Po DELFI aprašytų straipsnių apie padėtį įkalinimo įstaigoje laikinoji Pravieniškių pataisos namų ir Kalėjimų departamento vadovybė paskelbė, kad siekia užkardyti nusikalstamas veikas ir draudžiamų daiktų patekimą, tačiau aiškėja, jog iki šiol kai kuri informacija nuteka nuteistiesiems.

Be to, nuteistieji taip pat prisipažino, kad pataisos namų darbuotojai įnirtingai ieško kalinių, bendraujančių su žurnalistais, todėl teikdami informaciją jie rizikuoja savo gerove.

„Visi apsimeta, kad dirba, tačiau šiandien jau žinome, kad tuoj pas mus ketina daryti kratas – nuteistieji turi laiko joms pasiruošti“, – DELFI pranešė pataisos namuose bausmę atliekantys nuteistieji. Jie net juokavo, kad tokių veiksmų įkalinimo įstaigos vadovybė galbūt ėmėsi tik dėl to, jog ketvirtadienį į zoną atvyksta teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Tai bus jau antrasis ministro vizitas į Pravieniškes, nors ministerijai jis vadovauja vos tris mėnesius. O šio vizito išvakarėse E. Jankevičių pasiekė skandalingas Vilniaus pareigūnų, atlikusių prevencines priemones Pravieniškių pataisos namuose, laiškas. Jame atskleidžiama tikroji padėtis įkalinimo įstaigoje – nuteistieji, save laikantys „bachūrais“ ir gyvenantys subkultūrą pripažįstančiame sektoriuje, iki šiol neoficialiai valdo zoną, jiems paklūsta pataisos namų darbuotojai. Ne tik paklūsta – gali būti, kad net ir iki šiol talkina.

Įvairiose teisėsaugos struktūrose dirbantys Prevencinės grupės pareigūnai, nuolat dalyvaujantys įvairiose pataisos namuose organizuojamose priemonėse, neslepia, kad juos pribloškė pataisos namų darbuotojų elgesys su nuteistaisiais – net ir kilus skandalui jie toliau pataikauja kalėjimo subkultūrą pripažįstantiems nusikaltėliams.

„Nusprendėme, kad geriausia priemonė yra viešumas ir savalaikis informavimas“, – laišką ministrui parašę pareigūnai prašė kuo greičiau pakeisti „supuvusią sistemą“.

Jie pateikė tris atvejus, kurie puikiai iliustruoja situaciją Pravieniškėse: „Apstulbino skirtumas ir požiūris į atskiras akcijas.“

Pareigūnai teigia, kad siekiant užkardyti planuojamą „Jūros šventę“, liepos 27 d. atliko kratą 2-ojo sektoriaus 1-ajame lokaliniame sektoriuje, kur bausmę už įvykdytus nusikaltimus atlieka subkultūrą toleruojantys nuteistieji, taip pat dalyvavo darant kratas liepos 31 d. to paties sektoriaus 3-iajame lokaliniame sektoriuje, kur įvyko ir buvo nufilmuota „Jūros šventė“, ir talkino išvežant 20 nuteistųjų iš 1-ojo lokalinio sektoriaus į Alytaus pataisos namus.

„Liepos 31 d. vakare atliekant priemones 3-iajame lokaliniame sektoriuje, kur kali neva subkultūros nesilaikantys nuteistieji, neįgalieji bei senoliai, krata vyko kaip priklauso, pareigūnams buvo leista būti griežtiems, iš nuteistųjų buvo paimta daugybė nustatytą normą viršijančių daiktų, juos prieš tai pasvėrus, kad neviršytų įstatyme nustatytų 30 kg, – nurodė pareigūnai. – Nuteistieji 3-iajame lokaliniame sektoriuje po kratos buvo nukreipiami į stadioną, kur stovėjo rikiuotėje iki 2 val. nakties, nors prieš kratą taip pat stovėjo kitoje aikštėje su daiktais. Prieš nurodymų nevykdančius nuteistuosius teko panaudoti kovinių imtynių veiksmus. Po šių kratų buvo išvežtas didžiulis kiekis įvairių daiktų, nuteistųjų patalpos po atliktų kratų atrodė kaip po tikro perversmo, matėsi aiškūs rezultatai.“

Šios prevencinės priemonės metu dalyvavo ir Kalėjimų departamento direktorius, taip pat būrys Kriminalinės žvalgybos ir Imuniteto tarnybos pareigūnų.

„Viskas čia, mūsų nuomone, gerai, tačiau visiškai kitoks vaizdas buvo rugpjūčio 3 d., praėjusį penktadienį, kai į Alytaus pataisos namus buvo išvežti 20 nuteistųjų iš 1-ojo lokalinio sektoriaus, kur bausmę atlieka „bachūrai“, – rašė pareigūnai. – Išvežimui vadovavo Pravieniškių pataisos namų 2-ojo sektoriaus Apsaugos ir priežiūros viršininkas Stasys Cvilikas, taip pat Kalėjimų departamento Prevencinės grupės vadas Dainius Jasas. Taip pat buvo nemažai kviestinių pareigūnų, kaip supratome, iš kitų šios įstaigos sektorių.

