Egzaminu pasibaisėjo ir abiturientai, ir matematikai

„Buvo sunku“, – po egzamino dūsavo abiturientai. Ne vienas dalijosi nuojautomis, kad matematikos egzamino rezultatai bus prasti. „Tikėjausi iš egzamino gauti apie 80 procentų, bet pamačiau, ką padarėte. Ar matematikos egzamino sudarinėtojai patys bandė išspręsti per tris valandas tokį egzaminą? Kodėl žlugdomas žmogus?“ – retoriškai klausė abiturientas.

Atsirado ir tokių, kurie po egzamino jau beveik pradėjo krautis lagaminus. „Neplanuoju likti čia, Lietuvoje. Planuoju studijuoti užsienyje, nes čia mūsų mokinių ir tų pačių mokytojų niekas negerbia“, – tokiomis nuotaikomis savo būseną apibūdino kita abiturientė.

O kaip egzaminą vertina specialistai? Jie taip pat lieja pyktį, kviečia dienos šviesoje pasirodyti egzamino užduočių sudarinėtojus ir įvardija, ko greičiausiai griebsis Nacionalinis egzaminų centras (NEC), siekdamas, kad bent keli moksleiviai būtų įvertinti aukščiausiais įvertinimais.

Matematikas Bronislovas Burgis DELFI teigė, kad šiame egzamine išryškėjo noras sukirsti pažangius mokinius. „Ši valstybė yra bjauri tuo, kad tarnauja nemokšoms ir tinginiams, o skriaudžia geruosius. Šįmet tai padaryta itin talentingai“, – įsitikinęs B. Burgis.

Kai kuriuos uždavinius jis vadina tiesiog patyčiomis iš mokslo ir moksleivių.

„Kai kurie uždaviniai yra tokie, kad norint juos išspręsti, pakanka baigti dešimt klasių. Šio egzamino neišlaikyti neįmanoma. Nežinau, ką reikėjo padaryti, kad žmogus neišlaikytų. Tai patyčios, – piktinosi B. Burgis ir pridūrė. – Antras svarbus dalykas yra tai, kad sudarinėtojai bijo išlįsti kaip kurmiai iš urvo. Jie mėgaujasi tuo, kad kažkokiu būdu „pagaus“ moksleivį.“

Egzaminas – visiška niekšybė

Ne vienas abiturientas piktinosi, kad trys valandos – per mažai laiko atlikti šioms užduotims. Tą patvirtino ir B. Burgis. „Jie padarė tokį egzaminą, kad jo viso padaryti normalus žmogus negalėtų“, – teigė matematikas. B. Burgis teigė pats išsprendęs visą egzaminą, vien sprendimai, anot jo, užima aštuonis lapus.

Egzamino metu iš viso buvo galima surinkti 60 taškų, teoriškai tik 60 taškų surinkęs asmuo gali tikėtis maksimalaus įvertinimo – 100 proc. Tačiau, B. Burgio teigimu, Nacionalinio egzaminų centro vertintojai gali imtis priemonių, kuriomis ši situacija kiek pakis.

„Jei tokių asmenų, kurie surinks 60 taškų, visoje Lietuvoje bus mažiau nei 500, užduočių sudarinėtojus reiktų susodinti į kalėjimą, – kalbėjo B. Burgis. – Nes tai patyčios iš žmonių. Jei tik olimpiadų dalyviai ir itin matematiškai mąstantys abiturientai gali surinkti 60 taškų, tai yra niekšybė. Didelio masto niekšybė. Žmogus turi gauti maksimalų įvertinimą, jei jis normaliai mokėsi. Juk tai valstybinis egzaminas, o ne olimpiada, ne konkursas į Harvardą ar Prinstoną.“

B. Burgio teigimu, tikėtina, kad aukščiausia vertinimo kartelė bus nuleista iki 50-55 taškų. „Vaikai pusantro mėnesio kankinsis, nervinsis, kad negaus 100 procentų, o paaiškės, kad gavo. Ir tai bus niekšybė, nes visi kiti mokiniai bus įtikinti, kad visai nereikia to maksimumo, – kalbėjo B. Burgis. – Po egzamino, pamatę, kokie klaikūs rezultatai, susirenka visa chebra ir priima sprendimą nuleisti kartelę iki 50. Tada visi, kas surinko 50 ar kiek daugiau – gauna po 100 procentų.“

Kritikuoja uždaviniuose pasitelktus vardus ir kompiuterinius žaidimus

B. Burgio tikinimu, egzamino užduotyse minėti pokemonus nėra profesionalu. „Reiktų pamatyti tą žmogelį, kuris mėgaujasi savimi, kad neva žino, kuo gyvena žmonės, kas yra pokemonai. Vargše tu, pokemonai baigėsi. Išlindo iš krūmų seniukas kažkoks, savimi mėgaujasi“, – rėžė B. Burgis.

