Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys trečiadienį paskelbė, kad panaikina 45 metų Dariui Kielai pateiktus kaltinimus, nes jis nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo požymių, o iškeltą baudžiamąją bylą nutraukia.

„Viešoje erdvėje yra visuotinai pripažinta, kad Rusijos Federacija okupavo ir aneksavo kitos valstybės Ukrainos teritoriją – Krymo pusiasalį, organizavo ir dalyvauja ginkluotame konflikte Rytų Ukrainos teritorijoje, už ką jai yra taikomos politinės ir ekonominės sankcijos, taip pat yra pripažįstama, kad Rusijos Federacija vykdo agresyvią politiką kitų valstybių atžvilgiu, propaguoja rusišką šovinizmą, grasina ginkluotais konfliktais kaimyninėms valstybėms“, – nurodė išteisinamąjį nuosprendį paskelbęs teisėjas.

Anot jo, D. Kielos komentarai internete buvo nukreipti ne prieš rusų tautą, o Ukrainoje kariaujančius kareivius.

Be to, kaip pabrėžė teisėjas R. Rainys, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ne kartą viešai Rusiją įvardijo kaip teroristinės organizacijos požymių turinčią valstybę, o jos karinius veiksmus Ukrainoje – kaip nusikalstamus.

Robertas Rainys
Vilniaus apylinkės prokuratūra D. Kielai buvo pateikusi kaltinimus dėl viešoje erdvėje parašytų trijų komentarų, kuriuose esą buvo tyčiojomasi ir niekinama žmonių grupė dėl jų tautybės.

Tyrimas prokuratūroje buvo pradėtas gavus Europos žmogaus teisių fondo atstovo Lešeko Jankovskio pareiškimą. Jis pareigūnams taip pat pateikė viename naujienų portale parašytus komentarus prie straipsnių, kuriuose buvo pasakojama apie karinį konfliktą Rytų Ukrainoje ir Rusijos planuojamas karines pratybas Lietuvos kaimynystėje – Karaliaučiaus srityje.

Tyrimą pradėję pareigūnai netrukus nustatė, kad komentarus internete rašė viename sostinės daugiabučių gyvenantis valstybės tarnautojas D. Kiela. Per apklausą policijoje jis prisipažino, kad yra komentarų autorius, tačiau kategoriškai kratėsi kaltės – esą tai, ką jis parašė, yra nuomonė, jis nėra nusiteikęs prieš rusų tautybės žmones, priešingai – apie juos atsiliepia tik gerai.

Pasak prokurorės, tyrimo metu buvo nustatyta, kad vieną komentarą valstybės tarnautojas parašė prie praėjusių metų vasarį paskelbto straipsnio, kuriame buvo pasakojama apie Karaliaučiaus srityje planuojamas Rusijos karines pratybas. Savo komentare vilnietis rašė, kad Rusija yra Lietuvos ir viso pasaulio priešas, skurdo, bado ir nevykėlių šalis, kuri bus sunaikinta.

O kituose komentaruose, parašytuose prie straipsnio, kuriame paskelbti dešimt labiausiai siaubą kėlę, bet nužudyti separatistai, rusai buvo išvadinti kacapais, o Rusija – „dvokianti fašistinė valstybė, kurią valdo oligarchas fiureris Putinas“.

Vienas Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojo komentaras ypatingai šokiruojantis – jame vyras džiaugiasi, kad Rytų Ukrainoje buvo nužudyti kacapai, nes jie „nužudė tūkstančius žmonių“, todėl dabar esą „kacapų kūnais nukloti Ukrainos laukai, kacapų kūnai nesurenkami ir pūna mūšių laukuose, bet vienas privalumas iš kacapų, kad išsigimusios Rusijos kareivių lavonai tręšia Ukrainos žemę.“

Maža to, D. Kielos komentare yra rašoma, kad „iš kacapo kitos naudos negali būti“, todėl Rytų Ukrainą okupavusi Rusija yra „išsigimusi lavonienos tiekėja į Ukrainą, o pagrindinis kacapų lavonų užsakovas yra nusikaltimų fiureris Putinas“.

Darius Kiela
Prokuratūra siekė įrodyti, kad D. Kiela ne tik tyčiojosi iš rusų tautybės žmonių, bet ir apie juos skleidė niekinamą nuomonę.

Su prokurorų pateiktais kaltinimais baudžiamojon atsakomybėn patrauktas valstybės tarnautojas nesutiko – teisme jis prisipažino, kad dar 2014 m. pats prokuratūrai buvo parašęs apie 30 skundų dėl viešojoje erdvėje parašytų komentarų, kuriuose buvo tyčiojamasi iš rusų ir žydų.

