Pagal sutartis, du moduliniai darželių priestatai prie jau esančių darželių turėjo būti pastatyti dar pernai rugsėjį, dar du – sausio pradžioje, tačiau bendrovė, pasak savivaldybės, neįvykdė įsipareigojimų. Sutartys pasirašytos 2017-ųjų pabaigoje.

Sostinės savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad bus „ieškoma būdų, kaip pastatyti priestatus be šios bendrovės“.

„Šiandien jie turėjo pateikti paskutines savo techninio projekto korektūras, bet vėl padarė tai su klaidomis, neįvykdė pastabų, kitų reikalavimų. Tad nematome kito kelio, kaip nutraukti šias sutartis (..). Taip pat ketiname teikti teismui ieškinį dėl žalos atlyginimo, nurašysime visas pagal sutartį esančias banko garantijas“, – žurnalistams kalbėjo P. Poderskis.

Anot jo, sutarčių vertė siekia 4,3 mln. eurų, bendrovės bankinės garantijos, į kurias savivaldybė pretenduoja netesybų atveju, – apie 350 tūkst. eurų.

P. Poderskis tikina, kad sutartys nutraukiamos „dėl nesuvokiamos šios kompanijos nekompetencijos, darbo organizavimo nesugebėjimo, absoliutaus abejingumo Vilniaus miesto problemai ir pačiai sutarčiai“. Savivaldybė, anot administracijos direktoriaus, kelis kart nukėlė galutinius terminus, leido taisyti projektą, tačiau bendrovė šia pagalba nepasinaudojo.

Administracijos vadovas patvirtino, kad savivaldybė kreipsis į Viešųjų pirkimų tarnybą, jog „Litcon“ būtų įtraukta į juoduosius sąrašus. Tai apribotų galimybes bendrovei dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

„Manau, kad tai jiems bus puiki pamoka, kaip derėtų vykdyti sutartis ir prisiimtus įsipareigojimus“, – sakė jis.

Taip pat ketinama kreiptis į teismą dėl žalos, patirtos nuomojant papildomas patalpas, skelbiant naujus konkursus, už papildomas darbo valandas, kompensacijas tėvams.

„Manau, kad banko garantijos, kuri buvo įvardinta, nepakaks visiems nuostoliams padengti, turbūt teiksime ir papildomą ieškinį“, – kalbėjo P. Poderskis.

Vilniaus administracijos vadovas tvirtino, kad trys iš keturių modulių pagaminti „Litcon“ subrangovų – tikimasi rasti galimybių bendradarbiauti su jais.

Nauji moduliniai darželiai turėtų būti pastatyti prie lopšelių-darželių „Gabijėlė“ (Gabijos g. 1, Pašilaičiuose), „Atžalėlės“ (Antakalnio g. 74, Antakalnyje), „Gintarėlis“ (Didlaukio g. 35, Baltupiuose) ir „Medynėlis“(A. P. Kavoliuko g. 5, Karoliniškėse). Juos turėjo lankyti apie 400 vaikų.

Vilniaus miesto savivaldybė pastaruoju metu sulaukia kai kurių tėvų kritikos, kad jų vaikai dar vasarą buvo priskirti į grupes naujuose moduliniuose darželiuose, tačiau pačių darželių nėra.

P. Poderskis sako, kad tėvai buvo įspėti, jog vaikai galės lankyti darželius tik, kai šie bus pastatyti. Anot jo, eilėje laukiantiems vaikams pasiūlytas „vienokas ar kitoks sprendimas“.

„Tai nemaloni situacija tiek mums, tiek vaikams. Mes norime dar kartą labai atsiprašyti. Norime pastebėti, kad iš savo pusės ėmėmės visų priemonių mažinti šią naštą: buvo pertvarkytos esamų darželių patalpos, išnuomota papildomų patalpų kai kuriuose rajonuose, kad galėtumėme sutalpinti dalį vaikų, laukiančių eilėje“, – kalbėjo jis.

Administracijos vadovas teigė, kad netrukus turėtų būti atidaryti du kitų rangovų moduliniai darželiai: vasarį – Fabijoniškėse esantis „Vandenis“ bei kovą – „Strazdelis“ Karoliniškėse.

„Litcon“: savivaldybės veiksmai – rinkimų triukas

„Litcon“ teigia, kad moduliniai darželiai baigti gaminti ir savivaldybės atstovai galėjo tuo įsitikinti, nes patys lankėsi gamykloje, o savivaldybės veiksmus vadina rinkimų triuku.

„Negalime jų pristatyti į vietą tik dėl savivaldybės kaltės. Savivaldybė neatlieka veiksmų, kuriuos būtina atlikti prieš pristatant modulinius pastatus: nepriveda inžinerinių tinklų, neatlieka esamų darželių pamatų stiprinimo darbų. „Litcon“ yra savivaldybei parašiusi daugybę pranešimų, kuriais ragina imtis veiksmų“, – komentare BNS nurodė bendrovė.

Pasak „Litcon“, savivaldybei pateiktas planas, jog atlikus „jiems priklausančius veiksmus“, darželiai būtų pastatyti gegužės mėnesį.

„Deja, aiškėja, kad savivaldybės administracijai šių darželių tiesiog nereikia – jie nedarė absoliučiai nieko, kad jie atsirastų. Maža to, dar 2018 metų lapkričio 30 dieną pasitarimo metu savivaldybės administracijos direktorius aiškiai pareiškė, kad jiems aktualu, tik jeigu darželiai bus pastatyti iki rinkimų, o po rinkimų darželių nebereikia“, – teigiama komentare.

Bendrovė taip pat žada kreiptis į teismą.

„Tai rinkiminis triukas, kai bandoma savo neveiksnumą suversti ant kitų. „Litcon“ su partneriais į šį projektą investavo dideles sumas, todėl rengiamės teisme įrodyti, kad savivaldybė yra absoliučiai neteisi“, – sako įmonės atstovai.

„Litcon“ su kitomis įmonėmis 2016-aisiais buvo patekusi į Konkurencijos tarybos akiratį dėl galimų kartelinių susitarimų sostinės mokyklų ir darželių atnaujinimo konkursuose, tačiau pernai nuspręsta tyrimą nutraukti nenustačius draudžiamus veiksmus patvirtinančių įrodymų.

Tyrimas atliktas kilus įtarimui, kad bendrovės „Irdaiva“, „Panevėžio statybos trestas“ (PST), „LitCon“, „Infes“, „Dzūkijos statyba“, „Kaminta“, „Ekstra statyba“ ir „Statybų kodas“, 2013–2015 metais dalyvaudamos viešuosiuose pirkimuose galėjo derinti savo veiksmus, nustatyti kainas, numatyti pirkimų laimėtojus, pasidalyti rinką ir taip apriboti konkurenciją.