Mama Vidmantė skundžiasi sąlygomis darželyje ir pabrėžia, kad grupę, kurią lanko jos trimetė dukra, sudaro net 24 vaikai.

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad tokios didelės grupės esą nepažeidžia jokių normų, nors pagal nustatytus reikalavimus, vaikų grupę, kurią lanko vaikai nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios, gali sudaryti ne daugiau kaip 20 vaikų. Savivaldybės atstovų teigimu, faktinis vaikų lankomumas siekia tik apie 65 procentus, todėl kai kuriuose darželiuose grupės ir buvo padidintos.

Mama tai vadina vaikų luošinimu.

Trimetės mama: tokia švietimo politika yra vaikų luošinimas

„Suprantu miesto problemas: auklėtojų trūksta, darželių trūksta, grupės formuojamos didžiulės. Suprantu valdininkų logiką priimti kuo daugiau vaikų, bet kiekvieną vakarą matau savo dukrą, grįžusią iš darželio, ir tokio „ugdymo'“ pasekmes. Kaina yra žvėriška, – DELFI teigia mama Vidmantė ir priduria. – O kur jūs vedate savo vaiką – į darželį ar į tvartelį?“

Trejų metukų dukrą auginanti mama teigia, kad jos dukrai nepasisekė. „Ji viename Vilniaus darželyje turi tą vietą – vieną iš 24 grupėje esančių. Į kai tai panašu jums? Man į tai, kad darželis yra viso labo tvartelis, kur gyvuliukų banda patrepsi kojelėmis, paėda iš dubenėlių ir išbėga į lauką pasiganyti. Manėte, kad darželis yra ugdymo įstaiga? Baikit, nemanau, – kalba mama. – Mano dukros grupėje praktiškai visą rugsėjį buvo daugiau nei dvidešimt vaikų. Taigi, mieli valdžios ponai, norisi paklausti, kaip jūs įsivaizduojate ugdymą tokiai trimečių grupei?“

Mamos teigimu, visą dieną su vaikais dirba auklėtoja ir auklėtojos padėjėja. Kaip įvardija mama, auklėtojos padėjėją tėvai vadina tiesiog šeimininkute. „Ta padėjėja dar nubėga padėti į kitą grupę, nes ten visai nėra padėjėjos. Nes Vilniaus miestui trūksta ne tik auklėtojų, bet ir kitų darželio darbuotojų“, – teigia mama.

Mama Vidmantė pasakoja, kad dažnai 24 mažamečių grupę saugo viena auklėtoja. „Ar jūs išdrįstumėte, būdamas vienas suaugęs, visiems trimečiams įduoti į rankas žirkles, pieštukus ir šakutes be baimės, kad jie išsidurs akis? Ar jūs sugebėtumėte su jais išsiruošti į lauką, kad niekas neperkaistų belaukdamas rūbinėje? Ar jūs pats tokioje didelėje grupėje ir šurmulyje galėtumėte susikaupti atlikti nors kokią užduotį? Trimetis tikrai negali“, – pasakoja mama.

Beje, ji priduria, kad situaciją švelnina auklėtojų profesionalumas, tačiau mamą tai mažai guodžia. „Viena auklėtoja vienu kartu net negali su visa grupe nupiešti saulučių. Aštuoni vaikai piešia vieną dieną, dar aštuoni antrą ir likę trečią. O kur dar valgymas, higienos reikalai, tarpusavio santykiai. Ne tik ugdymas yra problematiškas, kiekviename žingsnyje, kur vaikui reikia dėmesio ir pagalbos, jo trūksta. Galiausiai, vaikas nesijaučia, o ir nėra saugus“, – teigia mama.

Vidmantė tikina, kad jos trimetė dukra namo grįžta pavargusi ir jaučianti dėmesio trūkumą. „Ir čia pasipila ir, pavadinkime, įdomus žodynas, ir pykčio priepuoliai, liūdesys, nerimas, nemiga“, – apie dukros elgesį namuose kalba mama.