2018 metų matematikos egzamino užduotys (Nacionalinis egzaminų centras)

Specialistų kritikos sulaukė ir uždavinys, kuriame reikėjo apskaičiuoti automobilių stovėjimo vietas. „Suraskite mokytoją provincijoje ir duokite jam išspręsti šį uždavinį. Aš pats susikirtau su žymiu matematiku, ar automobilių statymui eilės tvarka svarbi, ar ne. O kaip vertintojai pasielgs? Vieniems eilės tvarka bus svarbi, kitiems ne. Kažkokie bukagalviškumai, – piktinosi B. Burgis. – Pirma ir antra užduoties dalis yra normalios, tačiau trečia...“

Siūlo anuliuoti egzaminą

Matematikas, prisistatęs Mykolu Petkumi, DELFI teigė, kad egzaminas apskritai turėtų būti anuliuotas, nes egzamine buvo olimpiadinių užduočių.

„Egzamine – net du olimpiadiniai uždaviniai. Itin sunkus ir kaip olimpiadinis – apie Gretos automobilio pastatymą“, – teigė matematikas. Anot jo, olimpiadinių uždavinių knygoje galima rasti lengvesnę šio uždavinio versiją.

„Trečioji 24 uždavinio dalis yra labai sunki, – tikino matematikas. – Atvažiuoja kažkokia Greta, bet juk reikia eiti prie matematikos.“ Pasak matematiko, 24 uždavinys yra pats klastingiausias visame egzamine, o trečioji jo dalis verta ne 3, o mažiausiai 8 ar 10 taškų.

2018 metų matematikos egzamino užduotys (Nacionalinis egzaminų centras)

„Aišku, dauguma iš šio uždavinio gaus po du taškus, nes uždavinys bus pradėtas spręsti, – kalbėjo matematikas. – Užkelti taškai pokemonams, o šitam uždaviniui tik trys. Įdomu, kiek abiturientų surinks visus 60 taškų.“

Kaip olimpiadinį matematikas įvardijo ir 19 uždavinį.

„Formaliai žvelgiant, egzaminas turi būti anuliuotas. Kaip egzamine gali būti olimpiadiniai uždaviniai?“ – piktinosi matematikas.

Pašnekovo teigimu, egzaminas turėtų trukti keturias valandas, o ne tris. „Juk uždaviniai buvo ne 24, o 38. Yra dar 14 papildomų“, – suskaičiavo matematikas.

Vis dėlto, anot jo, išlaikyti šį egzaminą neturėjo būti sunku, surinkti 16 taškų taip pat, ne itin sunku turėjo būti ir tiems, kurie norėjo surinkti 25 taškus, tačiau apie aukštą įvertinimą svajoję abiturientai jau turėjo pamiršti visas savo viltis.

Užduotyse pastebi trūkumų, dėmesį blaškančių akcentų

Pašnekovas apžvelgė visas matematikos egzamino užduotis ir pastebėjo, kad kai kuriose galima rasti trūkumų. „Pirmoje užduotyje prie X ir Y ašių nurodyti tik skaičiai, bet turi būti nurodyti ir taškai. Taškų nėra, nors uždavinys normalus, – pastebėjimais dalijosi matematikas. – Tokio techninio aplaidumo negali būti.“

2018 metų matematikos egzamino užduotys (Nacionalinis egzaminų centras)

Matematikas pastebi, kad kai kuriose užduotyse pasitelkiami neva vaizdingi herojai ar palyginimai tik blaškė abiturientų dėmesį. „Ar toje knygoje Karlsonas su mažyliu rijo tortą? Tai blaško žmones. Tokių dalykų reiktų atsisakyti ir koncentruotis į matematiką. Kas per daug, tas nesveika“, – piktinosi pašnekovas.

Matematiko teigimu, kai kuriuose uždaviniuose egzamino sudarinėtojai abiturientus painiojo ir sumainydami uždavinius eilėmis. Pavyzdžiui, dvyliktame uždavinyje, anot M. Petkaus, pirmiausia reikėjo apskaičiuoti 12.3 punktu pateiktą užduotį, tik tada – išspręsti 12.1 pateiktą sąlygą.

2018 metų matematikos egzamino užduotys (Nacionalinis egzaminų centras)

Matematiko teigimu, ne ką mažiau blaško ir 18 uždavinio sąlygoje įvardytos seserys Irutė ir Birutė. „Aš net pats painiojuosi, kur Irutė, o kur – Birutė“, – teigė Mykolu prisistatęs matematikas. Anot jo, vardai turi būti kontrastingi, o seserys turėtų rinkti ne pokemonus, o, pavyzdžiui, baravykus.