„Nesu priešiškai nusiteikęs nė prieš vieną tautą ar jos atstovus, esu pilietiškai nusiteikęs, todėl Generalinei prokuratūrai teikiau prašymus – tai laikiau savo visuomenine ir pilietine veikla, o dabar dėl to pats esu teisiamas“, – teisme kalbėjo D. Kiela.

Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas sakė, kad jo komentarų objektas buvo ne rusų tauta, o Rusijos valstybė ir jos vadovų agresyvi politika – Rytų Ukrainos teritoriją okupavo teroristinių organizacijų smogikai ir Rusijos kariai, nors oficialiai Rusija to nepripažįsta.

Anot jo, separatistai į Ukrainą atvyko iš įvairių pasaulio šalių, todėl LNR ir DNR smogikai neturėtų būti siejami su Lietuvos Baudžiamajame kodekse ginamais objektais ir vertybėmis.

„Smogikai yra kariniai samdiniai, o jų veikla yra pripažinta nusikalstama, LNR ir DNR teroristinių organizacijų smogikus vienija daromi karo nusikaltimai“, – D. Kiela pabrėžė, kad Ukrainos teritoriją yra okupavę ir Rusijos kariai be skiriamųjų ženklų, kurie žudo Ukrainos karius ir civilius gyventojus. Jie, vyro teigimu, pasaulyje yra vadinami „žaliaisiais žmogeliukais“, nes neatskleidžia savo kilmės.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas valstybės tarnautojas sakė, kad komentaruose išsakė savo nuomonę, o joje gali būti „ir tyčiojimosi, ir niekinimo požymių“.

„Nėra duomenų, kad mano neetiški komentarai būtų kurstę neapykantą prieš žmonių grupes – juose išsakiau savo nuomonę, komentarų tekstas net nėra rišlus, iš jų sunku suprasti, ką noriu pasakyti, – sakė D. Kiela. – Pavartojau netinkamus, neetiškus žodžius, išreiškiančius nepritarimą agresyviai Rusijos politikai.“

Jis teisinosi, kad nesityčiojo iš rusų, kai juos vadino kacapais – esą šio žargono reikšmė yra labai plati. „Nuo vaikystės žinojau, kad kacapas yra negeras žmogus“, – D. Kiela pateikė daugybę šio žargono reikšmių įvairiomis kalbomis.

Teisindamas savo elgesį valstybės tarnautojas taip pat pažymėjo, kad Rusijos vykdoma agresija Ukrainoje jam sukėlė didžiulę baimę, kai Kremlius paskelbė apie Karaliaučiuje planuojamas didžiules karines pratybas.

„Internete esu matęs viešai skelbiamus karo veiksmų įrašus, kaip buvo nukauti civiliai žmonės ir Ukrainos kariai, tai mane labai paveikė, todėl paskelbta žinia apie pratybas man sukėlė tolimo karo Lietuvoje asociacijas, – sakė kaltinamasis. – Išsigandau, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, gali pasikartoti mūsų šalyje, nes kariai gali įsiveržti į Lietuvos teritoriją. Todėl išreiškiau savo nuomonę ir poziciją – visi tie trys komentarai buvo paskelbti per dviejų valandų laikotarpį, juos paskatino baimė, netikrumo, nerimo jausmas. Kai suvoki, kad Rusija yra mano baimės, netikrumo dėl ateities jausmo priežastis, negali kilti teigiamų jausmų tokiai valstybei, ji virsta priešu, kurį norisi pažeminti, paniekinti. Ir tada pasijunti saugesnis, galingesnis nei esi – sumenkindamas stengiausi nugalėti baimę dėl Rusijos agresijos.“

Savivaldybės darbuotojas teisinosi, kad pasibaigus Rusijos kariuomenės pratyboms baimė nuslūgo.

„Dabar taip įvardyti negalėčiau, tačiau kol agresija bus nukreipta į Ukrainą, Gruziją, Siriją, Moldovą, tol Rusiją laikysiu priešiška Lietuvai, nors ateityje norėčiau ją matyti draugišką valstybę, kuri negrasina kaimynams ir bendradarbiauja su pasauliu“, – sakė D. Kiela.

Jis taip pat pažymėjo, kad rašydamas apie fašistus turėjo omeny jų ideologijos propaguotojus – teroristinių organizacijų LNR ir DNR separatistus.

„Vakarų pasaulyje yra priimta, kad karas Rytų Ukrainoje vyksta dėl Rusijos agresyvios politikos – Rusija okupuoja dalį Ukrainos teritorijos, Rusijos remiamos teroristinės organizacijos neturėtų būti siejamos su rusų ar kuria kita tautybe, nes į Ukrainą atvyko ir kovoja įvairių šalių smogikai“, – pabrėžė Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojas.

Už komentarus atsako jų autoriai

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso (BK) 170 str. numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.