„Pokalbiuose su mokytojais matome, kad situacija ganėtinai neįprasta, nes padėtimi mokyklose arba atlyginimais mokytojai nesiskundžia (...) Nepasitenkinimas keliamas tose mokyklose, kur nėra rasta sutarimo, nėra pasirašytos darbo apmokėjimo sistemos ar nesudarytos sutartys. Nauja mokytojų apmokėjimo tvarka ir įvedė tą naujovę, kad su kiekvienu mokytoju turi būti sudaryta sutartis. Sutartyje, darbo apmokėjimo sistemoje, turi būti aiškiai numatyta, už ką ir kaip mokytojui yra mokama“, - ketvirtadienį ,,Žinių radijui“ teigė J. Petrauskienė.

J. Petrauskienė priminė, kad šiemet, pirmuoju etatinio darbo apmokėjimo įvedimo etapu, papildomai mokytojų atlyginimams skirta 17,4 mln. eurų, kitąmet papildomai numatyta dar 49 mln. eurų.

„Prieš porą dienų pristatytame mokytojų atlyginimų tyrime matome, kad vidutinis atlyginimo augimas iki mokesčių yra 190 eurų. Žinoma, kiekvieno mokytojo atlyginimas kito skirtingai, priklausė nuo turimo krūvio, kompetencijos ir kvalifikacijos, turimo stažo (...) Mokytojams etatinis apmokėjimas Lietuvoje buvo diskutuotas daugiau nei dešimtmetį, tas modelis, kuris buvo parengtas dabar, jis buvo rengtas kartu dalyvaujant ir mokytojų profesinėmis sąjungomis“, - sakė ministrė.

Streikuojantys mokytojai yra nepatenkinti šiemet įvesta etatinio apmokėjimo tvarka. Tačiau su tuo nesutinka premjeras Saulius Skvernelis, sakąs, kad vykstančiam pedagogų streikui nėra pagrindo. Tuo tarpu opozicijoje esantys konservatoriai kalba apie interpeliaciją švietimo ir mokslo ministrei J. Petrauskienei.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) pirmadienį pradėjo neterminuotą pedagogų streiką. Streikas rengiamas dėl dalies pedagogų nepasitenkinimo naująja etatine apmokėjimo sistema.

Streiką organizuojanti LŠDPS reikalauja įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų. Taip pat - pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

Kaip skelbė ELTA, neterminuotam streikui pirmadienį pritarimą buvo pareiškusios 79 iš 2000 ugdymo įstaigų. Antradienį prie streiko prisidėjo dar šešios mokyklos Vilniuje, Švenčionyse, Raseiniuose, Panevėžio rajone.