Beje, šioje sąlygoje matematikas pastebi ir dar vieną mokinius klaidinusį akcentą. Pasak M. Petkaus, sąlygoje visiškai nereikalingai įtrauktas X ženklas. „Reikėjo klausti, kiek sugavo pokemonų ir tiek. Kalbos rišlumas – tiesiog tragedija, o dėl pokemonų – banalu“, – kalbėjo matematikas.

20 uždavinį matematikas įvardijo kaip įveikiamą gerai besimokantiems mokiniams, tačiau, anot jo, sąlygoje trūksta žodžio. „Turi būti parašyta: „Raskite kampą tarp tiesių, einančių per atkarpas B E ir A C“. Iš pradžių nė nesupratau, kas tas B E. Nors, aišku, mokiniai susigaudė“, – kalbėjo matematikas. Jo teigimu, sąlygoje trūko žodžio „atkarpa“.

21 uždavinį matematikas įvardijo kaip „katastrofą“. Esą jis – nemokyklinio lygio.

Ne ką mažiau kritikos sulaukė ir 23 uždavinys. Uždavinio sąlygoje nurodytos skirtingais masteliais matuojamos ašys. „Pirmą kartą egzaminų istorijoje matau, kad vienetas X ašyje, ko gero, ilgesnis nei ketvertas Y ašyje. Y ašis yra suspausta, deformuota, – piktinosi matematikas. – Kam to reikia?“

2018 metų matematikos egzamino užduotys (Nacionalinis egzaminų centras)

Pirmokų lygio užduotys

„Tokias užduotis sprendžia pirmokai, – apie 16 numeriu pažymėtą užduotį kalbėjo matematikas. – Tas lenktas ženklas reiškia sankirtą. Reiškia, reikia nurodyti, kokie bendri skaičiai ar elementai jungia A ir B. Juk tai pirmoko uždavinys. Ar čia užduotis dvyliktokams? Tai laiko gaišinimas, patyčios.“

Antroji uždavinio dalis, anot M. Petkaus, taip pat primena pradinukų uždavinius. „Kas yra lyginis ir nelyginis, čia taip pat kaip poriniai ir neporiniai. Taip, pirmokai nežino, kas yra neigiamas skaičius, bet žino, kas yra skola, – kalbėjo matematikas. – Antroje dalyje tiesiog klausiama, keli nelyginiai skaičiai yra A dalyje.“

Anot matematiko, tokius uždavinius išspręstų ir pirmokai, jei sąlygoje būtų pavartoti paprastesni žodžiai.

Egzamino pabaigoje mokiniai ėmė verkti

Nors po matematikos egzamino jau praėjo kelios dienos, DELFI redakciją vis pasiekia abiturientų nusiskundimai. Abiturientė Gytautė laiške teigė, kad ne vienas abiturientas egzamino pabaigoje pravirko.

„Pati esu biochemikų klasėje, kurioje mokymosi vidurkis yra be galo aukštas. Klasėje yra varžomasi dėl aukščiausių balų, geriausių pažymių. Ir, galiu drąsiai sakyti, aukštumas pasiekėme visuose kituose dalykuose (pasitikrinome savo egzaminus pagal preliminarius atsakymus). Bet matematika... Buvo kažkoks košmaras. Ką sakyti, jeigu likus 30 minučių iki egzamino pabaigos, mano lankytoje mokykloje mokiniai pradėjo verkti. Girdėjau maždaug 5 žmones, kurie neatlaikė įtampos ir kūkčiojo“, – tikino mergina.

„Mes to nesitikėjome, šis egzaminas sužlugdė daugelio svajones, – laiške teigė abiturientė. – Gaila, kad įdėjus šitiek pastangų, nebus norimo rezultato. Gaila, kad dėl šio egzamino nebus atestato su pagyrimu. Gaila, kad kai nueini pas mokytoją, kuri atidavė visą save, pamatai jos ašaras ir klausiančias akis, ką ji padarė ne taip. O ji tikrai nekalta.“

Anot abiturientės, išlaikymo riba nebuvo sunkiai pasiekiama, tačiau aukštų rezultatų mokiniai nesitiki. „Geriausi mokiniai verkia kruvinomis ašaromis. Tai tiek. Tokia realybė, jau nieko nepakeisi, tiesiog linkiu ateities abiturientams niekada nepatirti tokio fiasko“, – teigė mergina.

Visos valstybinio matematikos egzamino užduotys:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (893)