Apdovanojimus jau septintą kartą organizuoja tarptautinis lietuvių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, vienijantis daugiau nei 1500 po pasaulį išsibarsčiusių tautiečių, skelbiama pranešime spaudai. Pasak tinklo direktorės Kotrynos Stankutės-Jaščemskienės, šiais metais renginys dar labiau išsiplėtė: laukiama 400 svečių iš daugybės pasaulio šalių, o už įvairias su Lietuva susijusias iniciatyvas nominuoti 25 pasaulio lietuviai ir mūsų valstybės draugai iš 13 šalių. Šiuos žmones atrinko speciali vertinimo komisija, kurią sudaro „Global Lithuanian Leaders“ valdybos narė Ingrida Elijošiūtė, LRT Generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, LR Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento vadovas Marijus Gudynas, ankstesnių apdovanojimų laureatai Linas Mažutis ir Darius Vaškelis. Komisijai pirmininkauja verslo teisės biuro „Triniti“ Vadovaujantysis partneris Linas Sabaliauskas.

Šiemet „Globalios Lietuvos apdovanojimai“ bus teikiami šešiose kategorijose. Užsienio reikalų ministerija tradiciškai skirs apdovanojimą „Už viso gyvenimo nuopelnus“. Laureatas laikomas paslaptyje, tad tik ceremonijos metu paaiškės, kam užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius įteiks simbolinę skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtą statulėlę.

Kitą apdovanojimų tradiciją pratęs Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Netrukus lrt.lt puslapyje visi bus kviečiami viešai balsuoti už pasaulyje Lietuvos vardą labiausiai garsinantį tautietį, o ceremonijos metu Nacionalinio transliuotojo atstovas pristatys visuomenės išrinktą laureatą.

Kategorijos „Už pasaulines inovacijas Lietuvai“ laureatą paskelbs pagrindinio partnerio „Euroapotheca“ valdybos narys, Strateginės plėtros direktorius Aurimas Martišauskas. Nominantai – iškilūs akademikai: KTU Socialinių, humanitarinių mokslų bei menų fakulteto dekanas dr. Ainius Lašas, VU Biotechnologijos instituto Biotermodinamikos vedėjas dr. Daumantas Matulis, Artūras Petronis iš Toronto universiteto, taip pat VU EVAF mokslo prodekanas dr. Linas Tarasonis ir Lietuvos banko Tyrimų centro direktorius dr. Povilas Lastauskas, kurie kartu sukūrė VU Kiekybinės ekonomikos bakalauro programą.

Laureatą kategorijoje „Už į Lietuvą atvestas investicijas“ paskelbs personalo atrankos įmonė „Alliance for Recruitment“, aktyviai dirbanti su talentų investuotojams pritraukimu. Nominuoti globalūs lietuviai, mūsų šalyje įkūrę ar prisidėję prie technologijų kompanijų pasirinkimo steigtis Vilniuje: JAV gyvenantis Einaras von Gravrock iš „Cujo AI“, Izraelio litvakas Giora Kaplan iš „Wix“ ir Jurgis Pašukonis, atvedęs danus „Adform“.

Verslo teisės biuras „Triniti“ pristatys iš būrio tarptautinių profesionalų, padedančių Lietuvos įmonėms užmegzti verslo ryšius užsienyje, labiausiai įvertintus asmenis. Tai Lina Bartusevičiūtė, atverianti tautiečiams kelius į Kiniją, Povilas Gudžius, įkūręs Lietuvos verslo asociaciją Dubajuje bei aktyviai dalyvavęs rengiant LR Prezidentės D. Grybauskaitės ir Lietuvos verslo delegacijos vizitą Jungtiniuose Arabų Emyratuose, ir Estijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, ryšių su visuomene ekspertas Vaidas Matulaitis, kartu su vietos lietuviais surengęs išskirtinį Atkurtos Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio paminėjimą Taline ir kitaip prisidėjęs prie mūsų šalies žinomumo didinimo Estijoje.

Daugiausia nominantų kaip ir kasmet subūrė apdovanojimų kategorija, skirta žmonėms, atnešantiems tarptautinę patirtį į Lietuvos regionus. Šiemet šių apdovanojimų tematika ir geografija išties plati. Keturių žvaigždučių svečių namai Telšiuose, laukinei Lietuvos gamtai skirta kelionių agentūra Visagine, pažangus ūkis Raseiniuose, langų JAV rinkai skirta gamykla Šiauliuose, robotikos centras Šilutėje ir pirmojo lietuviško knygyno Panevėžyje atgimimas – visos šios istorijos ir jų herojai išties įkvepia, ir, tikėtina, paskatins sugrįžti į Lietuvos regionus dar daugiau užsienyje esančių tautiečių.

Gruodžio 27-os ryte prieš apdovanojimus „Global Lithuanian Leaders“ taip pat pakvies nominantus ir kitus užsienio bei vietos svečius į „Globalių lietuvių profesionalų forumą“. Trečius metus rengiamas forumas šiemet bus skirtas pristatyti ir aptarti įvairioms pasaulio ir Lietuvos inovacijoms, kartu su pasaulio lietuviais ir vietos institucijų atstovais paieškoti sprendimų aktualiose Lietuvai srityse. Daugiau informacijos apie forumą ir „Globalios Lietuvos apdovanojimus“ bei registracija į renginius – svetainėje www.gllawards.lt.