kitomis priemonėmis, kuriomis bus mėginama užtikrinti Ispanijoje gyvenančių britų ir Britanijoje esančių ispanų teises, jei JK išstos iš Bendrijos be sutarties.

Ispanija yra populiariausia šalis tarp užsienyje gyvenančių britų – kiek mažiau jų gyvena Prancūzijoje ir Airijoje.

Oficialiai gyvenamąją vietą Ispanijoje deklaruoja šiek tiek mažiau nei 241 tūkst. britų, tačiau daugelis kitų to nedaro. Kai kuriais skaičiavimais, Ispanijoje iš viso gyvena iki 800 tūkst. britų.

Gruodį Europos Komisija taip pat paskelbė, kad ėmėsi tam tikrų priemonių sektoriams, kurie labiausiai nukentėtų nuo vadinamojo „kietojo“ „Brexit“, apsaugoti.

Šių priemonių tikslas yra išvengti kovo 29 dieną galinčio kilti chaoso, dėl kurio kiltų problemų tiek Britanijos, tiek ES piliečiams ir įmonėms, ypač teikiančioms paslaugas finansų, oro susisiekimo ir muitų srityse.