Parlamentaras Gintaras Vaičekauskas patvirtino, kad sparčiai internete platinamoje nuotraukoje – išties jis. Be jokio platesnio konteksto daugelis nuotrauką vertinančių komentatorių pasmerkė Seimo narį, kuris balandžio 28-ąją dalyvavo prie Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos prasidėjusiame patriotiniame pėsčiųjų žygyje „Partizanų takais po Veiviržėnų apylinkes“.

Būtent šio renginio metu jis pozavo kartu su rekonstruktoriais, imitavusiais Antrojo pasaulinio karo laikų sovietų saugumo struktūros – NKVD – karius.

Nukentėjo nuo sovietų saugumo

„Taip, aš toje nuotraukoje, vienas mano draugas, buvęs kolega, bando rekonstruoti įvykius, jokios čia tragedijos nėra, bet gal mane kažkas nori vatniku pavadinti? Tai būtų žiauri neteisybė“, – DELFI sakė G. Vaičekauskas.

Jis tikino, kad jo šeima pati yra nukentėjusi nuo sovietinių saugumo struktūrų – mama mokytoja buvo išmesta iš darbo, nes jos mokiniai dalyvavo proteste dėl Romo Kalantos susideginimo, o tėvas išvarytas iš teatro dėl vieno sakinio. Patį G. Vaičekauską sovietinė armija vertė tarnauti Afganistane.

Dabar G. Vaičekauskas tikina, kad jo nereikėtų skubėti smerkti dėl vienos nuotraukos, kurioje užfiksuotas su rekonstruktoriumi Kęstučiu Maskolaičiu, priklausančiu klubui „Baltijos štormas“. K. Maskolaitis DELFI patvirtino, kad G. Vaičekauską pažįsta jau senokai ir pats pakvietė į renginį.

„Šį sykį mūsų klubo narių buvo 16: pusė persirengė sovietinėmis unfirmomis, kiti – partizanais. Mes imitavome NKVDistus. Žmonės, ypač jaunimas, domėjosi, linksminosi, džiaugėsi, fotografavosi, netgi įteikė medalius, nes daug kas nežino, kaip atrodė uniformos, ginklai.

Jei eičiau gatve, mane gali nubausti, bet tai buvo oficialus renginys, o mes, legalaus klubo nariai, buvome su ženkliukais, nurodančiais, kad esame dalyviai“, – tikino K. Maskolaitis. Jis nesutiko, kad G. Vaičekauskui pridarė problemų, mat Seimo narys, kaip ir kiti renginio dalyviai, visi patys noriai pozavo nuotraukoms.

„Čia nėra ko slėptis, juk tai buvo renginys, jis žmonėms reikalingas, norint papasakoti apie tuos laikus. O kaip juos ištrinti? Buvo tokie laikai, kai kaimynas paskundė kaimyną, niekas niekuo nesidomėjo, tokie kaip mes atvažiuodavome – į vagonus ir į Sibirą.

Jei sugrįš tokie laikai, tai vėl ateis tokie žmonės, dabar jau mes važiuosime“, – tikino pašnekovas ir pabrėžė, kad renginyje buvo persirengusių ir Lietuvos laisvės kovotojų – partizanų – uniformomis, o klubo nariai įvairių renginių metu dar gali dėvėti ir britų, amerikiečių, vokiečių uniformas.

„Įsivaizduokite teismą: aš liudiju, kad jūs esate nusikaltėlis, o jūsų neišklauso. Tai toks pats atvejis. Juk jei šiandien aš vaidinau NKVDistą, tai ryt galėsiu vaidinti lietuvį partizaną, mano smegenų tai nepakeičia, o jei žmonės teisia išklausę tik vieną pusę, tai čia jau... nežinau“, – tikino G. Vaičekauską užstojęs K. Maskolaitis.

Kitą kartą taip nesielgtų

„Aš visiškai nematau tragedijos, kad kažkas rekonstruoja įvykius. Tai buvo renginys, žygis, rengiamas ne pirmą kartą. Žygiuoji, turi surasti kareivius. Sėdi krūmuose trečiam poste ir viskas, o juk kiti buvo apsirengę Lietuvos kariuomenės uniformomis“, – antrino pats G. Vaičekauskas. Tiesa, jis pabrėžė, kad feisbuke, kilus šurmuliui ir negatyvių komentarų audrai, pasijuto nemaloniai.

„Čia tokia detalė – paėmė ir uždėjo pilotę, o aš ją nusiėmiau, man ji nereikalinga, nes kepurės – uniformos dalis. Žinote, man nemalonu, kad apie tai kalbama. Jei taip, tai eikime po dramos teatrus, žiūrėkime, kas su uniforma vaidina, pažiūrėkime „Lietuvos ryto“ TV, kur nuo ryto iki vakaro rodomi rusiški serialai.

Istorijos nesuklastosi, buvo tokie laikai, ar jūs galvojate, kad kitaip reikėjo apsirengti? Neigiamo konteksto visuomet reikia gailėtis. Kaip jūs galvojate, ar aš gailiuosi šiuo atveju? Pats esu nukentėjęs nuo NKVD, komunistai mano šeimoje buvo kaip prakeiksmas.

Į visą neigiamą kontekstą žiūriu neigiamai“, – sakė G. Vaičekauskas. Paklaustas, ar dar kartą pasielgtų taip pat, jei žinotų, kokia gali kilti audra, parlamentaras tikino, kad šį kartą, jei ir fotografuotųsi, tai jau be sovietinės pilotės.

„Tai yra kvaila, blogai. Negalvojau, kad kils tokių dalykų“, – sunkiai rinkdamas žodžius aiškino G. Vaičekauskas. Tiesa, prakalbus apie jo, kaip politiko, reputaciją, Seimo narys pridūrė, kad nenorėtų būti priskirtas tokiam politikų įvaizdžiui, kuris tarsi sudaro įspūdį, kad politikai – ne žmonės.