Nuteistieji buvo išrikiuoti aikštėje, kaip priklauso, paskelbtos pavardės tų, kuriems nurodyta per 20 min. susidėti daiktus. Šiems išėjus krautis daiktų nutiko stulbinantis dalykas: Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininkas S. Cvilikas „pragydo“ saldžiu stiuardesės balsu pragydo: „Nuteistieji, stokite į pavėsį, nebūkite ant saulės“.
Iš pradžių viskas buvo lyg ir gerai, nuteistieji buvo išrikiuoti aikštėje, kaip priklauso, paskelbtos pavardės tų, kuriems nurodyta per 20 min. susidėti daiktus. Tačiau šiems išėjus krautis daiktų nutiko stulbinantis dalykas: Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininkas S. Cvilikas „pragydo“ saldžiu stiuardesės balsu: „Nuteistieji, stokite į pavėsį, nebūkite ant saulės“.

„Bachūrai“ tuoj pat sulindo į pavėsį prie pastato, tuo metu mes ir kviestiniai pareigūnai buvome pastatyti priešais juos saulės atokaitoje ir siaubingai šutome, prakaitavome savo juoduose šarvuose, nuteistieji iš mūsų viešai šaipėsi. Niekas iš administracijos net nebandė jų drausminti, juk čia „auksiniai berniukai“!

„Bachūrai“ tuoj pat sulindo į pavėsį prie pastato, tuo metu mes ir kviestiniai pareigūnai buvome pastatyti priešais juos saulės atokaitoje ir siaubingai šutome ir prakaitavome savo juoduose šarvuose, nuteistieji iš mūsų viešai šaipėsi. Niekas iš administracijos net nebandė jų drausminti, juk čia „auksiniai berniukai“!
Tačiau kodėl jie turi stoti į pavėsį ar kur kitur, jeigu yra paskelbta rikiuotė?! Kodėl jie negali pastovėti rikiuotėje pusvalandį, kai 3-iojo lokalinio sektoriaus senoliai ir neįgalieji liepos 31 d. stovėjo rikiuotėje kelias valandas?

Pavėsyje stovintys „bachūrai“ ovacijomis išlydėjo į Alytaus pataisos namus išvežamus savo sėbrus, tai atrodė kaip šventė.

Pravieniškių administracijos atstovai akivaizdžiai bijo aukščiausios kastos nuteistųjų arba jiems tiesiog pataikauja – kad tik būtų ramu, nebūtų skundų ar šie neatsisakytų vykdyti nurodymų. O juk buvome nusiteikę panaudoti jėgą ir spec. priemones, jeigu tik „bachūrai“ pasipriešintų ar kaip nors nepaklustų.“

Anot pareigūnų, pataisos namų pareigūnai, į Alytaus pataisos namus išsivežė gerokai daugiau daiktų, nors pagal įstatymą vienas nuteistasis gali turėti ne daugiau kaip 30 kg.

„Krepšiai buvo siaubingai dideli, kodėl jiems netaikoma 30 kg norma, kuri galioja kitiems nuteistiesiems? – laiške teisingumo ministrui klausė Prevencinės grupės pareigūnai. – Kodėl nebuvo galima pasverti 20-ies nuteistųjų daiktus, jeigu 3-iajame lokaliniame sektoriuje nakties metu buvo sveriami 300 nuteistųjų daiktai? Krepšiuose tarškėjo keramikiniai indai, buvo pilna metalinių stalo įrankių, o juk jie draudžiami. Vėliau sužinojome, kad viską jie atsivežė į Alytaus pataisos namus.

Nusikaltėliai, kurie netgi teisti už riaušes pataisos namuose, vežėsi neleistinus daiktus ir be jokio svorio limito. Kodėl tokios privilegijos? Tas pats ir su kitais žymiais banditais iš gaujų, kurie vežėsi milžiniškus krepšius, kuriuos iki vartų jiems padėjo atnešti „dūchai“. Kodėl jiems taip leidžiama?
Nusikaltėliai, kurie netgi teisti už riaušes pataisos namuose, vežėsi neleistinus daiktus ir be jokio svorio limito. Kodėl tokios privilegijos? Tas pats ir su kitais žymiais banditais iš gaujų, kurie vežėsi milžiniškus krepšius, kuriuos iki vartų jiems padėjo atnešti „dūchai“. Kodėl jiems taip leidžiama?

Dar labiau stebina tai, kad keramikinius indus ir metalinius įrankius bei panašius daiktus liepos 27 d. iš šių nuteistųjų buvome paėmę. Vadinasi, Pravieniškių administracija viską, kas per kratas iš „bachūrų“ paimama, jiems iš karto grąžina. O kaip yra su mobiliaisiais telefonais bei narkotikais? Gal ir juos grąžina? Juk negalima gerų vyrų pykdyti…“

Prevencinės grupės pareigūnai taip pat pažymėjo, kad prieš „Jūros šventę“ vykusios kratos metu iš „bachūrų“ nebuvo taip masiškai konfiskuojami pertekliniai daiktai, tuo metu subkultūros nepripažįstantys nuteistieji, kurie zonoje vadinami „vargetomis“, buvo be gailesčio „apšvarinti“.

