„Tomas Lusas yra iš Lietuvos. Devynerius metus jis gyveno, dirbo ir mokėjo mokesčius Anglijoje, tačiau po finansinių nesėkmių 2016 metais jis atsidūrė Vakarų Londono gatvėse“ – savo pasakojimą pradeda BBC žurnalistas.

Vieną rytą Tomas ėjo gatve pro Imigracijos tarnybą, kur buvo sulaikytas, įsodintas į autobusiuką – buvo ruošiamasi jį deportuoti iš šalies.

„Labai sunku po šito atsistoti ant kojų, suprantate. Nes visi tie antrankiai, visas tas imigracijos dalykas, visi tie pareigūnai, kurie net nenori tau padėti, su tavimi pasikalbėti, net neduoda tau šanso paaiškinti, kodėl tu atsidūrei šioje situacijoje“, - BBC kalbėjo Tomas.

Tomas buvo sulaikytas 19 dienų, remiantis Jungtinės Karalystės Vidaus reikalų ministerijos (angl. Home Office) politika, kurią britų Aukščiausiasis Teismas pripažino nelegalia ir diskriminuojančia.

Kaip atrodė Tomo gyvenimas sulaikymo centre? „Kalėjimas“, - žurnalistui atsakė lietuvis. „Tu esi uždarytas, nelaisvas, tu negali niekur eiti ir tu nežinai, kada tai baigsis. Aš nežinojau, kad ten būsiu devyniolika dienų. Aš tiesiog galvojau... aš nežinau, kada ištrūksiu“, - kalbėjo vyras.

Vėliau Tomui buvo išmokėtas 10 tūkst. svarų (apie 11 tūkst. eurų) dydžio žalos atlyginimas. Tokios žalos atlyginimo laukia ir kiti panašaus likimo nelaimėliai. Teisininkai sako, kad Vidaus reikalų ministerija turėtų atlyginti žalą dar 45 žmonėms. Tikrasis skaičius greičiausiai yra didesnis. BBC gavo skaičius, kurie rodo, kad 2016-2017 metų laikotarpiu mažiausiai 700 ES šalių piliečių buvo sistemiškai sulaikomi ir išvežami iš šalies.