Vilniaus Gedimino technikos universitetas mokamų studijų vietų planą viršijo priimdamas 152, Vilniaus universitetas - 26, Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei Lietuvos žemės ūkio universitetas - 3 studentais daugiau, nei nustatyta.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, valstybės biudžeto asignavimai ir studentų skaičiaus priklausomybė verčia aukštąsias mokyklas priimti kuo daugiau studentų. Teigiama, jog dėl to šiandien Lietuva pagal studentų skaičių patenka į pirmaujančių Europos šalių dešimtuką, tačiau vienam studentui skiriama bene mažiausiai lėšų.

Siekiant sumažinti neigiamą tokios priklausomybės poveikį, Vyriausybė patvirtino ne tik studentų priėmimo planą, bet ir 20 procentų nuokrypį, kuris leido aukštosioms mokykloms priimti daugiau ar mažiau studentų nuo valstybės nustatyto finansuojamų vietų skaičiaus, paliekant tą patį valstybės biudžeto finansavimą.

Ši nuostata aukštosioms mokykloms suteikė didesnę laisvę planuoti studentų priėmimą, atsižvelgiant į konkrečios studijų programos specifiką, didesnį dėmesį skirti studijų kokybei.

2005 metų studentų priėmimo duomenys parodė, kad bendras valstybės biudžeto lėšomis priimtųjų studijuoti skaičius nebuvo didesnis negu 5 procentai, nors Vyriausybės nutarimu buvo leistinas 20 procentų nuokrypis.

Dėl pastaraisiais metais gerokai išaugo studijuojančiųjų teisę, ekonomiką, vadybą ir verslo administravimą skaičius, universitetams buvo siūlyta šiose studijų kryptyse mažinti priėmimą. Vis dėlto priėmimo duomenys parodė, jog aukštosios mokyklos šios rekomendacijos nepaisė ir dažniausiai būtent į minėtas studijų kryptis priėmė per daug visą studijų kainą mokančių studentų.

Plane nustatytus skaičius pagal studijų kryptis viršijo aštuoni universitetai.

Išskyrus doktorantus ir meno aspirantus, 2005 metais į valstybines kolegijas ir universitetus priimtas 50431 studentas.

Iš jų 9621 jaunuolis priimtas į visiškai arba iš dalies valstybės apmokamas vietas kolegijose. Šis skaičius 6 procentais viršija Vyriausybės nutarimu nustatytą skaičių.

Į valstybines kolegijas 2005-aisiais buvo priimti 3776 studentai, sutinkantys mokėti visą studijų kainą. Bendras skaičius 170 mažesnis, nei nustatyta Vyriausybės plane, tačiau pažymima, kad Kauno ir Šiaulių kolegijos priėmė daugiau studentų, negu leido Švietimo ir mokslo ministerija.

Į universitetų visiškai arba iš dalies valstybės apmokamas vietas priimta 3 procentais daugiau studentų, nei nustatyta - 22144.

Visą studijų kainą mokančių 2005-aisiais į universitetus priimtų studentų skaičius viršijo 707. Tai ne daugiau nei Vyriausybės leistas nuokrypis.