Atspėjote, apie ką kalbame? Taip, tai apie mūsų vaikus. Tuos, kuriuos labai lengva bausti, ignoruoti ar paprasčiausiai pamiršti. Tuos, kurių sielas taip lengva sužaloti. Ir taip be galo sunku, o kartais net ir nebeįmanoma išgydyti.

Vaikų psichiatras, keletą metų vadovavęs Vaiko raidos centrui Vilniuje, dabar – Klaipėdos priklausomybės ligų centro vyriausiasis gydytojas Linas Slušnys juokauja, jog gyvenimas jam davė puikiausią progą savo akimis išvysti savo ir savo kolegų darbo broką. Juk kone visi priklausomybės ligomis sergantys žmonės vaikystėje yra patyrę dvasines traumas. Tą patį galima pasakyti apie sergančius depresija, kamuojamus įvairiausių kompleksų ar tiesiog asocialius žmones.

“Liūdniausia, kad dvasinė skriauda, patirta vaikystėje, plinta tiesiog geometrine progresija. Užaugę tokie žmonės ne tik patys nemoka būti laimingi, bet ir žaloja savo artimųjų gyvenimus. O labiausiai – savo vaikų...

“Užduosiu labai paprastą klausimą - ko labiausiai reikia vaikui? Atsakymas – šeimos. Kitas klausimas – ką reikia daryti, jei šeimoje yra problemų? Atsakymas – padėti šeimai su jomis susitvarkyti. Kad vaikas galėtų augti ten, kur jam geriausia. O kaip elgiasi mūsų valstybė? Ogi atima vaiką iš probleminės šeimos ir uždaro jį kur nors globos namuose. Taip dar labiau skriausdama tą jau ir taip likimo nuskriaustą žmogutį,” – piktinosi psichiatras.

“Vaikai mūsų visuomenėje vis dar laikomi kažkokiais antrarūšiais padarais. Kalbu ne apie materialinius dalykus – kišenpinigių, madingų rūbų ar mobiliųjų telefonų daliai mūsų vaikų tikrai netrūksta. Kalbu apie patį paprasčiausią nuoširdų bendravimą su vaiku, kada jo tiesiog įdėmiai išklausoma, įsigilinama į jo rūpesčius ir džiaugsmus.

Manot, jog tai mažai? Pabandykit ir įsitikinsit, kiek daug gali tai, kas tiek nedaug kainuoja, – pats paprasčiausias dėmesys,” – kalbėjo L.Slušnys.

O kai išmoksime įsiklausyti į mažąjį žmogų, daug greičiau išgirsime ir tai, kas mums, suaugusiesiems, bus pavojaus signalas. Kai kurias problemas išspręsime patys, o jei patiems nepavyks, kreipsimės pagalbos į specialistus. Vaikų psichiatras L.Slušnys pradeda naują “Sveikatos ritmo” rubriką, kurioje kalbėsimės apie įvairiausius dalykus: kaip auginti hiperaktyvų vaiką, kaip elgtis, supratus, jog sūnus ar dukra vartoja narkotikus, kas tai yra paaugliška depresija, kaip elgtis, susidūrus su anoreksija, kaip padėti vaikui įveikti mokyklinį stresą, kaip gyventi suaugusiajam šiandien įtampos ir intrigų kupiname pasaulyje.