Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Tėvai turi lygias teises ir lygias pareigas savo vaikams, todėl abu tėvai prie vaiko išlaikymo iš esmės turėtų prisidėti vienodai. Šiuo atveju nenurodyta svarbi aplinkybė, ar vaiko tėvo mokamas 200 Eur dydžio išlaikymas yra nustatytas bendru su buvusia žmona sutarimu, ar teismo sprendimu, o tai gali iš esmės įtakoti teikiamą atsakymą.

Aktualioje teismų praktikoje yra pripažįstama, jog tam tėvui, su kuriuo vaikas lieka gyventi, tenka didžiausioji išlaidų našta, tuo tarpu iš kartu negyvenančio tėvo yra priteisiamas išlaikymas nepilnamečiui vaikui. Tačiau verta nepamiršti, kad 200 Eur yra minimali išlaikymo, kuris privalo būti skiriamas vaikui suma.

Ir nors vaiko motina lygiai taip pat privalo skirti analogišką sumą vaiko poreikiams tenkinti, čia būtina atkreipti dėmesį, kad nuo šios sumos galimas ir nukrypimas, kadangi būtent vaiko motina, prisideda didžiausia dalimi (ar net visa) jo buities sąlygų tvarkyme, auginime, auklėjime ir nors to negalime išreikšti pinigine forma, tačiau akivaizdu, kad šio fakto nepaneigsime.
Rasa Vaičekauskytė

Sukontroliuoti, jog vaiko mama išlaikymui skirtų tokio paties dydžio išlaikymą, praktiškai negalima. Teoriškai galima būtų kreiptis į teismą siekiant įpareigoti mamą teikti ataskaitas pvz. kiekvieną mėnesį apie panaudotą išlaikymo sumą vaiko interesų tenkinimui kartu su pinigų išleidimą patvirtinančiais įrodymais. Tačiau praktikoje, kai mokami alimentai yra vos 200 Eur, teismas, tokio reikalavimo, manyčiau, kad tikrai netenkins.

Vis dėlto, turint duomenų, kad vaiko motina netinkamai prižiūri vaiką, juo nesirūpina, galima būtų (iškeliant bylą teisme) vaiko gyvenamąją vietą pabandyti nustatyti su tėvu. Tačiau vien tik ta aplinkybė, kad vaiko motina išlaikymui kas mėnesį skiria mažesnį negu 200 Eur dydžio išlaikymą, dar nereiškia, jog tokios iškeltos bylos teismo sprendimas vaiko tėvui bus palankus, jeigu nebus kitų vaiko motinos nesirūpinimo vaiku įrodymų.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt