Kad nuteistieji spjauna į zonoje taikomas taisykles, paaiškėjo penktadienį Vilniaus apygardos teisme, kuris atvertė sunkiais nusikaltimais kaltinamo „Pravieniškių mafijos“ nusikalstamo susivienijimo baudžiamąją bylą – į teismo posėdį nebuvo atvežtas vienas iki šiol Pravieniškėse bausmę atliekantis nuteistasis.

Teisėjas Ernestas Rimšelis sakė, kad teismas dar posėdžio išvakarėse iš Pravieniškių pataisos namų gavo informacijos, kad prieš dvi dienas nuteistasis Gintaras Žagarnauskas yra apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų, tačiau atsisakė pasitikrinti narkotikų testu. Kad dėl vieno kaltinamojo neatvykimo nežlugtų itin sudėtingos baudžiamosios bylos nagrinėjimas, buvo nuspręsta leisti G. Žagarnauskui procesą stebėti nuotoliniu būdu. Tačiau kaltinamojo elgesys teismui ir kitiems posėdį stebėjusiems teisininkams sukėlė abejonių, ar zonoje esantis nuteistasis ir penktadienį nėra apsvaigęs – vyras sunkiai orientavosi aplinkoje, keikėsi necenzūriniais žodžiais ir per posėdį tiesiog užmigo ant stalo.

Kai teisėjas pastebėjo, kad G. Žagarnauskas miega, bandė jį balsu pažadinti, tačiau šis nereagavo, o kilus sumaisčiai nuteistąjį pažadino šalia jo tvarką turėjęs prižiūrėti pareigūnas. „Pagarbos reikėtų ne tiek teisėjų kolegijai, bet valstybei, kuri pavedė bylą nagrinėti“, – sakė teisėjų kolegijos pirmininkas E. Rimšelis. Jis įspėjo, kad jeigu nuteistasis ir toliau taip elgsis, kaltinamasis sulauks prievartos priemonių ir negalės stebėti teismo posėdžio.

Tuo metu nerišliai kalbėjęs G. Žagarnauskas neigė, kad zonoje svaiginosi kvaišalais: „Toks ir apsvaigimas buvo – tai daktaro buvo išrašyti vaistai“.

Ne ką geriau G. Žagarnauskas atrodė ir po teismo padarytos pertraukos – su Pravieniškėse bausmę atliekančiu nuteistuoju teisėjams nepavyko susisiekti net valandą.

Kad nuteistieji ir toliau svaiginasi skandalų drebinamuose pataisos namuose, patvirtina ir kita Pravieniškėse nutikusi istorija. Dar ketvirtadienį į pataisos namų administraciją kreipėsi valstybės įmonės „Mūsų amatai“ Pravieniškių filialo 2-o sektoriaus gamybos meistras, kuris nurodė, kad du nuteistieji esą nepagrįstai agituoja siuvimo ceche dirbančius kitus nuteistuosius nedirbti.

„Pokalbio metu su 2-ojo sektoriaus administracija vienas iš nuteistųjų paaiškino, kad jo netenkina darbo sąlygos: gamybos bare šalta, nėra galimybės nusiprausti, neaprūpinami darbo priemonėmis ir kt., – DELFI per Kalėjimų departamentą nurodė Pravieniškių pataisos namų administracija. -Kadangi nuteistojo elgesys sukėlė įtarimų, jis buvo patikrintas narkotestu, kuris parodė, kad nuteistasis yra vartojęs psichiką veikiančias medžiagas – metamfetaminą. Jis buvo laikinai izoliuotas, o vėliau išleistas į būrį.“

Bet neramumai nesibaigė – penktadienį, kai teismas pradėjo nagrinėti „Pravieniškių mafijos“ bylą, į darbą neišėjo 9 iš 26 nuteistųjų, dirbančių siuvykloje.

„Apklausus nuteistuosius dėl neišėjimo į darbą priežasčių, paaiškėjo, kad vienas nuteistasis turi laikiną nedarbingumą dėl ligos, o kiti aštuoni nurodė, jog ketina kreiptis į medikus dėl galimų peršalimų – Sveikatos priežiūros tarnybai nurodyta patikrinti, ar nuteistieji tikrai serga, ar tokiu būdu solidarizuojasi su dviem nuteistaisiais, raginančiais nedirbti“, – teigė pareigūnai.

Pataisos namų administracija dėl šio įvykio žada atlikti tarnybinį patikrinimą. Be to, pataisos namų vadovo įsakymu buvo sudaryta komisija, kuri žadėjo apžiūrėti gamybos ceche nuteistiesiems sudarytas darbo sąlygas.

Tuo metu patys nuteistieji teigė, kad jiems neduodami darbo drabužiai, o patalpos, kuriose jie turi dirbti, esą neatitinka higienos normų, nes nėra įrengti dušai ir tualetai.

„Informuojame, kad nenumatyta, jog visose darbo vietose privalomai turi būti dušai ir nuteistieji aprūpinami darbo drabužiais – tai taikoma tik atsižvelgiant į darbo pobūdį, pvz., jeigu darbas susijęs su dulkėmis ar purvu, karščiu ar kitomis ypatingomis sąlygomis – tuomet įrengiami dušai, – nurodė pataisos namai. – Darbo drabužiai taip pat išduodami, priklausomai nuo darbo pobūdžio – siuvėjams nepriklauso darbinis kostiumas, tačiau gali būti išduodamos pirštinės, šlepetės ir kt. Dėl nuteistųjų aprūpinimu darbo priemonėmis ir kitų darbo sąlygų turėtų komentuoti „Mūsų amatai“, mūsų turimais duomenimis, „Mūsų amatai“ Pravieniškių filialo vadovybė darbo sąlygų įvertinimui penktadienį išsikvietė Darbo inspekcijos specialistus.“

Nuo narkotinių medžiagų pastarosiomis savaitėmis Pravieniškėse buvo apsvaigę ir daugiau nuteistųjų.