18-metis Karolis Venckus ir Jorkšyro terjerė Bella gyvena vieni pilkai ir baltai dažytame name tylioje gatvėje Čikagos šiaurės vakarų priemiestyje.

Jį viena auginusi motina yra federaliniame Metropoliteno pataisos centre Čikagoje - buvusios Seimo narės N. Venckienės ekstradicija teismo sprendimu laikinai sustabdyta. Lietuvoje ji būtų laikoma arba nusikaltėle, arba politinio persekiojimo auka, rašoma straipsnyje.

„Patiriu daug streso“, – taip apibūdina K. Venckus savo gyvenimą nuo vasario, kai jo motina N. Venckienė pasidavė teisėsaugininkams. Jis pažvelgia žemyn, kelias akimirkas patyli ir priduria: „(Jaučiuosi) vienišas.“

Jo motina sako, kad reikalai būtų kur kas prastesni, jei ją išsiųstų į Lietuvą.

„Lietuvoje nebūtų teisingo bylos nagrinėjimo, – rašė N. Venckienė elektroniniame laiške iš Metropoliteno pataisos centro. – Veikiausiai būčiau nužudyta.“

Ketvirtadienį ryte JAV Apygardos teismo Čikagoje teisėja Virginia Kendall pradėjo nagrinėti painią, dar 2008 m. prasidėjusią N. Venckienės odisėją. Laikraštyje rašoma, kad tais metais kilo skandalas, kurio metu esą N. Venckienės dukterėčia pranešė, kad buvo tvirkinama kelių vyrų, kai jos globa turėjo rūpintis jos motina.

Kaltinimai paskatino įvykius, privedusius prie įtarimų sukėlusių ne mažiau kaip keturių asmenų, tarp kurių buvo ir N. Venckienės brolis, mirčių. Besirutuliojantys įvykiai sudarė sąlygas N. Venckienės iškilimui į politinę areną. Vėliau, pabūgusi dėl savo pačios saugumo, ji priėmė sprendimą palikti gimtąją šalį. Iš Lietuvos kartu su sūnumi N. Venckienė išvyko 2013 metais ir apsigyveno Čikagos šiaurės vakarų priemiestyje. Po kelių savaičių atsigabeno ir šunį Bellą.

N. Venckienė kovoja, kad nebūtų įvykdyta ekstradicija, nes, kaip pati tvirtina, yra kaltinama nusikaltimais, kurių nepadarė.

N. Venckienės advokatai tvirtina, kad Lietuvoje pateikti kaltinimai tikrai galėjo būti pramanyti. Teisininkas ir jo klientė įsitikinę, kad tikroji priežastis, dėl kurios reikalaujama, jog N. Venckienė būtų sugrąžinta, yra noras nubausti ją už vadovavimą politiniam judėjimui, kurio tikslas buvo užkirsti kelią vyriausybėje klestinčiai korupcijai.

„Politinius motyvus vyriausybės gali slėpti po iš esmės nereikšmingų arba melagingų baudžiamųjų kaltinimų priedanga“, – nurodė politinio prieglobsčio prašančios N. Venckienės interesus ginantis advokatas Markas Davidsonas.

Čikagos federalinės apygardos prokurorai pateikė pragmatiškesnį atsaką į Lietuvos prašymą išsiųsti N. Venckienę namo. Pateikdami teisinius dokumentus jie nurodė, kad jos sugrąžinimas vykdomas pagal Lietuvos ir Jungtinių Valstijų sudarytą sutartį dėl ekstradicijos.

Prokurorai taip pat nurodė, kad klausimą dėl asmens prašymo užkirsti kelią ekstradicijai pagrįstumo sprendžia JAV valstybės sekretoriaus institucija, o N. Venckienės atveju Valstybės departamentas ekstradiciją patvirtino, nors ir nepaaiškino, kodėl buvo priimtas toks sprendimas.

