Tai būtų pirmas mirties atvejis šį kopimo į aukščiausią pasaulio kalną sezoną.

Lama Babu Sherpa pirmadienį su alpinistų ir kitų vedlių grupe pasiekė viršūnę, bet grupei leidžiantis nuo jos atsiskyrė ir daugiau jo niekas nebematė.

Vyriausybės pareigūnas Everesto bazinėje stovykloje patvirtino, kad Lama Babu Sherpa laikomas mirusiu.

„Alpinistai rado jo drabužių ir kitų daiktų, bet nerado kūno, – naujienų agentūrai AFP sakė Gyanendra Shrestha. – Jis dingęs jau labai ilgai, jam būtų beveik neįmanoma išgyventi.“

Mingma Sherpa iš dingusį vedlį samdžiusios kompanijos „Seven Summit Treks“ sakė, kad minėtą komandą viršūnėje užklupo stiprus vėjas.

„Kiti šerpai rūpinosi nariais ir manė, kad jis nusileis, bet jis nenusileido“, – sakė Mingma Sherpa.

Kita alpinistų grupė iš tos pačios alpinizmo organizacijos kalno viršūnę pasiekė trečiadienį ir leisdamasi ieškojo dingusio vedlio.

„Jie apieškojo viršūnės rajoną, bet jo kūno nerado“, – sakė Mingma Sherpa ir pridūrė, kad trijų naktų Lama Babu Sherpa ant kalno negalėjo išgyventi.

Įsibėgėjus intensyviam pavasarinio kopimo sezonui, kuris trunka balandžio ir gegužės mėnesiais, šią savaitę Everesto viršūnę pasiekė maždaug 100 žmonių.

Beveik 350 alpinistų yra sumokėję už leidimus šį sezoną kopti į Everestą iš Nepalo pusės. Dar 180 alpinistų bando kopti iš šiaurinės, Tibeto pusės.

Dauguma jų kopia su mažiausiai vienu vedliu, tad bendras kopiančių žmonių skaičius padvigubėja.

Užsieniečiai už leidimą turi sumokėti 11 tūkst. dolerių (9,3 tūkst. eurų), bet pastaraisiais metais paplito pigesnė ir nesaugesnė kopimo apranga ir įranga, skatinanti prie 8 848 m kalno vykti ir mėgėjus.

Spartų alpinizmo industrijos augimą lydėjo skundai dėl perpildymo ir nuogąstavimai, kad nepatyrę alpinistai rizikuoja savo ir vedlių gyvybėmis.

Pernai ant Everesto žuvo septyni žmonės, o viršūnę pasiekė beveik 570, daugiausia iš Nepalo.