Kaip Eltai sakė LSMU Magistro studijų programos Gyvensenos medicina koordinatorius Tomas Vaičiūnas, gyvensenos medicinos absolventai nuo 2018-ųjų gegužės bus integruojami į išplėstą šeimos gydytojų komandą.

„Šių specialistų veikla visų pirma telksis pirminėje asmens sveikatos priežiūros grandyje, tačiau taip pat bus galima dirbti antrinėje bei tretinėje (specializuotų sveikatos priežiūros paslaugų) grandyse bei visuomenės sveikatos sektoriuje“, - sakė koordinatorius.

Pasak T. Vaičiūno, 2017 metų stojimo rezultatai parodė, kad susidomėjimas minėta studijų programa ir kitomis moderniomis sveikatos priežiūros kompetencijomis auga. Į motyvacinį pokalbį atėjo 54 pretendentai.

„Dirbdami komandoje su asmens sveikatos priežiūros specialistais gyvensenos medicinos magistrai padės sėkmingiau gydyti ir valdyti lėtinės ligas“, - sakė šios studijų programos koordinatorius.

Į naują antros studijų pakopos programą galės pretenduoti tik biomedicinos krypties bakalauro studijas - mediciną, slaugą, kineziterapiją ir pan. - baigę asmenys.

„Studijuodami magistrantūroje savo kompetencijų ribose magistrantai galės vykdyti lėtinių lygų valdymo ir gydymo tyrimus, taip pat analizuoti ir aprašyti atvejus, pacientams vykdant intervencijas“, - sakė T. Vaičiūnas.

Pasak koordinatoriaus, baigusieji gyvensenos medicinos magistrantūrą galės rinktis doktorantūros studijas visuomenės sveikatos kryptyje.

Kaip penktadienį konferencijoje Seime sakė Europos Sąjungos komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Andriukaitis, jis labai teigiamai vertina naują profesiją, kuri įvedama LSMU.

„Vakar buvau labai puikiame renginyje Kaune, LSMU paskelbė apie magistrantūros įsteigimą, bus rengiama nauja profesija - gyvensenos medicina. Mes turime įgyvendinti gyvenimo stiliaus intervencijas visuomenėje, nes vien medicininių pastangų, vaistų gydant konkretų ligonį, nekreipiant dėmesio į tai, kad jis yra pažeidžiamas gausybės rizikos veiksnių, neužtenka norint pasiekti teigiamo rezultato“, - pabrėžė komisaras.

Pasak V. Andriukaičio, susiformavusius įpročius labai sunku pakeisti, tad reikia specialistų, kurie padėtų žmogui subalansuoti mitybą, atsisakyti žalingų įpročių, paskatintų daugiau judėti ir taikyti mokslo patvirtintas žinias savo gyvenime, taip padėdami sveikti arba nesusirgti.