Dviejų mažamečių mamos teigimu, toks darželinukų auklėjimas yra ydingas: „Tokia švietimo politika yra vaikų luošinimas, tėvų apgaudinėjimas, kad ugdymo paslauga yra teikiama, ir visiškas pasityčiojimas iš darželio darbuotojų. Šį rugsėjį Vilnius pasitiko su maždaug pustrečio šimto auklėtojų trūkumu, o tokios darbo sąlygos ir tas likusias išvarys iš proto. Taigi neverkite, mamytės, jei negavote vietos darželyje. Jūsų vaikui tai į sveikatą“.

Mama priduria, kad supranta miesto problemas, tačiau, jos teigimu, „dabartinio ugdymo kaina yra žvėriška“.

Pagal nustatytas Higienos normas, trimečių grupę turi sudaryti ne daugiau nei 20 vaikų

DELFI laišką parašiusios mamos dukrai – treji. Pagal Higienos normas, vaikų grupę, kurią lanko vaikai nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios, gali sudaryti ne daugiau kaip 20 vaikų.

Amžiaus grupės ir galimas vaikų skaičius grupėje paskirstytas taip:

grupėse nuo gimimo iki 1 metų amžiaus gali būti ne daugiau kaip 6 vaikai;

nuo 1 iki 2 metų – ne daugiau kaip 10 vaikų;

nuo 2 iki 3 metų – ne daugiau kaip 15 vaikų;

nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau kaip 20 vaikų;

nuo gimimo iki 3 metų – ne daugiau kaip 8 vaikai;

nuo gimimo iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau kaip 10 vaikų;

nuo 1 metų iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau kaip 12 vaikų;

nuo 2 metų iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau kaip 16 vaikų.

Vilniaus miesto savivaldybė: vaikų skaičių padidino atsižvelgdami į lankomumą

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja DELFI teigė, kad kai kuriuose darželiuose vietų skaičius padidintas atsižvelgiant į lankomumą, kuris siekia apie 65 procentus.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atlikti vaikų lankomumo darželiuose tyrimai rodo, kad faktinis vaikų lankomumas siekia tik apie 65 procentus. Atsižvelgiant į tai ir į ilgalaikę stebėseną, kuri patvirtina, kad kasdieninis vaikų lankomumas neviršija Higienos normų reikalavimų, kai kuriuose darželiuose, turinčiuose tinkamas ir erdvias patalpas, vaikų skaičius padidintas“, – teigė A. Kovalevskaja.

Jos teigimu, savivaldybėje siekiama užtikrinti vaikų ugdymo kokybę, todėl nuo rugsėjo net buvo įsteigti papildomi auklėtojų etatai. „Siekiant užtikrinti vaikų ugdymo kokybę bei jų emocinę, psichologinę, socialinę ir sveikatos gerovę, nuo praėjusių metų rugsėjo 1 d. įsteigti papildomi auklėtojų etatai, fizinio lavinimo pedagogo etatas ir auklėtojų padėjėjų, skirtų specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams, etatai. Tokiu būdu kiekvienam vaikui skiriama daugiau dėmesio, gerėja ugdymo kokybė ir pagalba specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams“, – tvirtino savivaldybės atstovė.

Vis dėlto, ji pridūrė, kad auklėtojų dar trūksta, tačiau įvardijo, kad savivaldybė jau nuo vasaros padidino auklėtojų atlyginimą: „Savivaldybė, siekdama pagerinti darželio auklėtojų ekonominę gerovę, nuo pernai metų liepos 1 d. visiems ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams pakėlė atlyginimus 150 eurų. Nors auklėtojų kai kuriuose darželiuose dar trūksta, tikimasi, kad tai paskatins pedagogus aktyviau dalyvauti vykstančiuose konkursuose į laisvas darbo vietas Vilniaus darželiuose“.