„Tai nesunku patikrinti, reikia tik pasverti kiekvieno nuteistojo iš 1-ojo lokalinio sektoriaus turimus daiktus ir iš karto būtų aišku, kad rašome tikrą tiesą“, – nurodė pareigūnai. Jie mano, kad teisėsaugai užtektų tik pabendrauti su kratų metu tvarką prižiūrinčiais Prevencinės grupės pareigūnais – iš jų išgirstų ir daugiau skandalingų pastebėjimų.

Anot jų, zonoje „į akis krenta puikiai įrengta „bachūrų“ treniruoklių salė, kurioje „bachūrai“ ruošiasi ateities nusikaltimams“: „Nors jos turėti ir nepriklauso, bet juk negalima jos inventoriaus išgabenti, negalima „bachūrų“ skriausti“.

Puikiai situaciją Pravieniškėse žinantys pareigūnai taip pat pažymėjo, kad „bachūrai“ šiuo metu gali rengti įvairias provokacijas, todėl administracija visą dėmesį pirmiausiai turėtų nukreipti į subkultūrą pripažįstančius kalinius.

Ar galima vadinti nuteistųjų provokacija rugpjūčio 3 d. vykusį nuteistųjų išvežimą iš 1-ojo lokalinio sektoriaus, kai akivaizdžiai buvo pataikaujama „bachūrams“ ir pajuokos objektu tapo Prevencinės grupės pareigūnai, taip pat kiti pareigūnai, atvykę padėti į 2-ąjį sektorių. Tokia politika nekelia mūsų pareigūnų pasitikėjimo ir pasididžiavimo tarnyba ir sistema, kurioje dirbame.
„Pasigirsta aukštas pareigas užimančių asmenų teiginių, kad nuteistųjų filmuojamos ir žurnalistams siunčiamos „Jūros šventės“ ar kitaip pranešamos situacijos, kai nuteistieji siautėja Pravieniškių pataisos namuose, yra nuteistųjų kerštas ir provokacijos prieš gerai dirbančią administraciją, – rašė pareigūnai. – Tai tiesa, tačiau ar galima vadinti nuteistųjų provokacija rugpjūčio 3 d. vykusį nuteistųjų išvežimą iš 1-ojo lokalinio sektoriaus, kai akivaizdžiai buvo pataikaujama „bachūrams“ ir pajuokos objektu tapo Prevencinės grupės pareigūnai, taip pat kiti pareigūnai, atvykę padėti į 2-ąjį sektorių? Tokia politika nekelia mūsų pareigūnų pasitikėjimo ir pasididžiavimo tarnyba ir sistema, kurioje dirbame.“

Jie mano, kad perkeliant nuteistuosius į kitas zonas ar vykdant kitas svarbias akcijas turėtų vadovauti ne kaliniams pataikaujantys Pravieniškių pataisos namų darbuotojai.

„Taip pat esame apstulbinti Pravieniškėse išgirstų naujienų – tada, kai iš 1-ojo lokalinio sektoriaus buvo išvežti „gaidžių“ kastos nuteistieji ir čia neliko kam dirbti ir stovėti postuose, taip vadinamuose „striomuose“, – rašė pareigūnai.

– Po šio įvykio „bachūrai“ pradėjo krauti šiukšles lokalinio sektoriaus teritorijoje, juk jie negali jų išnešti, jie „negali“ dirbti pagal „paniatkes“. O pataisos namų administracija, vietoj to, kad imtųsi priemonių ir „bachūrus“ visgi priverstų dirbti pagal nustatytą grafiką, nusprendė įdarbinti „gaidžius“ iš kitų lokalinių sektorių.

„Bachūrai“ pradėjo krauti šiukšles lokalinio sektoriaus teritorijoje, juk jie negali jų išnešti, jie „negali“ dirbti pagal „paniatkes“. O pataisos namų administracija, vietoj to, kad imtųsi priemonių ir „bachūrus“ visgi priverstų dirbti pagal nustatytą grafiką, nusprendė įdarbinti „gaidžius“ iš kitų lokalinių sektorių.
Dabar jie ateina, viską sutvarko, išvalo ir išeina atgal. Taip tiesiog geriau, ramu ir viskas po senovei, „bachūrai“ ir vėl patenkinti, ramūs, skundų nerašo. Ir administracijai ramiau, juk kam tas triukšmas, geriau viskas lieka taip, kaip buvo. Negana to, „striomuoti“ ėmėsi kai kurie patruliuojantys jaunesnieji pareigūnai, kurie, pasirodžius didesnei ateinančių aukštesnio rango pareigūnų grupei, sušunka „ateina“ – taip „bachūrai“ spėja paslėpti draudžiamus daiktus. Akivaizdu, tai daroma ne už dyką.“