Pranešime teigiama, kad pirmadienį Teisingumo ministerijoje įvyko atranka, kurioje dalyvavo du pretendentai. Kas buvo kitas kandidatas, viešai neskelbiama.

„Pravieniškėse būtina atlikti įstaigos reorganizaciją, didinti pareigūnų skaičių ir gerinti jų kompetencijas, galbūt atsisakyti kai kurių netinkamai ir galimai neskaidriai savo pareigas atliekančių darbuotojų“, – sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Pirmadienį taip pat nuspręsta, kas vadovaus Laisvės atėmimo vietų ligoninei – konkursą laimėjo Ramūnas Šilobritas, šiuo metu einantis Vilniaus miesto 3 policijos komisariato viršininko pareigas. Šioje atrankoje dalyvavo trys pretendentai.

E. Jankevičius sako, kad naujiems įkalinimo įstaigų vadovams bus keliami reikalavimai skaidrinti bausmių vykdymo sistemą.

„Laisvės atėmimo vietų ligoninėje būtina centralizuoti sveikatos priežiūros sistemą“, – sakė ministras.

Vadovaujantis Korupcijos prevencijos įstatymu, atranką laimėjusių asmenų kandidatūros bus pateiktos patikrinti specialiosioms tarnyboms.

Pravieniškių pataisos namų vadovo konkursą laimėjęs D. Sušinskas pastaruoju metu laikinai vadovavo įstaigai, iki tol ėjo direktoriaus pavaduotojo pareigas. Į Pravieniškes iš Alytaus jis atvyko dirbti tuo metu, kai čia siautėjo šiuo metu teisiamas „Pravieniškių mafijos“ nusikalstamas susivienijimas, įtariama, tuo metu Kriminalinės žvalgybos pareigūnas veikė kartu su pavojingais nusikaltėliais, taip pat prekiavo narkotinėmis medžiagomis.

Šią vasarą buvo kilęs skandalas, kai Pravieniškėse nuteistieji surengė „Jūros šventę“ – D. Sušinskas teigė, kad ji neįvyko, o kai kurie nuteistieji tik pasipilstė vandeniu, bet greitai buvo sureaguota ir užsuktas vanduo. Tuo metu DELFI paviešinti vaizdo įrašai iš pataisos namuose surengtos egzekucijos parodė visai ką kitą. Vos tik išvydęs šiuos įrašus teisingumo ministras sakė, kad jeigu pasitvirtins jų autentiškumas (o jis pasitvirtino), tuomet pataisos namų direktoriaus D. Sušinsko žodžiai yra „akivaizdus melavimas visuomenei ir valstybei į akis ir tokie žmonės mūsų sistemoje nedirbs“.

Kas daugybę metų vyko Pravieniškėse, kaip į įvykius reagavo D. Sušinskas ir kiti įkalinimo įstaigos darbuotojai, kas daugybę metų vyko „bachūrų“ valdomuose pataisos namuose, kaip zonoje daromi nusikaltimai buvo slepiami po garsiojo televizijos projekto „Chorų karai“ vėliava, kaip užversti pačio baisiausio gyvenimo puslapį ir iki šiol neskelbtus faktus apie gyvenimą zonoje skaitykite DELFI spec. korespondento Dainiaus Sinkevičiaus knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“.

„Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei, – sako DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė. – Dar labiau sukrečia, kad aprašomi įvykiai ir herojai yra tikri ir jie yra visai šalia mūsų. Ir dauguma jų – visiškai jauni vaikinai, už grotų patekę pirmą kartą ir dar būdami nepilnamečiais.“

Knygą „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ galima įsigyti knygynuose, prekybos centruose ir internetu – paspaudus šią nuorodą.

„Pravieniškių mafija“ – daugiau kaip šešerius metus pataisos namuose veikęs itin pavojingas nusikalstamas susivienijimas, kurį sudarė teisėsaugai gerai žinomi asmenys iš pavojingų organizuotų nusikalstamų grupuočių. Susikūrę kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles grupuotės nariai zonoje perėmė valdžią – jiems pakluso ne tik kiti kaliniai, bet ir pataisos namų darbuotojai.