Neringa Venckienė ir Drąsius Kedys (Stop kadras iš Chicago tribune įrašo)
Kaip informavo institucijų atstovai spaudai, nei federalinių apygardų prokurorai, nei Valstybės departamentas nagrinėjamų bylų ar nebaigtų procesų nekomentuoja.

Kaltintojai Lietuvoje į el. paštu pateiktą užklausą apskritai neatsakė. Lietuvos generalinis konsulatas Čikagoje el. laiške nurodė, kad šis atvejis stebimas.

„Neabejojame, kad šiuo konkrečiu atveju JAV ir Lietuvos institucijų bendradarbiavimas vyks laikantis visų galiojančių teisinių sutarčių, – rašoma el. laiške. – Siekdami neapsunkinti teisinių procesų, daugiau komentarų pateikti negalime.“

Kartu studijuodavo Bibliją

N. Venckienės draugai Jungtinėse Valstijose tvirtina, kad ji geraširdė, nuoširdi, nuolanki ir darbšti moteris.

„Man ji visada buvo labai gera“, – teigia Kathleen Miller, kuri su lietuve prieš penkerius metus susipažino per bendrus draugus. N. Venckienė – entuziastinga gėlininkė – K. Miller namams parūpino augalų. Be to, moterys kartu pietaudavo ir studijuodavo Bibliją.

Soyun Kim, kuri su Neringa susipažino anglų kalbos pamokoje 2013 metais, sako, kad lietuvė su ja dalindavosi pačios užaugintomis daržovėmis ir padėdavusi virtuvėje, kai jos aplankyti atvykdavo tėvai iš Pietų Korėjos.

„Ji visada su visais viskuo dalindavosi“, – N. Venckienę prisimena Kim.

Tiksliai sunku pasakyti, kiek apie N. Venckienės bylą ir jos gyvenimą žinoma lietuvių sostinėje Jungtinėse Valstijose vadinamoje Čikagoje.

Neringa Venckienė su sūnumi Karoliu (Stop kadras iš Chicago tribune įrašo)
Lietuvos tyrimų ir studijų centro Čikagoje valdybos pirmininkas Robertas Vitas sako niekada negirdėjęs, kad kas per socialinius ar kultūrinius renginius būtų aptarinėjęs N. Venckienės reikalus. Tyla, anot jo, gali būti interpretuojama kaip lietuvių pritarimas jos ekstradicijai.

„Įtariu, kad žmonės mano, kad tie visi tie kaltinimai... turi kažkokio pagrindo“, – sako R. Vitas. Jis skeptiškai vertina pačios N. Venckienės valdžiai metamus kaltinimus korupcija ir sako manąs, kad Lietuvoje ji sulauks nešališko teismo.

„Kalėjimas manęs negąsdina“

N. Venckienė su dar dviem moterimis dalijasi kamerą dvyliktame sulaikymo centro aukšte. Jai leidžiama pakilti ant 27 aukštų pastato stogo, lankysis bibliotekoje, sporto salėje, mišiose.

„Kalėjimas manęs negąsdina. Nekyla jokių problemų“, – teigia moteris.

Kas dvi savaites jos aplankyti atkeliauja sūnus Karolis. Telefonu jie kalbasi kas kelias dienas, per dieną vienas kitam parašo po vieną ar du elektroninius laiškus.

Vaikinas mokosi koledže, tačiau tiksliai nežino, kuo norėtų tapti, be to, uždarbiauja gėlių parduotuvėje. Eilinė Karolio diena prasideda koledže, iš ten jis keliauja į parduotuvę, kur praktiškai kiekvieną dieną pristato užsakymus, vakare ruošia namų darbus ar leidžia laiką su draugais.

„Iš esmės aš nusiteikęs gana pesimistiškai, tačiau Amerika tikrai labai skiriasi nuo Lietuvos“, – sako vaikinas ir pamini demokratiją ir žodžio laisvę.

„Viliuosi, kad ji galės įrodyti savo tiesą – būtent čia, Amerikoje“, – teigia Karolis ir priduria, kad Lietuvoje tam esą nėra jokių galimybių.