Jų važiavimo išlaidas kompensuotų atitinkamos aukštosios, aukštesniosios mokyklos ir profesinio mokymo įstaigos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Tokias Transporto lengvatų įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė ir Darbo partijos frakcijos seniūnės pavaduotojas Valentinas Bukauskas.

Šie parlamentarai taip pat siūlo nustatyti, kad aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų studentams bei profesinio mokymo įstaigų moksleiviams su regėjimo negalia bei juos lydintiems asmenims būtų 100 procentų kompensuojamos važiavimo tolimojo susisiekimo bei nustatytų maršrutų vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais išlaidos. Jeigu Seimas pritartų, jas taip pat kompensuotų atitinkamos aukštosios, aukštesniosios mokyklos ir profesinio mokymo įstaigos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Galiojančiame įstatyme neįgalieji studentai bei moksleiviai turi teisę į 80 procentų arba 50 procentų nuolaidas važiuojant autobusais bei kitos rūšies transportu, atsižvelgiant į darbingumo lygį. Studentus ar moksleivius su regėjimo negalia lydintiems asmenims tokios nuolaidos nėra numatytos.

Įstatymo pataisų iniciatoriai mano, kad tokios įstatymo pataisos sudarytų geresnes galimybes neįgaliesiems studentams bei moksleiviams studijuoti aukštosiose, aukštesniosiose mokyklose bei profesinio mokymo įstaigose ir atitiktų Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nuostatas dėl neįgaliųjų integracijos į visuomenę.

Priėmus šį įstatymo projektą, Vyriausybė turės nustatyti važiavimo išlaidų kompensavimo tvarką.

Įstatymo projekto įgyvendinimas pareikalaus iš valstybės biudžeto papildomų lėšų. Studentų bei moksleivių su negalia, galinčių pasinaudoti įstatyme siūloma lengvata, būtų apie 550, o studentus su regėjimo negalia lydinčių asmenų būtų apie 50.

Atsižvelgiant į tai, kad dabar šie studentai naudojasi įstatyme nustatyta lengvata, tai yra turi teisę įsigyti bilietą su 50 procentų nuolaida, realiai iš biudžeto reikės padengti 50 procentų nuolaidos dydžio sumą ir tik lydintiems studentus su regėjimo negalia - 100 procentų. Apytikriais skaičiavimais, tai sudarytų apie 390-400 tūkstančių litų.