Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Civiliniame kodekse yra įtvirtinta, kad dovanojimas — tai tokia sutartis, kurios pagrindu dovanotojas neatlygintinai perduoda turtą ar turtinę teisę kitai šaliai (apdovanotajam) nuosavybės teise.

Kadangi dovanojimo sutartyje apdovanotuoju asmeniu yra nurodyta tik dukra, t. y., kad sodyba su žemės sklypu dovanojama jai vienai, bet ne abiem su sutuoktiniu, todėl remiantis šia dovanojimo sutartimi sodyba su žemės sklypu, įgyta po santuokos sudarymo, asmeninės nuosavybės teise priklausys tik dukrai ir jai nėra privalomas sutuoktinio sutikimas norint jai šį turtą parduoti. Tačiau notaras greičiausiai jo reikalaus, kadangi šis rašytinis įrodymas patvirtins, kad santuokos metu buvo parduotas ir įgytas turtas asmeninės nuosavybės teise, kad jis nebuvo naudotas bendro santuokoje įgyjamo turto sukūrimui.

Sutuoktinei parduodant minėtą turtą, sutuoktinio sutikimas yra privalomas tik teismui pripažinus, kad tas turtas yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė.

Tačiau tai gali būti padaryta tik tuo atveju, jei nustatoma, kad šis turtas santuokos metu buvo iš esmės pagerintas sutuoktinių bendromis lėšomis arba sutuoktinio lėšomis ar darbu (pvz., kapitalinis remontas, rekonstrukcija, pertvarkymas ir t. t.).

Taigi, sutuoktinis norėdamas šį turtą pripažinti bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe, turės įrodyti kelias aplinkybes:

a) kad šis turtas buvo pagerintas iš esmės;

b) kad šis turtas iš esmės buvo pagerintas susituokus;

c) turės įrodyti, kad turtas pagerėjo jo arba bendromis lėšomis ar darbu.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com.