„Dėstytoju dirbau daugiau nei 15 metų, planuoju ir toliau užsiimti mokslu“, – ketvirtadienį BNS sakė D. Bučenkovas.

„Mano lietuvių kalba šiuo metu nėra pakankamai gera, kad dėstyčiau universitete. Po to, kai išmoksiu kalbą, galima bus spręsti, kuriame universitete dėstyti“, – pridūrė jis.

Migracijos departamentas pirmadienį nusprendė suteikti jam politinį prieglobstį. Jis konstatavo, kad D. Bučenkovo baudžiamasis persekiojimas dėl dalyvavimo proteste 2012 metais yra politinio pobūdžio.

D. Bučenkovas teigė Lietuvą pasirinkęs dėl jos griežtos politikos Kremliaus atžvilgiu ir rusų kalbą suprantančios visuomenės.

Jis Rusijoje teisiamas dėl dalyvavimo 2012 metų opozicijos proteste Maskvos Bolotnajos aikštėje, pasibaigusiame susirėmimais tarp aktyvistų ir policijos.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui, D. Bučenkovas buvo suimtas 2015 metų gruodį ir už grotų praleido 15 mėnesių.

Pradėjus bylą nagrinėti teisme, 2017 metų kovą jam paskirtas namų areštas.

„Po to, kai mane paleido namų areštui, man susidarė iliuzija, kad aš vis dėlto negausiu laisvės atėmimo bausmės. Todėl šešis mėnesius vaikščiojau į teismo posėdžius“, – kalbėjo rusas.

„Tačiau šitų mėnesių pabaigoje įsitikinau, kad aš vis dėlto gausiu realią laisvės atėmimo bausmę ir kad mane nori grąžinti į kalėjimą. Po to aš priėmiau sprendimą palikti Rusiją“, – teigė jis

D. Bučenkovas tvirtino, kad baudžiamojoje byloje jo atžvilgiu buvo pritempinėjami ir kai kur falsifikuojami faktai.

„Po to, kai šis mitingas įvyko, rusiškose žiniasklaidos priemonėse ir Vladimiras Putinas, ir ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas viešai sakė, kad su jo dalyviais reikia šiurkščiai susidoroti, – sakė D. Bučenkovas. – Todėl tai yra politinis procesas“.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra priėmęs nagrinėti D. Bučenkovo skundą dėl Rusijoje jo atžvilgiu iškeltos bylos.

Jis turi politikos mokslų daktaro laipsnį ir dirbo Rusijos Pirogovo medicinos universiteto Medicinos istorijos ir socialinių ir humanitarinių mokslų katedros vedėjo pavaduotoju.